Vårdpersonal
Teresa da Silva, chef för post-covidteamet, tillsammans med Susan Hassander Olausson, som är sjukgymnast och Helene Thorn, teamets logoped. Bild: Mats H Ljungqvist

Post-covidteamet möter allt fler med sviter efter coronaviruset

Kungsbacka sjukhus har byggt upp ett särskilt team för att ta hand om post-covidpatienter. På neurorehab syns allt fler sökande med långvariga symptom efter covidinfektionen och något slut syns inte i dagsläget.
– Vi är mitt uppe i detta just nu, säger verksamhetschefen Teresa da Silva.

ANNONS
LocationKungsbacka sjukhus||

I vanliga fall jobbar teamet på neurorehab mest med patienter med olika neurologiska sjukdomar. Men det senaste året har allt mer av vårdinsatserna handlat om patienter med problem och symptom efter att ha gått igenom en covidinfektion. Många pratar om långtidscovid, men teamet slår fast att det är en felaktig benämning.

LÄS MER:Hård kritik mot skandalkliniken i Kungsbacka – missade hudcancer

– De har ju inte en pågående covidinfektion, problemen de har kommer ju av att de haft covid, därför pratar vi hellre om post-covid. Det är också den benämning som Socialstyrelsen rekommenderar, säger Teresa da Silva, som är verksamhetschef för teamet.

Fördubblat antal

Hon berättar att som högst var söktrycket i månadskiftet mars-april.

ANNONS

– Då tog vi emot ett fördubblat antal patienter jämför med vad vi vanligen jobbar med. Det är svårt att säga hur läget utvecklar sig, vi är mitt uppe i detta just nu. Men teamet här gör ett fantastiskt arbete, det är imponerande vad de åstadkommit på kort tid, säger Teresa da Silva.

De som remitteras till post-covidteamet kan ha kvar högst varierande symptom efter att den akuta covidinfektionen klingat av. Många pratar om svår trötthet och muskelsvaghet, andra har problem med rösten och andningen, och det är inte ovanligt att patienterna fortfarande har ångest och nedstämdhet efter infektionen.

LÄS MER:Halland sätter stopp för coronahjälp på iva: ”Kan inte ta emot fler”

– Vanligt är ju att man har en andningspåverkan, att man upplever att man inte riktigt kan ta djupa andetag längre, säger sjukgymnasten Susan Hassander Olausson, en av medlemmarna i teamet.

Många specialister

Och på post-covidteamet finns en bred bukett specialister, som samarbetar kring de olika symptombilderna.

– Det första vi gör är alltid att gå igenom remissen och se på vilka sätt vi kan hjälpa. Hos oss finns sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och logoped, det är en bred kompetens som kan föreslå olika slags hjälp, säger Susan Hassander Olausson.

I höstas var många av de som sökte för post-covid patienter som legat på intensiven, och som vårdats i respirator. Efter vinterns coronavågor har bilden av de som söker för post-covid förändrats.

ANNONS

– I våras såg vi att också att de som inte legat inlagda hade svårt att komma tillbaka i jobb efter sjukskrivningen, och de hamnar hos oss. Många lider av trötthet, även mentalt, det vi kallar hjärntrötthet. Man har svårt med intryck eller att orka med, och man har ett större behov av hjärnvila, att begränsa intryck. Och det är inte ovanligt med ångest eller oro, att man är rädd för att inte syresätta sig ordentligt och det skapar en stress, säger Susan Hassander Olausson.

Söker upp kunskap

Teamet har byggts upp och ut efterhand, och de håller sig hela tiden pålästa på nya covidrön som publiceras i den medicinska världen.

LÄS MER:Först ut i Halland – vaccination eller vårdbesök medan du handlar

– Det kommer ny forskning hela tiden, vi håller oss uppdaterade via de plattformar som publicerar nya rön när det gäller covid. Detta är ju en infektion som är ny för alla, säger Susan Hassander Olausson.

Post-covidpatienterna får redan från början skriva sin egna rehab-plan, ett mål de känner att de vill komma tillbaka till.

– Det kan vara att orka gå den där trekilometerspromenaden, praktiska mål som går att uppnå och som de får gradera på en sifferskala. Och med träning och hjälp så höjer sig de flesta på den skalan, även om det ibland kan ta tid, säger Susan Hassander Olausson.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS