De vårdar våra sjukaste äldre

En del kanske skulle se det som ett kamikaze-uppdrag. Här är två av undersköterskorna som bestämde sig för att hoppa på Covid-teamet som tar hand om äldre som drabbats av corona.
– För mig var det ingen självklarhet, säger Charlotte Örne, undersköterska.

ANNONS
|

I tre veckor har det varit igång – kommunens covid-team. Ett tvärprofesionellt team med flera olika yrkesgrupper som ska minska risken för smittspridning.

Charlotte Örne och Martina Mähl har tillsammans nästan 60 års erfarenhet av arbete inom vården. När de fick frågan om att ingå i covid-teamet var det först med viss tvekan.

– För mig var det ingen självklarhet att ingå. Jag fick samla på mig lite information, uppdatera mig och prata med chefen. Men efter det var det ingen tvekan. Vi har fullständig skyddsutrustning och är helt säkrade, säger Charlotte Örne.

Martina Mähl säger att hon inte är rädd för coronapandemin, men hon har stor respekt. Hon vill vara med och försöka hjälpa personer med smittan.

ANNONS

– Mitt yrke är ju sådant. Vänner och familj tycker väl både att jag är galen och att det är rätt beslut. Att jobba så här innebär att man får lägga om hela sitt privata liv också. Man får minska ner ännu mer på kontakter, även hur man rör sig ute, säger Martina Mähl.

De arbetar på avdelningen Blåklockan, ett korttidsboende som gjorts om för att endast ta emot patienter med Covid-19.

Hur var det att första gången gå in till en patient med bekräftad Covid-19?

– Då kändes det som att det kom nära. Innan dess hade jag bara hört om det på nyheterna. Det kändes inte som på riktigt. I och med att det var så nytt så tog jag på mig både skyddsglasögon och visir, både hängslen och livrem. Men när man kommer in i det och trygghet skapas, så blir det bra till slut, säger Martina Mähl.

På avdelningen Blåklockan har än så länge tre patienter med corona vårdats.

– En är friskförklarad och två är förhållandevis symptomfria. Det är positivt att kunna förmedla att det kan gå bra för våra covid-patienter, säger Susanne Ramstedt, enhetschef på Blåklockan.

Ann-Helen Liljensten är chef för covidteamet. Hon berättar att samtliga medlemmar testades innan starten.

ANNONS

– Hur länge vi kommer att hålla på är en bra fråga. Det är ungefär som frågan hur långt ett snöre är. Det är också en utmaning, att inte veta, säger Ann-Helen Liljensten.

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

ANNONS