Nina vill investera i sitt boende – svårt som ensamstående

I takt med att priserna på bostadsmarknaden stiger stängs allt fler ute. Unga och ensamstående föräldrar har det allra tuffast, vilket är något som Kungsbackabon Nina Erixon fick erfara efter sin separation.
– Det är inte bara att flytta i den här kommunen, det finns inte många bostadsrätter att köpa då man inte får låna en större summa, säger hon.

ANNONS
|

Under den senaste tiden har priserna på bostadsmarknaden fortsatt att stiga, trots pandemin. För Kungsbackabon Nina Erixon har det alltid varit viktigt att äga sitt boende, så när hon väl fick möjligheten att köpa ett hus tillsammans med hennes dåvarande sambo var det en självklarhet att de skulle äga hälften var.

– Man ska gå in i lika delar om man väljer att bo tillsammans, det är en självklarhet i tanken men det var inte lätt för det kräver en sparad kontantinsats. Det var inte helt givet att det skulle gå men på något vis fick vi ändå ihop det och gick in med halva var, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Amorteringskrav slår hårt mot unga Kungsbackabor

Enligt en kartläggning från Ownershift över hur husägandet ser ut i Sverige äger män upp till 2,5 gånger mer av den privatägda marken i Sverige än kvinnor. Kungsbacka kommun sticker däremot ut i statistiken och klassas som en av endast 17 kommuner som har en jämställd ägandefördelning.

Orsaken tros enligt forskarna vara att genomsnittsinkomsten är högre och att de bostäder som finns på marknaden oftast kräver just två inkomster för att finansiera köpet.

Svårt att köpa bostad i för ensamstående

Det är en bild som bostadsekonomen Claudia Wörmann på SBAB kan bekräfta, det är också en marknadsstruktur som skapar problem för de som vill äga sitt hem på egen hand.

– Vi har sett i en tidigare undersökning att Kungsbacka utmärker sig som en särskilt svår kommun att köpa bostad i för unga och ensamstående föräldrar. Framför allt för kvinnorna som oftast har lägre löner, säger hon.

LÄS MER:Kungsbacka har dyraste bostadskön i hela Sverige

Det var också något som Nina Erixon fick erfara när hon ställdes inför en separation. Att de skulle bo kvar i huset var inte ett alternativ, inte heller att lösa det genom att turas om att bo i huset varannan vecka med deras gemensamma barn.

När hon då tittade på vilka möjligheter hon hade att investera hennes kapital från husförsäljningen i en ny bostad var resultatet nedslående.

ANNONS

– Det är inte bara att flytta i den här kommunen, det finns inte många bostadsrätter att köpa då man inte får låna en större summa. Jag har ju förvärvat en del från huset som jag vill investera men i uträkningen för lånet tas en stor schablonavgift för ett barn, inte ett halvt på deltid. Om man tjänar mindre då blir det inte så mycket till slut, säger Nina Erixon.

LÄS MER:25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

”I slutändan vill jag äga mitt boende”

Det viktigaste när hon sökte efter en ny bostad var att hon fortfarande kunde bo kvar i Kungsbacka, där hon och hennes son trivs bra. Därför beslutade hon sig för att först söka sig till en hyresrätt för att vila upp sig och ge bostadsrättssökandet mer tid.

– Även att få tag på en hyresrätt är ett slit, just nu trivs jag jättebra men i slutändan vill jag äga mitt boende och placera de pengarna jag har förvärvat på ett eller annat sätt, säger Nina Erixon.

LÄS MER:S-kvinnor: Stort behov av fler bostäder i Kungsbacka

Hon poängterar att Kungsbacka kommun är en rik kommun där de som bosätter sig sällan är ensamstående kvinnor med barn.

– Samhället har ju byggts upp runt kärnfamiljsbilden på ett sätt och det känns som en svår situation för alla som är ensamma. Det finns inga billiga boenden. Det blir verkligen en kamp att ta sig vidare från en separation, säger hon.

ANNONS

Något hon saknar är ett billigare alternativ som kan bli ett första steg för både de som är unga och de som är ensamma föräldrar.

LÄS MER:Nästan sex miljoner – för en sommarstuga: ”Priserna har nått en ny nivå”

– Jag har tänkt att man skulle kunna bygga mindre billiga ettor eller tvåor. Det behöver inte var det finaste men det ska finnas något som man kan se som ett transitboende. Det behövs satsningar, säger hon.

Även boendeekonomen Claudia Wörmann instämmer med att det behövs fler satsningar som passar andra typer av målgrupper.

– Sverige har flest andel singelhushåll i världen samtidigt som vi har byggt en bostadsmarknad anpassad efter två inkomster, det är anmärkningsvärt. Nu har vi priser som är på en så hög nivå att alla som är ensamma har problem, säger Claudia Wörmann.

Separerade par hamnar i skymundan

Nina Erixon tänker särskilt på de som just nu befinner sig i en relation just på grund av att de inte har möjlighet att rent ekonomiskt ta sig därifrån.

– Det finns de som till skillnad från min situation verkligen har det svårt hemma, de saknar möjlighet till sparande med enda alternativet att stå i kö i flera år. De har ingenstans att ta vägen, säger hon.

LÄS MER:Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

Det är också en effekt som bostadsekonomen Claudia Wörmann kan se. Hon menar att just separerade par är en stor grupp som hamnat lite i skymundan på bostadsmarknaden.

ANNONS

– Det finns nog inte en värre situation än att tvingas leva kvar i ett dött förhållande och inte kunna komma vidare, på grund av hur bostadsmarknaden ser ut. Separation kan gå fort och att då kan man inte vänta, säger Claudia Wörmann.

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.
Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB. Bild: Pressbild

Hon poängterar att effekten syns i flera delar av bostadssökandet. Utöver en kontantinsats ska man också få lån beviljat och klara av att amortera på lånet.

Nina Erixon har själv haft en ekonomisk medvetenhet sedan unga år och ser ett bostadsköp som en viktig investering för framtiden. Hon hoppas att det med tiden ska dyka upp en möjlighet för henne att köpa en lägenhet.

– Jag har fått väldigt bra stöttning i hur jag ska tänka med bodelning och sådana grejer, hur jag ska tänka kring att inte panikköpa en bostadsrätt nu utan spara i räntekonton. Man är ju väldigt ensam och utsatt i en sån här situation, det är en känslig sak, säger hon.

LÄS MER:20 veckors kö för bygglov – dubbelt så lång tid som lagen säger

LÄS MER:Anrika skolan är till salu – ska bli bostadsrätter

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS