Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

Ekodukten har blivit en succé. Den art som oftast passerar över faunapassagen är – homo sapiens. Trafikverket är rädda för att människorna stör djurlivet.
– Vi kanske måste ansöka om ett tillträdesförbud, säger Mats Lindqvist, ekolog på Trafikverket.

ANNONS
|

I september 2018 öppnade faunapassagen över E6 strax norr om Kungsbacka. Den har blivit ett mycket populärt utflyktsmål.

Vid ekodukten finns åtelkameror som ska ta bilder på alla vilda djur som passerar.

LÄS MER:William, 32, krockade med älg på Gröningevägen

– Mest handlar det om rådjur och dovhjort. Ganska få älgar, det sker inte ens varje dag att man ser en älg där. Inte heller ser man många vildsvin trots att det finns gott om dem i närområdet, säger Mats Lindqvist.

Ekodukten ligger avsides

Anledningen till det kan vara homo sapiens. Människor finns det väldigt gott om vid ekodukten.

– Vi får inte registrera människor, men vi ser ju att det rör sig väldigt mycket folk i området. Det är lite av en återvändsgränd, så folk går en slinga, vänder och kommer tillbaka. Man kan tycka att den ligger lite avsides, men folk tar sig dit, säger Mats Lindqvist.

ANNONS

LÄS MER:Här sker flest viltolyckor i Kungsbacka

Han tror inte att ekodukten i sig har påverkat djurens beteende utan att det kan ta tid att ändra på deras sätt att röra sig.

Förbud för människor i Skåne

– Kanske rör det sig lite för mycket folk kring ekodukten. I Skåne har länsstyrelsen utfärdat ett tillträdesförbud till en ekodukt. Det skulle ju kunna vara en möjlighet att göra samma sak här. Då skulle man ju kunna studera hur det ser ut innan och efter ett sånt förbud. Men det är inget vi har diskuterat, säger Mats Lindqvist.

Han lägger till:

– De flesta djuren är i och för sig mest aktiva på natten medan människor är där på dagtid. Samtidigt vet vi inte hur mycket människors närvaro stör djurens möjlighet att vistas i den miljön. Vi har även sett att en del människor har hund med sig, vilket kan påverka djurlivet.

Har ni vittjat kamerorna på sistone?

– Tyvärr har vi lite eftersläpning på det. Vi hinner helt enkelt inte med. Det är väldigt mycket material som ligger nedsparat och det tar lång tid att gå igenom det, säger Mats Lindqvist.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS