Hunden Tosca dämpar ångest och oro bland äldre

På Sandlyckans vård- och omsorgsboende i Kullavik är onsdagar helt klart den bästa dagen på veckan. Då kommer nämligen Tosca på besök. Hon är en femårig Labradoodle som är utbildad vårdhund. Tosca ger närhet, aktivitet och kärlek till de som behöver det lite extra.
– Tosca gör ingen skillnad på människor, hon är lika go mot alla, säger ägaren Yvonne Ericsson.

ANNONS
|

Sandlyckans vård- och omsorgsboende är det enda i Kungsbacka som hittills har en så kallad vårdhund. En vårdhund har till uppgift att ge stimulans och aktivera, till exempel till promenader. Hunden Tosca är fem år gammal och har jobbat som vårdhund på Sandlyckan sen i maj.

– Vi bidrar till rörelse i någon form eller aktivitet. Men framför allt ger ju Tosca ett lugn vid oro, säger Yvonne Ericson, undersköterska och hundförare på Sandlyckans vård och omsorgsboende.

LÄS MER:Stor efterfrågan på hunddagis-platser

Statsbidrag möjliggjorde hundbesök

Boendet som funnits i cirka tre år och således är ganska nytt, har inte haft möjlighet att kunna satsa på den här typen av metod tidigare. Men tack vare ett statsbidrag möjliggjordes det som hade funnits i bakgrunden hela tiden – att jobba med en vårdhund.

ANNONS

– Min kollega Sandra Nilsson och Yvonne hade jobbat ihop tidigare i Göteborg och på den vägen fick vi reda på att Yvonne hade en vårdhundsutbildning och när bidraget erbjöds så valde vi att satsa på det här, säger Anneli Hafström, enhetschef för Sandlyckans vårdboende.

Vad är en vårdhund?

En standard för vårdhundar har tagits fram av Swedish Standards Institute. Där definieras begreppet vårdhund och den utbildning som vårdhunden och dess förare ska ha för att certifieras som vårdhundsekipage.

Hundföraren behöver ha någon typ av grundläggande vårdutbildning för att kunna jobba med en vårdhund.

Hunden behöver också göra en typ av lämplighetstest. Saker som testas är till exempel förmågan att gå i koppel med andra personer än hundföraren och intresse att hämta saker som boll.

Vårdhundsprogram bör vara upprepade, eventuellt schemalagda och i närvaro av en för syftet utvald och tränad hund med förare som besöker de äldre.

Källa: Socialstyrelsen och Yvonne Ericson

Tosca går runt varje onsdag tillsammans med Yvonne och hälsar på de boende. De som vill får klappa eller mata och Tosca är inte blyg – tvärtom. När hon kommer upp för trapporna till avdelningen går hon fram och sätter sig framför Birgit, 92 år.

– Det är så roligt att hunden kommer hit. Jag har haft hund tidigare och den här är så snäll och go, säger Birgit.

LÄS MER:Hopp, lek och träning för fyrbenta och tvåbenta kompisar

Yvonne Ericson sitter bredvid och ger Birgit olika typer av små plastlådor där tre-fyra stycken godisbitar ligger. Birgit får öppna lådorna och sträcka ut handen för att mata Tosca.

– Det här gör jag för att det är bra träning för händerna, att öppna och stänga saker. Det är därför det ligger godis i så många olika lådor, förklarar Yvonne Ericsson.

Birgit ger Tosca lite godis och klappar henne. ”Jag har haft hund förut, och jag saknar att kunna ta hand om en igen. Det är så roligt när hunden kommer hit”, säger Birgit.
Birgit ger Tosca lite godis och klappar henne. ”Jag har haft hund förut, och jag saknar att kunna ta hand om en igen. Det är så roligt när hunden kommer hit”, säger Birgit. Bild: Alva Carlsson

Får genomgå lämplighetstester

Ericsson förklarar att Tosca genomgått ett lämplighetstest där man kollat om hon är social och tycker om alla människor. Man prövar också förmågan att gå i koppel med en annan människa än hundföraren, kunna gå på olika underlag och ha ett föremålsintresse. Det betyder att Tosca ska tycka om att hämta saker eller bära runt på exempelvis en boll.

ANNONS

– Det viktigaste en vårdhund måste kunna är att inte göra skillnad på människor. Möter hon till exempel en person som haft en stroke och går annorlunda så får hon inte reagera på det, säger Yvonne.

En trygghet att Tosca låter personer vara som de är

Yvonne Ericsson och Anneli Hafström förklarar att personer med någon typ av demenssjukdom eller de med afasi – talsvårigheter – trivs jättebra med Tosca och pratar med henne och klappar.

– Tosca dömer ingen för att man snubblar på orden till exempel. Så människor brukar prata rätt friskt med henne och jag tror det är en trygghet, att man får vara som man är, säger Ericsson.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

Att ha en vårdhund på ett vård- och omsorgsboende innebär att det finns ett tydligt syfte bakom besöken. Anneli Hafström förklarar att Tosca bland annat kan bli ombedd att lägga sig på sidan nedanför exempelvis en rullstolsburen person, då behöver nämligen personen böja sig ner för att kunna klappa vilket är bra träning enligt Hafström. Yvonne Ericsson för också anteckningar efter varje möte med en boende, och antecknar vad som funkar och inte.

Reaktionerna på Toscas besök har varit många och glada. Yvonne säger att hon enbart fått positiv respons och många spricker upp i ett leende när de ser att Tosca kommer in på avdelningen.

ANNONS

– Att det är en dag i veckan gör att många kan koppla veckodagen till en händelse. Kommer jag och Tosca in en persons rum så kan hen utbrista ”åh är det onsdag?” Det blir ett avbrott i vardagen och något att knyta an till, säger Yvonne.

LÄS MER:Allt fler skaffar hund i Kungsbacka – här är vanligaste namnen

Varför är de här mötena så viktiga för de här personerna tror ni?

– Det bidrar till en social samvaro tror jag. Det här med beröring, närhet och värme är också viktigt, säger Yvonne.

Anneli Hafström tillägger:

– Jag tänker lite utifrån det vi pratade om förut, att Tosca kan stimulera aktivitet men också dämpa oro och ångest, och det är verkligen utifrån varje individs behov.

”Hon älskar att stå i centrum”

Yvonne Ericsson berättar att hon upplever att Tosca ofta kan vara en ingång till ett samtal med en person.

– Vi kan börja prata om hunden och vad den har gjort och om personen i fråga själv haft hund, sen efter tag lägger sig Tosca ner och då fortsätter vi att prata och på så sätt får ju personen lite stimulans.

Vilka långtgående effekter mötena med Tosca har för de boende kan varken Hafström eller Ericsson uttala sig om i nuläget.

ANNONS

– Jag tycker det är härligt att bara få vara den guldkanten i tillvaron, och jag märker på Tosca att hon tycker det är roligt. Här får hon ju vara i centrum hela tiden och det älskar hon, säger Yvonne.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS