Allt från konst till löständer värderades när Antikrundan kom till Tjolöholm

Det har gått tio år sedan Antikrundan senast spelades in på Tjolöholms slott. På onsdagen var det dags igen och kön till ett möte med de välkända experterna ringlade sig lång.

ANNONS
|

SVT:s långkörare och publikfavorit sedan 1989 fortsätter engagera. Kön öppnade klockan 9.30 på onsdagsmorgonen, men många besökare berättade att de kommit dit redan före 07.00. Ivern att få veta mer, och kanske få hjälp att värdera gamla ägodelar var stor och humöret på topp.

LÄS MER:Sophia Stolpe från Åsa – om passionen för loppis

Ordningsvaktens bästa arbetsplats

Ordningsvakten Pelle har arbetat med Antikrundan i sju år och säger att det är det bästa jobb han haft. Det händer att han måste avvisa folk, men det är sällan.

– Det har hänt att någon varit berusad till exempel, men inte här. Men annars får alla komma in, jag slänger inte ut någon som har för ointressanta saker med sig, så kunnig är jag inte, säger han och skrattar.

ANNONS

Pelle visar varje besökare vidare till någon som kan exempelvis klockor, möbler, leksaker eller konst. Allt utom myntsamlingar och musikinstrument tas emot, vilket någon stackare missat.

– Vi värderar tyvärr inte musikinstrument.

– Typiskt, det var säkert en Stradivarius bara för det, säger besökaren med en suck.

1 100 besökare förra gången

På det inhägnade området får 600 personer vistas samtidigt, med tanke på restriktionerna. Men utanför står minst lika många i kö, och hela tiden fylls den på. Under inspelningen 2011 besökte 1 100 personer Tjolöholms slott. Allt tyder på att den siffran överträffas i år. Många besökare har fler än en pryl att visa upp, somliga tycks ha plockat med sig betydande delar av bohaget.

Björn Classon från Halmstad ville värdera en sagobok av HC Andersen, från år 1900. Med i kassen fick även några tavlor och en silverbägare plats. Men han har inga vidare förväntningar.

– Nej, det är väl skräp, alltihop. Jag plockade med det jag hittade. Jag tittar alltid på Antikrundan, säger han.

Björn Claesson från Halmstad hade med sig en sagobok av HC Andersen som han ville få värderad.
Björn Claesson från Halmstad hade med sig en sagobok av HC Andersen som han ville få värderad. Bild: Mia Sandblom

LÄS MER:Gösta berättar om vrakfynden: ”Ska till Antikrundan nästa vecka”

Löständer från Vallda

Mycket av inspelningen handlar om väntan, men stämningen är väldigt god. Förväntan ligger i luften. Då och då dyker någon av de kända tv-profilerna upp och även om de går med raska steg sveper blicken vant över de medhavda antikviteterna i kön. De letar guld.

ANNONS

Programledaren Anne Lundberg sveper in, i blommig klänning och på höga klackar. Hennes karaktäristiska skånska får kön att tystna när hon stannar till och frågar om det finns några fynd. Berit Nilsson från Vallda visar henne en liten ask med mystiska löständer.

– Knut! Du har väl kommit upp i den åldern att du behöver löständer, ropar Anne Lundberg.

Knut Knutson, Antikrundans stjärna, som varit med sedan starten 1989, finner snabbt svar och drar ner skratt med en historia från barndomen.

Docksamling och egentillverkad bok

Inga-Lill Rosengren från Stråvalla blir hänvisad till att prata med den leksakskunnige Erik Ingare. Inga-Lill har nämligen tagit med sig delar av sin omfångsrika docksamling, samt en bok hon gjort själv, som dokumentation över dockorna.

– Jag har börjat fundera på att avveckla samlingen, så jag skulle gärna vilja ha hjälp att värdera den, säger hon.

Erik Ingare säger att någon dramatisk ökning av värdet knappast skett sedan 70-talet då Inga-Lill började samla. Snarare tvärtom.

– Dessa dockor är inte så unika. Det som är ovanligt är att du har så stor samling, och så många kläder till dem.

Erik Ingare tittar på Inga-Lill Rosengrens docksamling. Dockorna har inte ökat i värde de senaste 50 åren, säger han.
Erik Ingare tittar på Inga-Lill Rosengrens docksamling. Dockorna har inte ökat i värde de senaste 50 åren, säger han. Bild: Mia Sandblom

LÄS MER:Sten gör konst av Kungsbacka – visar flera nya motiv på klassiska byggnader

Massproducerat och plastkomposit

Inne i Magasinet undersöks och värderas bland annat konst, klockor, vapen, smycken och silver. Många saker avvisas snabbt. ”Massproducerat”, ”plastkomposit”, ”kopia”, ”formstöpt”, ”nytillverkad” och ”vanlig” är ord som återkommer. Även om experterna är diplomatiska och uppmuntrande så är många omdömen nedslående för den som drömmer om det stora fyndet.

ANNONS

Men plötsligt får den konstkunniga Eva Seeman vittring på en intressant tavla och det blir fart på personalen som deltar i researchen, men som aldrig syns på tv. Kvinnan som äger tavlan slussas vidare till en annan expert, och så småningom till någon som arbetar med tv-produktionen. Vad som sedan hände får tittare kanske veta i vinter, då hela två avsnitt från Tjolöholm kommer sändas.

Kanske har Knut Knutson vid det laget också lyckats identifiera den 60-talslampa i porslin, som han blev så fascinerad av. Lisa och Markus Ahlqvist tog med sig den, för att få reda på vem som formgett den, och vad den kan tänkas vara värd.

– Min mamma älskade Rörstrand, så jag gissar att den är därifrån. Jag kan tyvärr inte fråga henne, hon lever inte längre, säger Lisa.

LÄS MER:Utgrävningen av Hunehals kan bli den sista: ”Svårt få fram mer pengar”

Hon fick Knut Knutsons nummer

Lampan är helt gjord i porslin, brunt, gult och orange, och består att delar som går att bygga ihop, som Lego.

Knut söker i telefonen, han poängterar särskilt att han inte googlar, utan att han letar i sina speciella databaser. En gissning är att formgivaren Britt-Ingrid ”Bip” Persson ligger bakom den, men Knut Knutson hittar inget som styrker det. Han byter telefonnummer med Lisa och lovar att forska vidare.

ANNONS

Lisa Ahlqvist är lite förbryllad efter mötet.

– När inte ens Knut vet vad det är för lampa, så undrar man ju. Men nu har jag i alla fall hans nummer, säger hon och skrattar.

LÄS MER:Hennes ring kom till rätta – efter mer än tre år på havets botten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS