Han cyklar Vätternrundan för trettionde gången

Den tredje till fjärde september går stapeln av för Vätternrundan och Johan Roos från Onsala rullar iväg från Motala för trettionde gången. Hans mål är att ta sig i mål och det har han gjort alla gånger förutom en.

ANNONS
LocationKungsbacka, Onsala||

Förra året ställdes Vätternrundan in till följd av pandemin, men efter att regeringen lättade restriktionerna i början av juli, kunde de fysiska motionsloppen bli av.

LÄS MER:Finns det likheter mellan corona och padel?

Johan Roos från Onsala ska cykla rundan för trettionde gången och ser fram emot den stora utmaningen.

– Det är en slags hatkärlek till det hela, men det är en otrolig upplevelse med en fin miljö runt omkring. Under loppets gång kan man börja fundera över vad man har gett sig in på, men sedan vill man göra det igen. Det är ett bevis på att jag är galen och jag känner mig lika tokig varje gång, säger Johan Roos.

ANNONS

Vad är målet?

– Mitt personliga mål är att komma i mål. Alla som tar sig runt är vinnare.

Passerat mållinjen alla gånger förutom en

Johan har passerat mållinjen alla gånger förutom en – men då slutade loppet på sjukhuset i stället. Han hamnade i en stor cykelklunga och när en cyklist plötsligt stannade vurpade Johan omkull.

– Jag kom i gång igen efter det, men fick till slut avbryta och åka till sjukhuset. Det är väldigt hårt att landa på asfalten och min vänsterhöft klarade inte riktigt av det. Det hände inget allvarligt, men efter det är jag mer försiktig med klungor.

LÄS MER:Hopp, lek och träning för fyrbenta och tvåbenta kompisar

Vanligtvis brukar rundan vara på 300 kilometer, men i år har de ändrat om upplägget och gjort sträckan 15 kilometer längre. Det är något som Johan tycker är lite skrämmande eftersom han är van vid att cykla rundan på ett visst sätt.

– Jag är ju välbekant med den vanliga rundan, men nu har de förändrat den sista biten och jag har sett att den avslutas med en lång uppförsbacke. Jag funderar nästan på att ta husbilen upp och cykla den sista biten bara för att känna av att man har gjort det, säger Johan och fortsätter:

– Det är en viktig del för mig, att vara bekant med det jag ger mig in på.

ANNONS

”Man har en del fina cykelminnen”

För första gången sedan starten 1966 ska cyklisterna ta sig runt på en annan tidpunkt än veckan innan midsommar, när det vanligtvis är som flest ljusa timmar på dygnet. Nu sker det i stället i septembermånad när det är något annorlunda väderförhållanden och mörkare.

– Vi brukar alltid starta under kvällen och cykla under natten, men i år blir det nästan fyra och en halv timme längre mörker. En av de stora snackisarna är vilka kläder man ska ha på sig.

Johan har alltid älskat träning i alla olika former, men med åren har han fått ta ett steg tillbaka och fundera över vad kroppen orkar med. Nu ägnar han sin träningstid åt cykling och ibland brukar han hänga på Kungsbacka Cykelklubb för en tur.

– Jag kan inte springa längre sträckor, med det går bra med cykling. Jag tycker om att träna och uppskattar den sociala biten som man får med på köpet. Vi brukar vara ett gäng på sju till tio personer som cyklar Vätternrundan, så man har en del fina cykelminnen tillsammans.

LÄS MER:Här tränas nästa Fridolina Rolfö-stjärna – tillbaks på planen där allt började

Bästa tiden är under elva timmar

Vännerna har cyklat i alla olika väderlekar, allt från snö, regn till sol och värme. När han blickar tillbaka på alla rundor dyker ett specifikt minne upp som utspelade sig för fyra år sedan. Cykelgänget kom i mål på under elva timmar, vilket är deras bästa tid.

ANNONS

– Det var en lugn och stilla natt och Vättern speglades i mörkret. Det var en otrolig naturupplevelse och det är en del i det här, att man får se vad som händer under nätterna. Då får man stanna upp, se sig om och bara ta in miljön.

Efter många år kan han kalla sig för veteran, eller ”väteran” som Johan själv kallar sig för och menar att det är roligare att använda göteborgskan.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS