Åsa drabbades av stora mängder vatten under översvämningen. Som här på Bäckvägen.
Åsa drabbades av stora mängder vatten under översvämningen. Som här på Bäckvägen. Bild: Ellinor Svensson

Översvämning i Åsa – ett 70-tal fastigheter drabbade

Räddningstjänsten fick på fredagsmorgonen åka på ett 20-tal larm från fastighetsägare i Åsa. Ett lokalt skyfall natten till fredagen lämnade flera översvämmade källare efter sig. Nu har antalet drabbade ökat till ett 70-tal.

ANNONS
|

Under natten till fredagen drog ett skyfall in över Åsa. Vid 3.40-tiden började larmen om översvämmande källare ramla in hos räddningstjänsten Storgöteborg. Totalt var det ett drygt 20-tal adresser som hörde av sig till räddningstjänsten på morgonen.

Strax innan klockan 11.30 var räddningstjänsten fortfarande kvar i området.

– Som jag förstått det är det mycket vatten i väldigt många hus och vi försöker få fastighetsägarna att ta hand om det själva för vi har inte kapacitet att hjälpa alla, säger Anders Ternevi, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Anders Ternevi säger att han inte har exakt koll på hur många hus som är drabbade.

ANNONS

– Men jag har hört att det kan vara ett 70-tal hus och det är oerhört många. Vi är behjälpliga men annars ligger ansvaret på ägaren.

Han säger att räddningstjänsten inte ens har så många pumpar och att man använder dem där man anser att de gör störst nytta.

Skyfallen ska ha varit väldigt lokalt centrerat till Åsa centrum. Och enligt kommunen ska alla dagvattenledningar ha fungerat men att de inte är dimensionerade för den extremt stora mängd vatten som föll under natten.

– I det här läget har dagvattenledningarna gått fulla men de är dimensionerade för normala regn, inte skyfall som det här, säger Bengt Gustafsson, verksamhetschef tekniska förvaltningen i Kungsbacka kommun.

Räddningstjänsten fick inledningsvis hjälpa till att pumpa ut vatten ur källare. Även dagvattenledningen vid Vita sand fick tömmas på sand.

– Så det har börjat sjunka undan. När det kommer ett skyfall och rören är igentäppta så rinner vattnet åt fel håll, sa Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid 8-tiden på fredagsmorgonen.

Enligt kommunen har inga ledningar varit tilltäppta men de har gått fulla och det har gjort att det tagit tid för vattnet att rinna igenom, vilket kan leda till översvämningar.

– Vattnet börjar rinna undan men marken har inte hunnit med att suga upp vattnet ordentligt, säger Bengt Gustafsson.

ANNONS

Kungsbacka kommun har även spolbilar på plats som arbetar med att rensa brunnar utmed gatorna som varit mer eller mindre som små sjöar.

Även en viadukt i Åsa station blev översvämmad och där har Trafikverket stängt av vägen. Trafikverket uppger också att det är mycket vatten på vägarna i och kring Åsa.

Carina Jansson Erikssons pappas källare drabbades av översvämning. Det gjorde även Lennart Johanssons källare. Han bor i huset snett bakom.
Carina Jansson Erikssons pappas källare drabbades av översvämning. Det gjorde även Lennart Johanssons källare. Han bor i huset snett bakom. Bild: Ellinor Svensson

Lennart Johansson och Carina Jansson Eriksson står utanför villorna i Åsa. Lennart Johansson berättar att han vaknade kvart över fyra för att han hörde ett ljud från källaren.

– När jag kom ner var det vatten överallt. 30-40 centimeter över hela golvet i källaren, det gick över det första trappsteget. Vi har massa saker där nere som antagligen är helt förstört men vi har inte kunnat gå ner och kolla ännu, säger han.

Carina Jansson Erikssons pappa bor granne med Lennart. Hon ringde direkt när hon fick samtalet till försäkringsbolaget och till en som kunde pumpa upp vattnet. Nio kubikmeter vatten har hittills pumpats ut men det är minst lika mycket kvar.

– Det är helt galet det här. Sen är det 10 000 i självrisk om inte kommunen står för det vilket är väldigt mycket pengar. Det är mycket som är förstört, säger Carina Jansson Eriksson.

Insatsledare Jon Pile säger att det kom ett skyfall på 70 millimeter på cirka två timmar.

ANNONS

– Dagvattenbrunnarna kan inte svälja det när det kommer så mycket regn på samma gång och då blir det översvämningar i fastigheter, rinner ner i källare, vägarna blir översvämmade och även andra verksamheter blir drabbade, säger han.

Under morgonen och förmiddagen arbetade räddningstjänsten och kommunen med att få bort vattnet från vägarna och i källarna. Men det kommer bli ett stort arbete för fastighetsägarna att få ut allt vatten.

– Det kommer ta lång tid att återställa skadorna på de privata fastigheterna. Man ska inte vänta på hjälp utan fastighetsägare får med egna medel försöka få ut vattnet, säger Jon Pile.

Adam Folcker, kommunikatör för teknik, berättar att de har haft en stor pump som hjälp för att få ut hjälpa dagvattenledningen att få ut vatten i havet.

– Det finns ingen kommun i Sverige som har ett ledningsnät som klarar den här mängden. Sen får vi se hur det blir om man har ett skadeståndskrav till kommunen på att vårt ledningsnät inte fungerade om de fick upp vatten bakvägen. Men det blir en fråga för varje enskild och om kommunen eller försäkringsbolaget ska behöva betala, säger han.

Karina Hansson

Ellinor Svensson

ellinor.svensson@kungsbackaposten.se

ANNONS