Fjäråsfamiljen blev rikskänd för sin selfieruta i rapsfältet: ”Bara roligt”

19 500 kronor. Det räckte till många stickleksaker till de barn som behöver ta blodprov på barnmottagningen i Kungsbacka. Selfierutan i rapsfältet blev en succé och medier från hela Sverige har varit och intervjuat familjen Ericsson, som tacklade problemet med att människor ville ta bilder i rapsfältet på ett lite annorlunda sätt.
– Vi kommer göra något liknande nästa år men man måste utvecklas också, så något nytt kommer det bli, säger Linda Ericsson.

ANNONS
LocationFjärås||

På Duveheds gård i Fjärås är det ofta full rulle från morgon till kväll. Den senaste tiden har det varit mer än vanligt. Familjen Ericsson med fem barn är numera rikskändisar, men de kunde aldrig tro att idén med rapsfältet skulle få så stor genomslagskraft. Förra året förstördes en del av rapsen när folk körde rakt in i rapsfältet med bilar, motorcyklar och promenerade in för att ta bilder. Då det inte hjälpte att sätta upp stoppskyltar vid rapsfältet fick de inför i år tänka om.

Familjens idé med en selfieruta i rapsfältet och även ge folk en möjlighet att bidra till en god gärning blev succé. Pengarna räckte till stickleksaker för 15 500 kronor plus en ny Ipad till barnmottagningen.

ANNONS

– Det känns otroligt skönt att kunna ge någonting tillbaka efter allt de gör och har gjort för oss. Vår son Nils har jobbig epilepsi, autism och ADHD och äter tre mediciner per dag, vilket påverkar hans kropp på olika sätt. Så var sjätte vecka måste vi in och ta blodprov och vi vet hur tufft det är och den här lilla presenten hjälper lite, säger mamma Linda Ericsson.

Familjen Ericssons selfieruta i rapsfältet blev en succé och gjorde Fjäråsfamiljen till rikskändisar.
Familjen Ericssons selfieruta i rapsfältet blev en succé och gjorde Fjäråsfamiljen till rikskändisar. Bild: Linda Ericsson

LÄS MER:Se selfie-rutan som ska rädda rapsfältet och hjälpa sjuka barn

Varit in och ut på sjukhus flera gånger

Det har varit många timmar spenderade på sjukhus för Nils och familjen. Redan innan Nils var fyllda sex månader förstod Linda Ericsson att inte allt stämde. Som liten bebis var han stel och svår att hålla. I dag kommer anfallen med olika mellanrum, ibland kan det gå flera dagar utan ett anfall, men ibland är det varje dag.

– Det är klart det är otroligt tufft, det påverkar hela familjen. Det har varit läkarbesök, ambulans och inläggningar på sjukhus. Men någon gång hoppas vi att det blir bra, säger hon.

Nils och Alva fyller sju år i september och ska då börja skolan.
Nils och Alva fyller sju år i september och ska då börja skolan. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Ida viger sitt liv åt förlossningar: ”Mitt största intresse”

Tvillingarna Alva och Nils, sex år, hoppar studsmatta. De är minstingarna i familjen och bästa vänner, men också bästa ovänner ibland, så som syskonkärlek är. Snart är det dags för fika och Nils vet exakt vilka bullar han vill ha.

– Mamma, kan jag få solskensbullar?

ANNONS

Det är släta bullar med vaniljkräm i, som är Nils favorit. Men först plockar Alva och Nils smultronen som börjat mogna. Sedan bäddar mamma ner Nils i soffan på altanen med Ipaden och systern Alva kommer med en bulle.

Sa upp sig från jobbet: ”Har inte ångrat mig en dag”

När pandemin slog till och många förlorade sina jobb gjorde Linda Ericsson tvärtom. Hon sa upp sig från sitt jobb som lärare för att jobba med gården och kunna spendera mer tid med tvillingarna.

– De är ju det viktigaste man har. Jag har inte ångrat mig en dag. Sen är det klart man är aldrig riktigt ledig men man kan styra sin dag lite själv. Jag trivdes bra som lärare, men det var alltid en stress över att lämna Nils. Nu kan jag vara här om han får ett anfall, säger Linda Ericsson.

Familjen odlar raps, korn, råg, vete, havre och åkerbönor. De mesta av spannmålet blir mat till de 1 500 grisar som de har i Gressela, några kilometer från deras gård. År 2000 flyttade de flyttade in i den ljusgula trävillan med röda knutar som är byggd i slutet av 1800-talet. Men de har drivit gården tillsammans med Mathias Ericssons pappa Sven sedan 1997 och 2015 tog familjen Ericsson över hela gården. Äldsta sönerna Carl, 18 år och John, 15 år hjälper till på gården under sommaren.

ANNONS

– Det är deras sommarjobb. Alla i familjen är intresserade av att jobba fysiskt. Även mellersta sonen Oskar som är 12 år hjälper till lite grann. Det finns alltid något att göra.

LÄS MER:12-åringarnas fina initiativ – pärlarmband för Cancerfonden

Nils, Alva och mamma Linda har precis fikat solskensbullar och plockat smultron.
Nils, Alva och mamma Linda har precis fikat solskensbullar och plockat smultron. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

”Livet är för kort för att springa på i 180 hela tiden”

På gården finns även ladugård och byggnader som är lägenheter, verkstad och lokaler. Ladugården brann ner efter andra världskriget och byggdes upp igen på 40-50-talet. Familjen har alltid nya projekt på gång och har precis renoverat klart huset.

– Vi renoverar efter hand. Vi brukar säga att vi inte ska ha något projekt men det blir nästan alltid något ändå. Detta året ska vi inte renovera något på huset men ungarna är vana vid att mamma och pappa grejar så vi får se hur det blir med det, säger Linda Ericsson och skrattar.

Under pandemin har intresset för att flytta från storstan blivit stort och möjligheten till hemarbete har gjort att allt fler söker sig till landet. Men familjen Ericsson har levt så under flera år, redan långt innan det blev inne att bo på landet.

– Vi tänker inte att vi lever ett drömliv. Men det är klart man har den här friheten att rå om sig själv. Man kan inte bara äta pengar och livet är för kort för att springa på i 180 hela tiden. Barnen har man bara till låns så det är fint att kunna spendera mycket tid med dem.

ANNONS

Men livet på en gård är inte alltid en dans på rosor. Att till exempel plocka flyghavre (ogräs) eller sten en hel dag gör att man blir trött i kroppen.

– Den största skillnaden nu är ju att man är helt slut fysiskt när man kommer hem, men det är en annan skönare trötthetskänsla.

LÄS MER:Systrarna hyllar alla mammor med sin låt: ”Vill sprida hopp, ljus och pepp”

Här lämnar familjen Ericsson över alla stickpresenter som blev av pengarna de samlade in på selfierutan i rapsfältet.
Här lämnar familjen Ericsson över alla stickpresenter för pengarna de samlade in på selfierutan i rapsfältet. Bild: Linda Ericsson

LÄS MER:Beatrice arbetar med sin passion – som filmproducent

Insamlingen blev långt över förväntan

Första målet var att samla in 2 000 kronor men den gränsen fick de flytta fram för varje dag som gick. Redan på kvällen när Linda och pappa Mathias satt upp selfieskylten, och att man gärna fick swisha en peng, började det plinga i Lindas telefon.

– Sen rullade det bara på, jag fick till sist stänga av notiserna. Inlägget som vi skrev delades 600 gånger och det var även folk från olika delar av Sverige som började swisha för den goda sakens skull. Och folk som varit ute och tagit bilder har skött sig väldigt bra, de har hållit sig i rutan, så all credd till de som varit där, säger Linda Ericsson.

Hur har det varit att hamna i rampljuset?

– Det är kul, säger Alva och skrattar.

– Det är inte så stor skillnad. Folk kan titta lite när vi är någonstans och vilt främmande människor kommer fram och tycker det vi gjorde var en bra grej. Det är bara roligt, säger Linda Ericsson.

ANNONS

LÄS MER:Succé för loppet för sjuka barn: ”Fick in en magisk summa”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS