Upprepade stölder på tippen: ”60 lås har klippts upp”

Barnamossens återvinningscentral har besök av tjuvar så ofta att det trampats upp en stig bakom containern med farligt avfall. Nu utökas säkerheten för de anställdas skull.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Ibland sker det flera gånger i veckan, enligt Maria Samuelsson, enhetschef på avfall och återvinning. Personer bryter sig in på återvinningscentralerna och stjäl och eldar på området.

– Just nu är det mest kabelskrot som tas. Detta eldar tjuvarna för att få fram koppar, och säljer sedan troligtvis det vidare, säger Maria Samuelsson.

Eldar på tippen på nätterna

Jan Falebjörk är drifttekniker på kommunen och bekräftar att det var och varannan natt inträffar något på någon av återvinningscentralerna. Barnamossen är mest utsatt, troligtvis på grund av den avlägsna placeringen inne i skogen.

– Vissa är helt orädda och det händer att kabel eldas inne på området, säger han.

ANNONS

Han visar hur kärlet med kablar ser ut. En härva med sladdar samsas i en stor metallbehållare. De flesta är tunna och tillhör mobilladdare, lampor eller hushållsmaskiner och de innehåller ytterst lite koppar under plasthöljet. Släpar man ut innehållet i skogen och tänder eld, så återstår till slut bara metallen.

– Det finns uppenbarligen någon som köper det. Men seriösa köpare vill naturligtvis inte ha bränd koppar. Alla vet ju var det kommer ifrån, säger Jan Falebjörk.

Att elda på området innebär risk för kraftig rökutveckling. På återvinningscentralen finns en mängd behållare med farligt avfall. Det finns också risk att branden sprider sig till skogen, vilket kan få stora konsekvenser.

– Fågelvägen är det inte så långt till Landvetters flygplats, och en skogsbrand eller rökutveckling i det området är ju inte bra, säger Jan Falebjörk.

LÄS MER:Coronakaos på återvinningen – ilska i köerna efter nya reglerna

Dyra lås är dyra att laga

Nu har säkerheten ökat på området och det som är farligt avfall står inlåst och containers är larmade. Dessutom finns numera flera typer av övervakningskameror.

– Vi jobbar ganska mycket mot inbrott och åtgärder. Vi har köpt ett helt nytt larmsystem samt värmekameror som detekterar eld, så nu är det mindre attraktivt att rota där, säger Maria Samuelsson.

På ena sidan om Barnamossen finns ett berg, på andra sidan ett träsk. Men det finns alltid möjligheter att ta sig in på området om man är tillräckligt envis och utrustad med verktyg. Jan Falebjörk visar en upptrampad stig mot skogen. Nedanför slänten ligger plast och annat skräp. Några av träden är svedda av brandrök och sot. En bit längre in i skogen tar sig tjuvarna in, oavsett vilka åtgärder som sätts in. Ju kraftigare staket och låsanordningar, desto dyrare är de att laga när de brutits upp.

ANNONS

– Har vi rejäla lås på grinden så gör de sönder staketet i stället, och det är dyrare att åtgärda. Vi köpte 60 billiga hänglås och använde tills de tog slut. Nu använder vi buntband som är tillräckligt kraftiga för att djur, barn och normalt folk inte ska ta sig in, säger han.

Hur skulle det bli om man slutade låsa helt?

– Att de tar kablar är inte det stora problemet. Men saker sprids ut, det skräpas ner, farliga saker ligger slängda i skogen. Det fungerar inte att släppa det fritt. Dessutom är det här en arbetsplats för många människor, obehöriga ska inte vara här på nätterna, säger Jan Falebjörk.

LÄS MER:Övervakningskameror på 21 platser i kommunen

Kommunens egendom som säljs

I samband med att saker lämnas in till återvinningscentralerna så blir det kommunens egendom, och en del av det skrot som slängs säljer sedan kommunen vidare och får en viss intäkt för.

Det är dessutom en säkerhetsrisk att hoppa ner i containrarna och leta efter saker. Nu hoppas kommunen att stölderna ska minska.

– Det är tråkigt att lägga pengar på detta, och det är inte särskilt kul för dem som jobbar där när detta händer. Men nu försöker vi som sagt säkra upp så det inte ska vara värt att komma dit, och gör man det så åker man fast och polisanmäls, säger Maria Samuelsson.

ANNONS

Dansk miljökampanj ökade stölderna

Jan Falebjörk har arbetat i branschen tillräckligt länge för att se att stölderna går i vågor. Han berättar om en tid då bilbatterier var högvilt, och stals så fort de kom in. Då visade det sig att det pågick en miljökampanj i Danmark, där de gav 100 kronor för varje bilbatteri som lämnades in. Därför ökade stölderna i Sverige. Men just nu är koppar mest åtråvärt.

De mest effektiva åtgärderna som skulle kunna sättas in är antagligen nattpatrullering eller vakthundar. Men Falebjörk är tveksam.

– Vakter är ju väldigt kostsamt. Och hundar ska nog inte springa här bland farligt avfall och trasigt glas.

Han tror i stället på en kombination av att försvåra för tjuvarna, och att minska chanserna till fynd.

– Att svälta ut dem, helt enkelt. Vi tömmer kärlen så ofta som möjligt, och plattar till och förstör sakerna. Men det är ett stort och enormt kostsamt problem det här, säger Jan Falebjörk.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS