Lisette Comealt TBE-vaccinerar på Apoteket Kungsmässan. Hon ser pandemin som en av förklaringarna till minskningen av besökare. ”Men de som kommer förstår allvaret med den här smittan”, säger hon.
Lisette Comealt TBE-vaccinerar på Apoteket Kungsmässan. Hon ser pandemin som en av förklaringarna till minskningen av besökare. ”Men de som kommer förstår allvaret med den här smittan”, säger hon. Bild: Mats H Ljungqvist

Dramatisk minskning av TBE-vaccinationer i Kungsbacka

Allt färre vaccinerar sig mot den fruktade fästingsmittan TBE. Det visar statistik från apoteken. I Kungsbacka har antalet vaccinationer sjunkit med nästan 60 procent, den största minskningen i Halland.

ANNONS

TBE är en virusinfektion som kan överföras av fästingar. I värsta fall kan den utvecklas till en hjärninflammation, med svåra och ibland livslånga sjukdomstillstånd. Smittan har historiskt funnits framför allt i området runt Stockholm, men på senare år har TBE-bärande fästingar blivit vanligare allt längre söderut.

LÄS MER:Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten

Det finns numera vaccin som ger gott skydd mot det virus som överförs från fästingarna. Men i skuggan av covidpandemin har andelen som vaccinerar sig sjunkit dramatiskt. Enligt statistik från apoteken i Halland handlar det om en minskning på mellan 20 och 30 procent i antal som väljer att vaccinera sig. Och den allra största minskningen finns i Kungsbacka. På Apoteket Kungsmässan är det Doktor24 som sköter vaccinationerna och de noterar en 57-procentig nedgång i TBE-vaccinationer jämfört med förra året.

ANNONS
TBE är en virusinfektion som kan överföras av fästingar.
TBE är en virusinfektion som kan överföras av fästingar. Bild: Jan Erlandsson/Bildbyrån

Allvarlig smitta

Lisette Comeault jobbar med att ge TBE-vaccin på Apoteket Kungsmässan. Hon menar att covid-pandemin, med restriktioner och avståndskrav, delvis förklarar nedgången.

– Men de som kommer för att få TBE-vaccin förstår allvaret med smittan. De kanske ska resa till något drabbat område, eller så har de husdjur som ofta drar in fästingar, säger hon.

LÄS MER:Kungsbackaparet städade upp skräp i skogen — hyllas i sociala medier

Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar och specialist i klinisk immunologi vid Doktor24, varnar för konsekvenserna av ett enkelt fästingbett.

– Den som drabbas av TBE riskerar inte bara att bli akut sjuk utan också att få långvariga och ibland även bestående men. Jag har träffat så många människor som smittats och bittert ångrat att de inte tog den där TBE-sprutan och vill därför uppmana alla som inte är vaccinerade att göra det, säger han.

Få kommer till skott

Rolf Gustafsson ser flera möjliga förklaringar till nedgången.

– I vanliga fall skriver ni i massmedia ofta om riskerna med fästingburen smitta, och det brukar få många att komma till skott med att faktiskt vaccinera sig. I år har det inte riktigt sett ut så, eftersom det pågått en pandemi.

LÄS MER:Massvaccineringen igång i Tingbergshallen: ”Känns lite som julafton”

Samtidigt vet alla att TBE-smittan fortsätter att vandra söder- och västerut genom Sverige. Västkusten var länge relativt förskonad, men nu finns TBE-fall från hela Västra Götaland. Också kustområdena runt Vänern och Vättern markeras som riskområden för fästingar med TBE-smitta.

ANNONS

– Just Halland har varit relativt lindrigt utsatt men TBE finns i södra Skåne och vi har sett några fall i Halland. Jag skulle inte bli förvånad om vi snart ser en ökning, spår Rolf Gustafsson.

TBE-viruset kan överföras mellan djur och människa genom fästingens mundelar och varje år drabbas mellan 300 och 400 personer av sjukdomen. Symptomen är bland annat huvudvärk, trötthet och feber. Upp till en tredjedel av de drabbade utvecklar en hjärninflammation med kräkningar, ljud- och ljuskänslighet och i värsta fall förlamningstillstånd.

TBE ska inte förväxlas med borrelia, som är en annan fästingburen smitta, som kan ge liknande symptom, men som kan behandlas med antibiotika.

Ett vaccin är ett relativt enkelt skydd mot en sjukdom som i värsta fall kan ge både ett långt och svårt sjukdomsförlopp och neurologiska skador.

– Själva infektionen kan komma långt efter själva fästingbettet, inkubationstiden är en till två veckor och i värsta fall utvecklas den till en hjärninflammation som kan ge långvariga och till och med bestående men. Vi har sett TBE-patienter som haft stora problem med balansen länge efter infektionen, säger Rolf Gustafsson.

Bör ta vaccin

Han tycker att alla som ska vistas i skog och mark i utsatta områden ska fundera på vaccinskydd.

– Vi gillar att vara ute i det fria och röra på oss, men vet man att smittan kan finnas där man vistas så ska man absolut fundera på att vaccinera sig. Följer man schemat så har man ett 99-procentigt skydd efter tre eller fyra doser, säger Rolf Gustafsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

ANNONS