SOS Alarm missade Camillas mammas stroke: ”Hon fick sitt liv förstört”

När Inga-Lill kommer tillbaka från sin promenad med hunden kan hon inte prata normalt, och river ut sidor ur tidningen. Dottern Camilla Wenander ringer ambulans, som inte kommer. En timme och 46 minuter efter att Camilla ringde ambulansen för första gången anländer de till Varbergs sjukhus. Då får Camilla höra att de kom försent, och det fanns inget att göra.

ANNONS
|

4 januari 2019 – Lunchtid

Camilla Wenander har precis varit och handlat på Willys i Kungsbacka när telefonen ringer. Det är hennes mamma Inga-Lills sambo som ringer och säger att det har hänt någonting med hennes mamma. Inga-Lill var på en promenad med labradoren Armani, och när hon kom tillbaka var något fel. Hon beskrivs av sambon som frånvarande, och det går inte att få kontakt med henne.

– Jag kommer direkt, säger Camilla i telefon och åker till sin mor.

När Camilla kommer fram märker även hon att Inga-Lill beter sig konstigt. Hon kan inte prata normalt utan mumlar bara och säger osammanhängande ord. När hon sätter sig i soffan och tar tidningen så håller hon den upp och ner och river ut sidorna.

ANNONS

LÄS MER:Kungsbackabons vårdutredning dröjde – visade sig vara en tumör

13.19 – Camilla ringer 112

– SOS 112, vad har inträffat? Frågar larmoperatören.

– Det är min mamma [...] hon har varit ute och gått med hunden och kommer in här, hon har tappat, hon minns ingenting. Hon vet inte vad jag heter, ingenting, säger Camilla till larmoperatören. Samtalet pågår i fem minuter och femton sekunder.

I väntan på ambulans är Camilla orolig och går runt otåligt, tittar ut igenom fönstret. Camilla försöker ge Inga-Lill kex, men hon bara smakar på dem och slänger sedan runt med kexet. Sedan fortsätter hon riva ur papper ur tidningen.

32 minuter har gått från det att Camilla ringde 112 första gången och ingen ambulans kommer, då ringer hon igen.

13.51 – Camilla ringer 112 för andra gången

– SOS 112, vad har inträffat? Frågar larmoperatören.

– Jag ringde för en halvtimme sedan angående min mamma, vi är oroliga.

Under detta samtal görs ett så kallat A.K.U.T-test där man kan se om det finns en misstänkt stroke.

Ambulansen i Kungsbacka är upptagen. 13.57 får ambulansen i Göteborg ett prio ett larm i Kungsbacka, Inga-Lills larm.

Vad innebär ambulansens prioriteringar?

Att prioritera betyder att välja något före något annat. I hälso- och sjukvården kan det till exempel handla om att en typ av behandling väljs före en annan eller att en patient behandlas före någon annan. Prioriteringarna grundas på hälso- och sjukvårdslagen som säger att vården ska ges på lika villkor och att den som har störst behov av vård ska få vård först. Prioriteringarna sker i en tregradig skala.

Vad innebär ett A.K.U.T test?

Detta test görs när man misstänker en stroke. Varje bokstav står för en viss sak att kontroller, och stämmer minst ett av symptomen ska man ringa 112.

A: Ansikte. Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger - ring 112.

K: Kroppsdel, arm/ben. Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller - ring 112.

U: Uttal. Kan personen upprepa meningen ”det är vackert väder idag”? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112

T: Tid. Varje sekund räknas och är livsviktig.

Källa: 1177, Vårdguiden

14.08 – Ambulans anländer till Inga-Lill

Den glada labradoren Armani vill hälsa när ambulanspersonalen kommer hem till Inga-Lill.

I 21 minuter är ambulanspersonalen på plats. Där tittar de på hennes blodsocker och vitalparametrar som andningsfrekvens, puls och blodtryck.

ANNONS

Camilla blir mer stressad.

– Ska vi inte åka snart? Undrar hon.

LÄS MER:Läkare gjorde tre felbedömningar – får arbeta kvar: ”Kunde ha dött”

14.32 – Inga-Lill lastas in i ambulansen och de åker till sjukhuset.

Vägen till sjukhuset färdas Inga-Lill som en prioritet två. Inga blåljus. Camilla sitter fram med föraren och kallpratar.

– Hur är det att köra ambulans? Frågar Camilla.

Efter att neurologen från Varbergs sjukhus har ringt och pratat om Inga-Lill ändras bedömningen från prioritet två till prioritet ett, då det finns misstanke om stroke. Ungefär vid Frillesås sätts blåljusen på, då är det bråttom, förstår Camilla.

15.05 – Ambulansen anländer till sjukhuset

Camilla ringde 112 för första gången 13.19. Nu, efter en timme och fyrtiosex minuter, springer ambulanspersonalen med Inga-Lill in till sjukhuset.

Din mamma har haft en stroke, men det är för sent för att göra någonting.

Camilla joggar efter och försöker se vart de tar hennes mamma. Efter en kort stund kommer läkaren ut ur rummet, och säger enligt Camilla: ”Din mamma har haft en stroke, men det är för sent för att göra någonting”.

LÄS MER:Systrarna hyllar alla mammor med sin låt: ”Vill sprida hopp, ljus och pepp”

6 juli 2021 – 15.15

Camilla tar en klunk från glaset som står på det svarta bordet framför henne. På bordet finns högar av papper fyllda med information och handlingar från hennes mammas sista tid i livet.

Hennes sista tio månader efter stroken blev fruktansvärda, säger Camilla.

– Hennes sista tio månader efter stroken blev fruktansvärda, säger Camilla.

I sviterna av stroken fick Inga-Lill epilepsi och afasi. Hon fick aldrig tillbaka sin talförmåga, utan det var bara osammanhängande ord som kom ur hennes mun. Hon blev hjärntrött, och fick aldrig lämnas ensam.

ANNONS

Tio månader efter sin stroke fick Inga-Lill ett epilepsianfall, och blev då inlagd på sjukhus. Efter några dagar på sjukhuset somnade hon in.

Vad är afasi?

Afasi innebär att ha det svårt med språket efter en hjärnskada, oftast en stroke. Det kan vara svårt att prata och skriva samt förstå talat och skrivet språk. Alla som har afasi har svårt att hitta rätt ord. Det kan hända att du inte alls kommer på ordet du vill säga. Det är också vanligt att säga fel ord eller upprepa samma ord om och om igen.

Källa: 1177, Vårdguiden

Camilla anmäler händelsen

– Det går sedan några månader innan jag beslutar mig för att anmäla händelsen till IVO. Jag kände att jag måste göra det, jag var så arg över att det hade tagit så lång tid. Tänk om de hade kommit i tid, då kanske hon hade haft massor av år till, säger Camilla med tårar i ögonen.

Camilla anmälde dagen hennes mamma fick en stroke, då hon inte finner det acceptabelt att det ska ta 1 timme och 46 minuter innan hennes mamma får komma till sjukhuset när det gäller en misstänkt stroke.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inledde strax därpå en utredning av klagomålet gällande bedömning och prioritering av ambulanstransport samt vård och behandling under transport.

28 juni 2021 – Beslutet från IVO kommer

Inspektionen för vård och omsorg gav Camilla två olika beslut.

IVO konstaterade att vårdgivaren hade brustit i att säkerställa att operatörer vid SOS Alarm har den kunskap samt det stöd som krävs för att göra sina bedömningar.

”Av det som framkommer i det första samtalet borde operatören genomfört ett så kallat A.K.U.T-test för att möjligen kunna utesluta neurologiskt tillstånd”, skriver IVO i beslutet.

ANNONS

Däremot har IVO inte funnit brister i den del av klagomålet från Camillas andra samtal till 112 samt den vård och behandling som skedde när Inga-Lill transporterades till sjukhuset med ambulans.

”Det var ett rimligt tidsintervall från bedömning till att patienten fick vård”, skriver IVO i beslutet.

LÄS MER:Deltavarianten av coronaviruset tar över i Halland: ”Oroande nu när allt öppnar upp”

När Camilla fick beslutet blev hon ledsen och besviken, och ifrågasätter hur handläggaren kan tycka att det har gått rätt till.

– Kan man inte bara erkänna att det är fel?, säger Camilla och fortsätter:

– När jag fick svaret kände jag bara att jag inte orkade mer. Nu har jag gjort det jag har kunnat för att försöka förhindra att detta händer någon annan, för det är ändå hyfsat vanligt med stroke.

Ivo och SOS Alarm om händelsen

Mats Agerforz, beslutsfattare vid Inspektionen för vård och omsorg, står fast i det beslut som IVO gjort.

– Det är den bedömning som vi gjort på IVO. Och en del av den kritiken hon ger håller vi med i, och en del inte, säger Mats Agerforz och fortsätter:

– Jag kan bara säga att det alltid är jättesvårt med händelser som dessa. Sen kan det alltid vara så att den närståendes uppgifter är förfärliga, men utifrån det vi har tittat på så kan vi inte ge någon annan kritik än den vi gett.

ANNONS
Linda Bengtsson, vikarierande presschef vid SOS Alarm.
Linda Bengtsson, vikarierande presschef vid SOS Alarm. Bild: Pressbild

Linda Bengtsson, vikarierande presschef vid SOS Alarm, kan inte uttala sig om detta enskilda fall, men hon berättar om vad som händer efter att IVO har funnit en brist.

– Varje gång vi får en avvikelse som vi upptäcker själva eller via annat håll så har vi ett gediget kvalitetsarbete där vi går igenom verksamheten och vidtar åtgärder för att minimera risken att liknande situation ska uppstå igen, säger Linda Bengtsson.

LÄS MER:Vägen till en hållbar socialtjänst

Livet efter beslutet

Camilla har tänkt mycket på om hon hade kunnat göra något bättre den dagen, eller om hon skulle förstått att det var en stroke.

–Jag har tänkt mycket att jag kanske förklarade dåligt. Men jag är ju ingen läkare, och det är inte mitt ansvar att förstå att det är en stroke.

Solen skiner på altanen utanför Camillas hus, och hon tittar ut i trädgården.

– Hon fick sitt liv förstört, helt enkelt. Vem vet, hon kanske hade haft många år kvar? Jag hade mått mycket bättre om de hade kunnat ta på sig lite mer och sagt att det verkligen blev fel. Det ska inte gå till såhär, det ska inte få gå så lång tid i väntan på ambulans.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS