Stand up paddle – sommarens trendiga vattenaktivitet

En av sommarens stora vattentrender är stand up paddle, eller SUP som det också kallas. Tina Wenäll driver Smarholmens Surf och SUP och ger sina bästa tips om aktiviteten. Under fredagen lärde hon Kungsbacka-Postens reporter hur man glider fram på brädan på bästa sätt, och vilka vanliga risker det finns med aktiviteten.

ANNONS
LocationOnsala||

Vid lunchtid står solen högt på himlen och värmer upp Smarholmen som idag är fylld av barnfamiljer.

– Mamma, titta kamelen! utbrister en liten tjej samtidigt som hon pekar på den stora uppblåsbara kamelen som är till för att flyta på i vattnet.

Kamelen ägs av Tina Wenäll, som driver Smarholmen Surf och SUP. Hos Tina kan man hyra SUP-brädor, stora vattenleksaker, skimboards eller gå en SUP-kurs. Om några veckor kan man även köpa hennes egendesignade brädor.

– Är du taggad? frågar Tina Kungsbacka-Postens reporter som snart ska ge sig ut i vattnet tillsammans med henne för att testa på aktiviteten.

ANNONS

LÄS MER:Detta är Peak Kungsbacka

Från olycka till bräda

2018 var Tina Wenäll med om en olycka i skidbacken, där hon stukade båda sina knän, fick problem med höften samt fick en blödning i ryggen. Under rehabiliteringsvägen tillbaka råkade Tina se på tv att folk SUP-ade utomlands, och frågade då rehabpersonalen om detta kunde vara en form av rehabiliteringsträning, vilket hon fick grönt ljus på. Och för Tina som inte alls gillade att träna med det vanliga rehab-plastbandet så testade hon då själv att SUPa - och älskade det.

– Så det är tack vare Sportsmed på Carlanderska sjukhuset att jag gör detta idag, och är helt återställd, säger hon.

Från och med måndag 19 juli börjar Tina jobba heltid med hennes nuvarande företag, men kommer även öppna upp ett nytt företag - en webshop där hon säljer sina egna brädor.

LÄS MER:Gratis kite lockade folk till surfarnas paradis

Aktivitet för alla åldrar

SUP:andet är en aktivitet för alla åldrar, och som går att både göra till avkoppling på det stilla vattnet med solen som gassar, samtidigt som det går att tävla i och ge en bra motion för hela kroppen.

– Det är allt ifrån barnfamiljer till pensionärer som testar på, vilket är jätteroligt, säger Tina Wenäll.

Tina som driver sitt företag även vintertid, säger att det är en aktivitet man kan hålla på med under vintern. Så trots is på vattnet går det bra att glida fram på brädan.

ANNONS

– Jag är en riktigt badkruka egentligen, så vi har tjocka våtdräkter som sitter tajt och inte släpper in vatten, och sedan våtskor och våthandskar. Men ibland får man putta bort några isflak först, säger Tina och skrattar.

Även hunden kan följa med på brädan

Det finns många olika typer av SUP:ar som är anpassade för vad man vill göra på vattnet. Vissa brädor är väldigt stabila, och klarar mer vikt än andra brädor, där man exempelvis kan ha med sig hunden ut på brädan. Något som Tina självklart har testat med sin Siberian Husky, hunden Candy.

– Jag kan inte visa henne en surfbräda för då blir hon helt hysteriskt glad och vill med på brädan, och kommer man för nära någon annan så hoppar hon mellan brädorna.

Tina Wenälls tre bästa tips för dig som vill testa på SUP

1. När man börjar paddla är det lätt att man tittar neråt, och då ramlar man neråt. Lyft blicken dit du ska istället och titta upp.

2. Få upp farten på knäna, och ställ dig sedan upp. Det blir mycket vingligare om man ska ställa sig upp när brädan står stilla i vattnet.

3. Var inte rädd för att ramla i! Våga utmana dig själv på SUP:en, och ha roligt.

Viktigt att vara medveten om risker

SUP sägs vara den nu snabbaste växande vattensporten i världen, och trenden märks av tydligt även i Sverige. Många köper de uppblåsbara brädorna som är lätta att ta med sig i bilen eller till stranden. Tina har dock stött på många som inte är medvetna om de risker som finns.

– På varje SUP ska det sitta en säkerhetslina, och det är det inte många som vet. När man köper en bräda är det inte alltid dessa följer med i paketet heller.

ANNONS

Även vinden är viktig att hålla koll på.

– Många som köper SUP:ar är heller inte vana med havet. När det blåser frånlandsvind och man är ny i det så kan det vara livsfarligt, då det är jobbigt att paddla tillbaka in till stranden igen. Blåser det in mot stranden är det mycket bättre, för då kan man nästan glida tillbaka.

LÄS MER:Hallå där...

Reportern testar brädan

I luften är det 30 grader, och det känns nästan inte mycket svalare i vattnet. Att råka ramla i känns därför inte så farligt, idag är inte dagen då jag är en badkruka.

Innan vi hoppar i vattnet ger Tina en grundlig instruktion om hur man gör när man ramlar i, hur man tar sig framåt och hur man svänger. Det är mycket information, men med solen som gassar känner jag mig redo att ge det ett försök.

Min kollega Mats förvarnade mig innan om att det kan vara riktigt skakigt, och nu i efterhand kan jag absolut hålla med om det. Jag blev lite smått nervös när det var dags att ställa upp mig, men jag försökte göra precis som Tina hade sagt.

– Vilma, titta framåt och ställ dig medan du har fart, ropar Tina från sin SUP som hon står stadigt på i vattnet.

ANNONS

Åhej, åhå, åhej, och så stod jag på benen. Benen skakade som överkokt spaghetti, men så fort jag hade fått balans så kändes det hur bra som helst.

– Titta, det gick ju jättebra, ropar Tina, samtidigt som hon (utan att tappa balansen som jag hade gjort) klappar händerna.

Sakta men säkert började vi glida genom vattnet, och till sist kom snitsen in. Från badstranden tog vi oss ut mot udden i det klara vattnet. Jag, som normalt är van med Mälaren, blev extra exalterad när jag såg hur maneter flöt under brädan.

– Varför har jag inte gjort detta tidigare för? ropar jag till Tina samtidigt som vi fortsätter ut med viken.

Summa summarum, detta rekommenderar jag alla dagar i veckan. Och som Tina sa, för alla åldrar. Så här gick det för mig när vi körde en liten tävling:

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS