Hit men inte längre. Niornas vårdnadshavare var de enda som släpptes in.
Hit men inte längre. Niornas vårdnadshavare var de enda som släpptes in. Bild: Mats H Ljungqvist

Efter lärarflykten – rektor kallar till krismöte

På måndagseftermiddagen blixtinkallades niornas föräldrar till ett möte om krisen på Åsa Gårdsskola. Men mötet hölls stängt för utomstående – varken Kungsbacka-Postens reporter eller föräldrar från andra högstadieklasser fick höra vad som görs för att stoppa lärarflykten.

ANNONS
|

Som Kungsbacka-Posten berättat tidigare så pågår en lärarflykt från Åsa Gårdsskola. Högstadieklasserna ska på sikt fasas ut och inför den framtiden har flera pedagoger valt att redan nu lämna skolan.

Det har fått föräldrar till barn på högstadiet att oroat undra hur situationen ska lösas.

LÄS MER:Lärarflykt efter beslut om att avveckla högstadiet: ”Det är kaos”

Under måndagen fick vårdnadshavare till niondeklassare en inbjudan till ett möte med rektorn. På agendan stod frågor om vad som kan göras för att förbättra läget.

Slutet möte

Men varken Kungsbacka-Posten eller föräldrar till andra högstadiebarn var välkomna in.

– Detta är ett slutet möte, det är inte öppet för media. Jag vill ha ett möte med föräldrarna till niondeklassarna, berättade rektor Kristin Arplöw.

ANNONS

Emma Tisell, som har barn i sjuan, hade åkt ner för att vara med på mötet. Inte heller hon fick vara kvar för att höra vad som sades.

LÄS MER:Skolchefen svarar på kritiken: ”Vi gör allt i vår makt”

– Jag har ju också frågor kring situationen som uppstått. Det är tre mentorer som slutat, det är så klart en utveckling som påverkar inte bara barnen i nian, säger hon.

Vad hade du velat fråga skolledningen?

– Hur ser man till att vara en attraktiv arbetsgivare så man får hit lärare, och framför allt, vad gör man för att behålla dem som är kvar och trivs på Åsa Gårdsskolan, säger hon.

LÄS MER:Föräldrarna protesterar mot skolflytten: ”Strider mot lagen”

Emma Tisell, som själv arbetar som rektor i en annan kommun, menar att osäkerheten om framtiden kan skapa en negativ spiral i arbetslaget.

– Jag har alltid upplevt att det har varit ett fantastiskt lärarlag på den här skolan. Men jag förstår att om lärare inte får några bra svar om framtiden, då börjar man se om sitt hus. Det är bara mänskligt, säger Emma Tisell.

Överens om lösningen

Anders Ekström, moderat ordförande i nämnden för för- och grundskola, säger till Kungsbacka-Posten att det var en enig nämnd som ställde sig bakom att fasa ut högstadiet från Gårdsskolan.

– Vi var överens från höger till vänster om denna lösningen. Alla andra lösningar var sämre, säger han.

ANNONS

Ekström ser därför ingen möjlighet att vrida klockan tillbaka.

LÄS MER:Efter endast 13 år – skolan är redan för liten

– Nej, det finns ingen annan lösning på detta, i alla fall inte före 2026, då planen är att ha en helt ny skola färdig i Åsa. Att lärare väljer att sluta nu är så klart olyckligt, men det är ingenting vi kan styra, de agerar på en fri arbetsmarknad, säger han.

Kristin Arplöw, som höll i mötet, har avböjt att svara på Kungsbacka-Postens frågor om vilka lösningar som diskuterades med föräldrarna. Hon vill avvakta med att kommentera tills tidigast på tisdagen, och har då också begärt att först få frågorna skriftligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS