Mördarsniglarna har klarat sig bra under den kalla våren. Arkivbild.
Mördarsniglarna har klarat sig bra under den kalla våren. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Många mördarsniglar i sommar

Den kalla våren har påverkat insektsbeståndet i Sverige, men mördarsniglarna har trivts bra. Enligt Ted von Proschwitz, snigelexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum, väntar nu en riktig mördarsnigelsommar.
– Konsekvenserna av ett stort bestånd är ju att både prydnadsväxter och grönsaksodlingar förstörs, säger han.

ANNONS
|

Det svenska vårvädret har varit gynnsam för mördarsniglarna. De senaste månadernas kyla och regn har lett till att mördarsnigelbeståndet är större än vanligt.

– Mördarsniglarna övervintrar som ungdjur och kommer upp från marken under maj, så en regnig maj, så som det har varit i år, är jättebra för dem, säger Ted von Proschwitz.

LÄS MER:Sällsynta djuret breder ut sig i Onsala: ”Illegal inplantering”

Men några andra invasiva snigelarter, såsom den svarthuvade snigeln, är det inte frågan om här på västkusten.

– Oss veterligen finns de inte här i Västsverige, men de sprids som ägg från rotsystem när man köper växter eller i jorden vid anläggningsarbeten, så man bör vara försiktig när man köper växter så att man inte sprider beståndet ytterligare.

ANNONS

Behöver bekämpas tidigt

Att det är ovanligt många mördarsniglar i år kan komma att få konsekvenser för växtligheten i landet och påverka såväl privatpersoner som livsmedelsproducenter.

– Konsekvenserna av ett stort bestånd är ju att både prydnadsväxter och grönsaksodlingar förstörs, säger Ted von Proschwitz.

LÄS MER:Varningen: Se upp för dessa invasiva arter i din trädgård

Än är det inte för sent att påverka sommarens utfall, och det bästa sättet att undvika mördarsniglarna är att bekämpa dem redan nu på våren.

– De är nämligen inte könsmogna än och har därmed inte lagt några ägg, så om man bekämpar dem nu så blir de betydligt färre under sommaren.

Vädret kan påverka andra insekter

Att det varit en kall vår utan något skyddande snötäcke har även påverkat andra insektsgrupper, och utöver sniglarna har många arter påverkats negativt istället.

– Eftersom insekterna behöver sol och värme påverkas de både vad gäller reproduktion och sökande efter föda, säger Charlotte Jonsson, insektsspecialist på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Och om det kalla vädret fortsätter kan det få stora konsekvenser inom andra områden.

– Kommer det en gynnsam period så kan aktiviteten gå upp, men om det fortsätter att vara kallt så kan kan det påverka både pollinering av växter men i förlängningen även andra djur som lever på insekterna, säger Charlotte Jonsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS