I framtiden kan vattenbrist avhjälpas med Göteborgsvatten, berättar Annika Malm, verksamhetschef på vatten och avlopp i Kungsbacka.
I framtiden kan vattenbrist avhjälpas med Göteborgsvatten, berättar Annika Malm, verksamhetschef på vatten och avlopp i Kungsbacka. Bild: Mats H Ljungqvist

Nya avtalet: Kungsbacka och Göteborg ska dela dricksvatten

Kungsbacka och Göteborg skriver ett avtal om att hjälpa varandra med dricksvatten i tider av kris eller torka. Systemet kräver investeringar i mångmiljonklassen och ska vara fullt utbyggt 2030.
– Detta ska garantera ett säkert och bra dricksvatten i framtiden, säger Annika Malm, verksamhetschef för vatten och avfall i Kungsbacka kommun.

ANNONS

Det är i en så kallad avsiktsförklaring som de båda kommunerna nu enas om ett framtida samarbete kring dricksvattnet. Både Kungsbacka och Göteborg är snabbväxande kommuner med hög inflyttning. Samtidigt kan kommande klimatförändringar ge torrare somrar och mer extremväder, där vattenförsörjningen kan bli sårbar. Det är mot den bakgrunden som det nya samarbetet ska ses.

LÄS MER:Mark vill lägga avloppsledning i Lygnern – riskerar att läcka

– Vi har redan idag ett utbyte av dricksvatten över kommungränsen med Göteborg. Det vi vill se i framtiden med det här samarbetet är större och säkrare möjligheter att byta vatten med varandra, säger Annika Malm, verksamhetschef för kommunens vatten och avfall.

Tunga investeringar

Det betyder investeringar i nya och kraftigare vattenledningar på strategiska platser, för att öka flödet mellan kommunerna.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen överskred vattendom – tog för mycket vatten ur Lygnern

– Det handlar om att bygga ut ett antal grova ledningar, som tillåter ett flöde på hundra liter i sekunden. Det kommer självklart att kosta en del, men bedömningen är att nyttan vida överstiger kostnaderna. Vi måste kunna leverera säkert och bra dricksvatten i alla lägen, säger Annika Malm.

Många vattenkällor

Göteborgarnas huvudsakliga vattentäkt är Göta Älv, men vatten från både Delsjön och Rådasjön i Mölndal används vid behov.

Kungsbacka tar sitt vatten från Hallands största insjö, Lygnern, en reservoar med erkänt och omhuldat gott dricksvatten. Men det är också en vattentäkt där tillståndet ligger på gränsen för att räcka till. På senare år har kommunen flera gånger gått över det tillåtna för hur mycket vatten man har laglig rätt att ta från Lygnern.

– När det gäller Lygnern arbetar vi ju för att säkra upp framtiden genom att söka en vattendom och ett nytt tillstånd. Det är klart att det hänger ihop med att vi vill ha ett större samarbete med Göteborg, vi ska dra nytta av varandra för att säkra vattenförsörjningen, säger Annika Malm.

Inga smakchocker

När systemet är fullt utbyggt någon gång 2030 ska Göta Älv-vatten kunna flöda till Kungsbacka, och Lygnervatten ska kunna skickas till Göteborgarna. Och några större smakchocker är inte att vänta i det framtida vattenutbytet. Idag är processerna kring vattenrening rigorösa, oavsett om vattnet kommer från Göta Älv eller Lygnern.

ANNONS

LÄS MER:De filmar Kungsbackabornas bajsvatten – så ser ditt avlopp ut från insidan

– Det kan vara en liten stund precis när flödet byter riktning som man kanske kan känna att vattnet smakar annorlunda. Men de flesta kommer inte märka någonting alls, säger Annika Malm.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS