Anna Lundström blev först rädd att hon skulle bli skjuten. Därefter insåg hon att laser kan vara skadligt för synen, och att hon hade kunnat köra av vägen.
Anna Lundström blev först rädd att hon skulle bli skjuten. Därefter insåg hon att laser kan vara skadligt för synen, och att hon hade kunnat köra av vägen. Bild: Mia Sandblom

Hemtjänstpersonal attackerades med laserpekare

Anna Lundström från Lindome, körde genom Särö centrum under sitt jobbpass på hemtjänstens nattpatrull, när någon plötsligt lyste mot henne med laserpekare.
– Tack och lov träffade de inte ögonen, men jag blev jätterädd. Det var andra attacken på kort tid mot just hemtjänsten.

ANNONS
|

LÄS MER:Här är Mölndals bästa äldreboenden – enligt de äldre

Anna Lundström från Lindome och hennes kollega var på väg till en brukare i Särö strax efter tolvslaget på måndagsnatten när de plötsligt bländades av ett skrämmande välbekant ljus. En tunn, skarp stråle av rött laserljus svepte över Annas ansikte och hon hann bli rädd och frukta för sitt liv.

Polis kom till platsen

– Jag har kanske sett för mycket actionfilmer, men det var precis som på film. Jag var verkligen övertygad om att jag skulle bli skjuten. Jag är gravid och har nerverna lite utanpå just nu, säger Anna Lundström.

Kollegerna samlade sig trots det, och genomförde besöket hos brukaren och ungefär en kvart senare var de tillbaka i bilen. På nästan samma plats som vid första tillfället hände samma sak igen. Laserljuset svepte över bilens förare och passagerare, men utan att träffa ögonen. Den här gången körde Anna Lundström efter personerna som tog sig från platsen på cyklar. Hon ville ha ett signalement och uppfattade det som att det handlar om unga personer. Därefter ringde hon polisen som snart var på plats för att leta.

ANNONS

LÄS MER:Hemtjänsten: Vi fick inte skydd och stöd när pandemin kom

Laser kan skada synen

– Jag har förstått att det kan vara skadligt att lysa i ögonen med laser. Dessutom kan man ju köra av vägen om man blir bländad. Vi var säkert inte de enda som drabbades av detta, det var ovanligt mycket bilar ute på vägarna den natten, säger Anna Lundström.

Hon var tillbaka på jobbet redan nästkommande kväll men kände sig inte särskilt orolig inför ett nytt nattpass bakom ratten. I fyra år har hon arbetat på nattpatrullen och det här var första gången hon utsatts för någon form av attack. Anna Lundström och kollegan skrev senare en avvikelserapport och fick erbjudande av chefen om att prata med någon vid eventuell oro.

– Det känns som att det har blivit råare på nätterna. Några kolleger blev utsatta av ett gäng i Åsa för ett tag sedan. Man undrar om ungdomarna är uttråkade den här sommaren, eftersom sådant här händer, säger Anna Lundström.

Hemtjänstens bil attackerades

Ann-Helén Svensson är verksamhetschef på hemtjänsten och hon beklagar det som hänt och bekräftar att händelsen i Särö är polisanmäld. Det är även incidenten i Åsa, då två personer blev attackerade av en person som iförd rånarluva sparkade på hemtjänstbilen och skrek glåpord.

– I det här fallet med laserpekaren verkar det ju vara barn det handlar om och det är svårt att dra högre växlar på det. Men man kanske bör fråga sig vad våra barn gör ute halv ett på nätterna, säger Ann-Helén Svensson.

LÄS MER:Sa att han kom från hemtjänsten – stal från 90-åring

Hon berättar att nattpatrullens uppdrag är att besöka brukare som behöver hjälp även på nattetid.

”Viktigt att vi kan göra vårt arbete”

– Alla känner till att man ska bereda väg för räddningstjänsten. Nattpatrullen är ingen räddningstjänst, men brukarna behöver oss. Nu har det hänt två saker på kort tid och det klart att om det fortsätter så måste vi få folk att förstå att det är viktigt att vi kan göra vårt arbete, säger Ann-Helen Svensson.

Personalen på Kungsbacka kommun har möjlighet till samtalsstöd efter incidenter, men Anna Lundström tycker inte att hon har något behov av det i nuläget.

– Nej, det känns okej nu, men jag vill uppmärksamma folk på att det kan vara livsfarligt att blända en person som kör bil, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS