Gångtunneln vid Resecentrum har alltid känts otrygg hos invånarna. Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, är därför glad över att två nya kameror är på plats.
Gångtunneln vid Resecentrum har alltid känts otrygg hos invånarna. Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, är därför glad över att två nya kameror är på plats. Bild: Tobias Sandblom

Övervakningskameror på 21 platser i kommunen

Kungsbacka är en av de tryggaste kommunerna i landet. Kanske beroende på övervakningskameror? Kungsbacka-Posten har kartlagt var övervakningskamerorna finns. De sitter på 21 ställen. Och kan bli fler.
– Jag kan absolut tänka mig att vi ansöker om fler kameror, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Framförallt handlar det om skolor som kameraövervakas. Men även i gångtunneln vid Resecentrum i Kungsbacka. Det såg kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson, till. Hon var den som föreslog att kamerorna skulle sättas upp.

En del av medborgardialogen

– Det var en del av medborgardialogen. Folk känner sig otrygga här. Därför föreslog jag att vi skulle sätta upp kameror här och på Hede pendelparkering, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Här utbryter slagsmål på resecentrum – två åtalas

Ansökan skickades till dåvarande Datainspektionen, som just höll på att byta namn till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Just namnbytet gjorde att processen med att få klartecken till kamerorna i gångtunneln tog ett år. Men nu sitter de uppe och är i drift sedan ett år ungefär.

ANNONS

Upplevs som en otrygg plats

– Många upplever att detta är en otrygg plats. Ibland av folk som kanske inte alltid är här, men det framställs som en sådan plats. Det är viktigt att vi lyssnar på våra invånare. Man ska inte behöva välja väg för att man är rädd utan kunna vistas där man vill, säger Lisa Andersson.

Nyligen fångades ett ungdomsbråk av övervakningskamerorna på Kungsbacka station. Det gjorde att polisens utredare kunde identifiera två personer, som åtalades.

– Om det händer något, så ökar chanserna att få folk fällda. Det är just det som är det viktigaste, att de som gör något olagligt riskerar att åka fast och bli fällda.

Är inte kränkande mot integriteten

Lisa Andersson (M) ser gärna fler kameror om det är till gagn för invånarna.
Lisa Andersson (M) ser gärna fler kameror om det är till gagn för invånarna. Bild: Tobias Sandblom

Fortfarande går diskussionen hög om övervakningskamerorna är integritetskränkande eller inte.

LÄS MER:Misstänkt misshandel i Åsa

– Gör man något som är fel, så handlar det inte om integritet, då ska man åka dit. Om man sköter sig så sparas inte filmen. Alla som har en telefon är mer övervakade, säger Lisa Andersson.

Har du själv känt dig otrygg här eller på någon annan plats i kommunen?

– Nej, det vill jag inte påstå.

Kan du tänka dig fler kameror på andra platser?

– Absolut. Om det är till gagn för tryggheten och det finns ett behov, så är jag för det. Sen är inte det enda lösningen. Det finns så mycket annat man kan göra för att öka tryggheten.

ANNONS

LÄS MER:Mannen knivhöggs när paret skulle laga mat – kvinnan hade sökt på mord

Till exempel?

– Vi har ett tätt samarbete med polisen angående trygghet i utemiljö. Det handlar både om belysning och beskärning av växter, så att man syns och det inte finns dolda platser. Och utformningen av vår stadsmiljö, säger Lisa Andersson.

Är Kungsbacka tryggt?

– Ja, det tycker jag. Vi är på nionde plats vad gäller trygga kommuner. Åttonde plats vad gäller våldsbrott. Men det är den upplevda otryggheten vi jobbar på även om vi statistiskt sett är en trygg kommun, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Om vår stora lilla stad

Inte heller politiskt finns det något större motstånd till övervakningskameror. Vänsterpartiet säger också ja och har gjort tummen upp till väktare på Resecentrum.

Jon Thorbjörnson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, säger ja till kameror.

– Det kan underlätta när det gäller att klara upp brott och identifiera människor. Men det är viktigt att kameraövervakning inte går ut över brottsförebyggande arbete, säger Jon Thorbjörnson.

Vänsterpartiet la för en tid sedan ett nytt förslag angående fältassistenter, men majoriteten röstade ner det.

Vänsterpartiets Jon Thorbjörnson har i grunden inga problem med övervakningskameror, men lägger till att det inte får skuffa undan det brottsförebyggande arbetet.
Vänsterpartiets Jon Thorbjörnson har i grunden inga problem med övervakningskameror, men lägger till att det inte får skuffa undan det brottsförebyggande arbetet. Bild: Tobias Sandblom

– Lite synd eftersom det hade ökat tryggheten. Sen gäller det att se till så att det finns belysning överallt och att man lagar belysning som är trasig, säger Jon Thorbjörnson.

Måns Lysén, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten (IMY):

ANNONS

– Sedan vi tog över tillståndsgivningen i augusti 2018 har vi fått in och beslutat i elva ärenden där bevakningen skulle ske i Kungsbacka kommun. Fem av ärendena gäller bevakning vid stationsområden och i kollektivtrafik. De tillstånden har dock upphört att gälla eftersom bevakning av kollektivtrafikområden undantogs från tillståndsplikten genom en lagändring i augusti 2020.

Här sitter övervakningskamerorna:

Åsa gårdsskola.

Preem (Lantmannagatan 1).

Santa Maria (Kraftvägen 2).

Särö skola.

Statoil detaljist AB (Valldavägen 1238, Onsala).

Lilla Laxen (Kollavarvsvägen).

KE:s bussar (Torpavägen, Fjärås).

Systembolaget (Hedebrovägen).

Hedin Bil (Kungsbacka).

Elisabeth Storhäll (Vallda Intagsväg 120).

Soft Design RTS (Energigatan 10).

Bankomaten Frillesås (Torstensviksvägen 3).

Barnamossen/Great Security (Barnamossenvägen 67).

Magnus Nilsson (Frillesåsvägen 9).

Kungsbacka kommun (Rörmöstvägen 7).

ST1 (Varbergsvägen 1770 Åsa).

ST1 (Varbergsvägen 91, Kungsbacka).

Hammargren Pyroteknik (Skårbyvägen 51, Kungsbacka).

Hedeskolan (Gamla Göteborgsvägen 65).

Fjordskolan (Onsala).

Kollaskolan (Kungsbacka).

Källa: Länsstyrelsen och IMY.

ANNONS