Hallbristen är ett faktum för föreningarna: ”Kommunen har inte hängt med”

Bristen på idrottshallar i Kungsbacka är känd sedan många år tillbaka. Och eftersom Tingbergshallen används för vaccinering, är det ännu tajtare med tider i de hallar som föreningarna ska samsas om.
– Det kommer alltid vara hallbrist i Kungsbacka, kommunen har inte hängt med i utvecklingen, säger Roger Nordin, Varla IBK.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Kungsbacka har ett 20-tal idrottshallar i kommunen som föreningarna får samsas kring. Det är trångt och svårt att hitta tider, om man frågar föreningslivet. Flera föreningar menar även att hallbristen har blivit extra påtaglig, nu när Tingbergshallen inte kan användas.

– Vi och badmintonen har levt tre månader utan den, och först nu drar vaccineringen igång, den hade kanske inte behövt stå klar så länge innan. Men vi får se när säsongen drar igång igen hur det blir, säger Roger Nordin, Varla IBK.

LÄS MER:Idrottshallar öppnar upp för fler träningsmöjligheter

Föreningen har hoppat runt i olika hallar för att få ihop träningspusslet, i Forsgläntan, Novahallen och nya sporthallen.

ANNONS

– Det tråkigaste är att man river de gamla hallarna i stället för att renovera. Hallbristen minskar ju inte när man river för att bygga en ny. Sen blir hallarna oftast nerskalade, mindre än vad man från början planerade för.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Roger Nordin tycker det är positivt att kommunen nu beslutat att alla hallar som byggs framöver ska vara fullstora.

– Sen byggs ju nya Varlaskolans hall men då ska den gamla rivas. Det är synd för man tänker lite snålt ibland. Det finns föreningar som vill komma in och föreningar som inte kan växa för det finns inte tillräckligt med hallar.

Roger Nordin
Roger Nordin, kassör och eldsjäl i Varla Innebandyklubb, tycker att det är tråkigt att alla gamla hallar rivs i stället för att renoveras. Bild: Mia Sandblom/arkivfoto

LÄS MER:För första gången: Gemensam träning för Kungsbackas judoklubbar

Tiderna räcker inte till

Kungsbacka bordtennisklubb är en förening som växer och som skulle behöva fler träningstider.

– Vi har tider fyra gånger i veckan men vi skulle behöva sex gånger i veckan. Vi behöver ju inte vara i en fullstor hall utan kan vara i en mindre hall, säger vice ordförande, Per Arvidsson.

Ett annat problem som bordtennisen står inför är att det inte finns någon hall anpassad för sporten, med till exempel förråd och kringutrymmen.

– Ja herregud, det har vi kämpat för under många års tid. Jag har sysslat med pingis i 30 år och jag skulle säga att vi har kämpat med det sen dess. Det finns flera föreningar som hade behövt hallar mer anpassade till verksamheten, säger Per Arvidsson.

ANNONS

LÄS MER:Mejlen avslöjar: Platsbristen för arenahallen var känd tidigt

Onsala Pirates är också en förening som fått fler medlemmar den senaste tiden. Samtidigt tycker sportchefen Henric Löfvenborg att situationen har blivit bättre.

– För fem år sen var det katastrof. Men helt ärligt tycker jag kommunen har gjort det jättebra, det finns en plan framåt. Sen är problemet att nästa år är vi 14 lag och kommer behöva in i helsikes mer tider. Men jag ger hellre en applåd än kritik, säger han.

Henric Löfvenborg, sportchef för Onsala Pirates
Henric Löfvenborg, sportchef för Onsala Pirates tycker ändå hallsituationen i kommunen har blivit bättre. Bild: Privat

Svårt att hålla igång ett lag

En sport som står på kö till hallarna är futsal. Enligt Lars Ekdahl, tränare i futsalsektionen på Kungsbacka IF, är det en kombination av att klubbarna inte anmäler lag till seriespel och att kommunen inte ser sporten som en inomhusidrott.

– Att det är en inomhusidrott råder det inga tvivel om, men vi får tider utifrån att vi är fotbollsklubbar. Det blir svårt att komma igång och hålla ett lag när vi inte får några tider.

LÄS MER:Idrottshallen får toppbetyg av Aranäs: ”Håller bästa kvalitet”

Lars Ekdahl tror att fler hade lockats till sporten som liknar fotboll men spelas inomhus med färre spelare, på en mindre plan, boll och mål.

– Futsalen skulle kunna göra en stor insats för ungdomarna, när de kommer upp i en viss ålder i fotbollen tränas det mer och det passar inte alla. Det hade varit önskvärt att få en och en halv timme i veckan till herrlaget och tre timmar i veckan till ungdomslag. Sen hade det varit kul att starta upp ett damlag men då behöver vi tider.

ANNONS

Hallarna utnyttjas till max

Badmintonklubben Kungs är en mindre förening som vanligtvis håller till i Tingbergshallen. Klubben har full förståelse för att man får anpassa sig till coronapandemin.

– Det är en exceptionell situation. Då är normalläget mer intressant att ta upp. Kungsbacka är en kommun som växer och det är framför allt barnfamiljer som flyttar hit. Ändå har det inte hänt så mycket i hallbyggandet. Det är lite motsägelsefullt när man vill aktivera så många som möjligt, säger Kristian Davidsson, styrelsemedlem och tränare.

Han tillägger att föreningen inte försöker växa eftersom badminton behöver mer plats per spelare.

– Det är ingen idé att försöka ta in fler för då skulle vi behöva fler tider och det finns inga. Hallarna utnyttjas till max hela tiden.

Kungsbacka nya sporthall
Kungsbackas nya sporthall med en A och B-hall ersatte Aranäshallarna. Bild: Bobbo Lauhage

Marie Persson, enhetschef för förenings- och förvaltningsstöd, säger att Kungsbacka ligger bra till i antalet hallar om man jämför med andra kommuner.

– Men jag har full förståelse för att det är svårt att få tider. Vi har ett aktivt föreningsliv i Kungsbacka med många medlemmar och de flesta vill träna flera dagar i veckan. Vi ligger ganska bra till i antalet hallar, men våra föreningar upplever att det är trångt, alla vill ha fler tider, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Onsala Pirates taggar till inför ettan i höst

Beslutet: hädanefter alltid fullstora hallar

Fritidschefen Jessica Wibeck håller med föreningarna om att det behövs fler idrottshallar och tycker att frågan mottagits väl hos politikerna. När nya hallar byggs ska det alltid bli fullmåttshallar, alltså minst 40 gånger 20 meter.

– Just nu håller vi på att ta fram hur det ska genomföras, vad som behövs och inte behövs. Också hur man kan samutnyttja mellan till exempel skolan och föreningslivet så att man kan dela på saker, säger Jessica Wibeck.

Även Centerpartiets kommunalråd Fredrik Hansson lyfter fram att beslutet om fullstora hallar.

– Jag tror vi kommer ser en betydlig förbättring om ungefär tre år. Det är vår absoluta ambition. Vi har lärt oss av hur det varit tidigare är att det inte blir billigare att vänta med att bygga fullmått, det är det bästa och mest fördelaktiga, säger han.

Fredrik Hansson säger att mycket är på gång när det gäller idrottshallar i kommunen. Varlaskolans nya idrottshall, en vid Björkris nya skola, Iseråsskolan i Onsala, vid Tölö ängar och givetvis den nya arenan. Men många är befintliga hallar som rivs och gör plats för nya.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C).
Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) tror att läget kring hallbristen kommer se mycket bättre ut om tre år. Bild: Arkivbild

LÄS MER:Oro för framtiden trots glädjande coronabidrag

Varför kan man inte behålla någon av de gamla hallarna så man får bukt med hallbristen?

– Ofta är byggnaderna gamla och det handlar om att bygga nya lokaler. Sen kan det handla om att utegården inte blir för liten.

ANNONS

Han tillägger:

– Jag tror det är lite som med bostadsbristen. Kungsbacka är en expansiv kommun och det är svårt att komma ikapp med tillräckligt med hallar så alla blir nöjda. Men frågan är högt på agendan.

Totalt så många idrottshallar finns det per 10 000 invånare:

Kungsbacka: 2,13 hallar/10 000 invånare

Varberg: 2,01

Falkenberg: 5,07

Halmstad: 2,34

Hylte: 3,70

Laholm: Inga uppgifter

Hallands län: 3,05

Göteborgsregionen: 2,19

Riksnittet/alla kommuner: 2,70

Källa: Kolada, senaste statistik 2019

ANNONS