Marielle bjuder in barnen till en vit jul: ”Ingen ska behöva ha en klump i magen”

För en del barn handlar julen inte bara om gran och paket. Vissa har en klump i magen inför vad jullovet ska innebära. Det vet Marielle Jarlinius som själv växte upp med missbrukande föräldrar. Nu ordnar hon en trygg och vit jul för barn som har det svårt.
– Det blir julmat, pyssel och julklappsutdelning.

ANNONS
|

Marielle tar emot i kyrkcaféet vid torget. Här anordnas Tryggt häng en gång i månaden, och i den ombonade lokalen ska också Trygg Jul firas i år. Men hon betonar att organisationen Trygga Barnen, och projektet Trygga Hjältar inte är kyrkliga.

– Vi lånar bara lokalen, den är fin och har ett bra läge. Dessutom finns det ju ett kök där vi tänker baka pepparkakor på nästa Tryggt Häng. Vi är enormt tacksamma att vi får möjligheten.

Länken mellan barn och samhälle

Marielle Jarlinius blev Trygg hjälte för tre år sedan, och sedan dess har engagemanget bara vuxit. Numera är hon anställd på heltid av Trygga barnen för att ansvara för hjältarna. En Trygg hjälte ska fungera som en mellanhand mellan det barnet som lever i en missbruksfamilj, och den professionella verksamhet som är skyldig att hjälpa barnet.

ANNONS

– Vi lyssnar på barnets behov och hjälper till att förmedla kontakt med kurator, socialtjänst eller vad det nu kan vara som det här barnet behöver. Vi är inga psykologer, vi är medmänniskor med liknande erfarenheter.

Trygga barnen och Trygga hjältar

Trygga barnen är en barnrättsorganisation som utgår från FN:s barnkonvention.

Trygga hjältar drivs av Trygga barnen och en trygg hjälte är en vuxen med erfarenhet av att växa upp i missbrukshem.

Hjältarna finns på arenor där barn och unga hänger, till exempel Instagram, Snapchat och TikTok.

De är också ett fysiskt stöd, med verksamhet i många städer i landet.

Hjältens uppdrag är att hjälpa unga att få den hjälp de behöver.

LÄS MER:Ljusmanifestation i Kungsbacka belyser mäns våld mot kvinnor

Förstod som treåring att något var fel

När Marielle föddes för 25 år sedan hade socialtjänsten redan koll på familjen. De två äldsta syskonen var redan placerade i andra hem, men Marielle fick vara kvar hos sin missbrukande mamma de första fyra åren. Det stod dock snart klart att det inte fungerade. Själv förstod Marielle redan som treåring att någonting var fel hemma hos henne.

– Det är mina första minnen.

Men som liten är det svårt att greppa vad som är galet. Marielle var ganska stor när hon insåg hur illa hon blivit behandlad som barn. Faktum är att hon inte förstod det fullt ut förrän hon kom till sin kärleksfulla familjehemsfamilj i Frillesås. Familjen hon fortfarande betraktar som sin. Då var hon 15 år.

LÄS MER:Missbruk av lustgas oroar i Kungsbacka: ”Riktigt farligt”

Kärleksfullt familjehem

– Det blev tydligt för mig när jag såg hur de tog hand om varandra. Det var ganska tungt att inse det, det blev en sorg för mig. Men det är fantastiskt att jag sedan fick vara en del av det.

Som 15-åring hittade Marielle alltså hem och hon bor fortfarande kvar i kommunen. Hon berättar att sättet hon togs emot på var självklart. Ett exempel på det är från första gången hon skulle följa med till familjehemmets farföräldrar. Då upptäckte hon att de hade hängt upp ett fotografi på Marielle, på väggen bland de andra barnbarnsbilderna.

ANNONS

Vill bryta tabut

Marielle Jarlinius var ung när hon började berätta om sin situation. Många barn skäms, eller vill skydda sina föräldrar, men någonting gjorde att Marielle hade styrkan att stå upp för sig själv.

– Det är tabu att prata om, men om alla gläntade lite på dörren till vad som pågår hemma så skulle det vara lättare.

LÄS MER:Vinnaren i glädjetårar när priset delades ut: ”Fortfarande i chock”

Hon har fortsatt berätta, i tidningar och i podcasts, om hur livet var och blev. För henne blev det bra så småningom, efter att hon hamnat hos rätt familjehem, och fått hjälp att bearbeta sitt trauma. Och hon tycker att det är viktigt att berätta om det som går bra också.

Har varit väldigt arg

– Det är viktigt att det finns solskenshistorier, så att hoppet inte förloras. Socialtjänsten och familjehem får mycket kritik, men det är viktigt att lita på den verksamheten för annars finns inget, säger Marielle Jarlinius.

LÄS MER:Succén med fritt julbord för äldre tillbaka: ”Ett helt otroligt tryck”

Därmed inte sagt att hon är nöjd med hur hon behandlats alla gånger. Hon flyttade tio gånger mellan hon var fyra och femton år. Det fanns fortfarande en tro på att hon som barn mådde bäst hos sin biologiska förälder, så mellan familjehemsplaceringarna blev det flera försök att bo hos mamma.

– Jag har skrivit ett långt brev till soc om allt som blivit fel. Jag har varit väldigt arg.

ANNONS
Marielle Jarlinius växte upp i ett hem präglat av missbruk. Nu hjälper hon andra i samma situation.
Marielle Jarlinius växte upp i ett hem präglat av missbruk. Nu hjälper hon andra i samma situation. Bild: Mia Sandblom

Marielle Jarlinius

Ålder: 25 år.

Bor: Kungsbacka.

Yrke: Hälsovetare och massör på Lyckoreceptet, men arbetar heltid med Trygga barnen.

Familj: Jag själv, och familjehemmet som består av Carina och Tomas, och mina småsystrar Kajsa och Lisa, och storebror Christoffer.

Intressen: Träna och umgås med familjen. ”Jag är väldigt familjekär”.

Framtidsdröm: Ett stort hus på landet, med barn, familjehemsplacerade barn och en öppen dörr för alla deras vänner.

Omgivningen måste agera

Marielle minns inte allt hon varit med om. Hon berättar att nu sedan hon berättat sin historia offentligt så har vuxna personer som såg henne som barn kontaktat henne.

– De berättar fruktansvärda historier om vad de sett och säger att de varit oroliga för mig sedan dess. Jag mår jättedåligt av att få höra det. Varför har de oroat sig utan att agera?

LÄS MER:Julhjälpen behövs varje år: ”Vissa familjer har väldig otur”

En trygg jul för alla barn

Själv har hon alltså valt att agera. Hon öppnar återigen dörrarna för barn som vill fira en trygg och nykter jul. I år har Trygga Hjältar valt att arrangera Trygg Jul i Kungsbacka några dagar före jul. Den 18 december bjuds det på julbord, öppnas paket, pysslas och visas film i Kyrkcaféet för de som är förbokade. Marielle vill uppmana de som är nyfikna på verksamheten att komma till julfirandet, för att lära känna henne och de andra medarbetarna och se lokalen.

Corona och helgdagar är ingenting som stoppar Trygga Hjältars verksamhet, snarare tvärtom.

– När samhället stänger ner, och alla går på jullov, då blir ensamheten ännu mer påtaglig för de utsatta barnen. Det känns viktigt att ge dem möjlighet att fira en trygg jul och bara vara, säger Marielle Jarlinius.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS