Ulrik Munther vill få andra att våga tro på sig själva

Det har gått över tio år sedan pojken i gubbkepsen vann svenska folkets hjärtan i Lilla melodifestivalen. Borta är kepsen och pojken har blivit vuxen. Och hans nysläppta album är mer personligt än tidigare och djupdyker i livets alla klyschor.

ANNONS
LocationKungsbacka, Göteborg||

27-åriga Ulrik Munther äter lunch på restaurangen vid Röda sten i Göteborg. Utanför spelar vårvädret ett spratt, ena stunden med regn och hagel men till sist letar sig solen fram. För Ulrik har det varit några hektiska dagar med intervjuer om hans senaste release: ”Put your self out there”. I två år har han jobbat på albumet som han beskriver som mer personligt och stundtals utelämnande.

– Jag har jobbat väldigt tight med producenten Johan Eckeborn. Han är en fantastisk producent och han har varit ett grymt bollplank. Det har blivit många långa samtal om allt från relationer och personlighetsdrag till religion och meningen med livet. Samtalen har fått ta nästan lika mycket plats som musiken, vilket jag är väldigt tacksam över idag.

ANNONS

Bättre på att hantera självkritik

Ulrik förklarar att det fick ta den tid det gjorde med albumet, men han hade velat bli klar lite tidigare. Han har blivit bättre på att hantera självkritiken, som har följt honom sedan han slog igenom, även om den gör sig påmind ibland.

LÄS MER:Dragspelskungen fyller 50 – firar dubbelt med företaget

– Jag kan vara otroligt självkritisk ibland men som tur är så har jag inte jobbat ensam. En stor del av processen har varit att försöka förstå mig själv. Vem är jag egentligen. Och varför?

Blir man inte knäpp när man tänker för mycket på allt sånt?

– Man blir nog lite knäpp, men vad är knäpp egentligen? Nästan allt grundar sig ju i hur man ser på sig själv. Relationen jag har till mig själv påverkar alla andra relationer.

I albumet djupdyker Ulrik i livets olika klyschor och det har fått honom att reflektera över sig själv och sitt liv.

– Det låter kanske lökigt men det finns ofta mycket sanning i klyschorna, men så har det blivit urvattnat. Jag kan skratta åt dem samtidigt som jag inspireras. Gränsen mellan galenskap och visdom är inte alltid kristallklar.

LÄS MER:Susanne släpper bok inspirerad av barndomen

Blond pojke i gubbkeps sjunger.
Ulrik Munther spelade på många platser i Sverige efter genombrottet. Här är han på Majas vid havet i Varberg 2013. Bild: arkivfoto

”Varit för hård mot mig själv”

Tiden då han slog igenom som 15-åring har präglat honom. Ulrik tror inte att han blivit lika självkritisk om han inte slagit igenom såpass ung.

ANNONS

– Min karriär startade ju med Lilla melodifestivalen och under en period försökte jag väl bryta mig loss från det. Jag önskade att min resa hade varit en annan. Men med tiden har mitt förhållningssätt förändrats och jag har slutat identifiera mig så mycket utifrån hur andra kanske ser mig.

Nu tittar han i stället tillbaka på tiden som ung artist utan ånger. För han tror inte på den fria viljan. Han tror att de ”egna” valen man gör i livet redan är bestämda utifrån de förutsättningar, den kunskap och de relationer man har där och då.

– Jag har inte helt tappat fotfästet någon gång, men jag har som sagt varit väldigt självkritisk och sällan helt nöjd med mina prestationer. Nuförtiden är jag mycket snällare mot mig själv. Att ha en publik är alltid farligt tror jag, men framförallt i ung ålder då bekräftelse är otroligt drivande i vem man blir. Det gäller att hitta ett bra förhållningssätt till det. Annars kan det nog gå rätt illa.

Han tillägger:

– Men jag tror inte jag hade kunnat ta någon annan väg, utan det var den här resan jag skulle göra.

LÄS MER:Beatrice arbetar med sin passion – som filmproducent

Nominerades till Guldbagge

Ulrik Munther är inte bara musiker och låtskrivare. Han har även skådespelartalanger och blev Guldbaggenominerad för sin huvudroll i filmen ”Efterskalv” som kom ut 2015.

ANNONS

– Det var väldigt lärorikt. Stundtals var det jobbigt såklart, jag tvingades verkligen ur min comfort zone. Karaktären jag spelade hade otroligt mycket ångest och vid ett tillfälle bryter han ihop totalt. Men det var bara att kasta sig ut.

Blond kille.
Ulrik Munther 2015 när han var aktuell med ett album och filmen ”Efterskalv”. Bild: arkivfoto

Det var där han träffade sin kärlek och nuvarande sambo, Beata Wallgren.

– Ibland hade jag lite svårt att helt släppa rollen. Spelade ju en kille som precis släppts ur fängelse efter att ha mördat sin flickvän, så det var kanske inte bästa förutsättningarna, men det gick ju bra ändå, säger han och skrattar.

Drömmen: Ett hus på landet

Han och Beata bor i Kungsladugård men letar efter hus, inte för långt bort från Göteborg men drömmen är ändå att bo på landet.

– Gräset är ju alltid grönare på andra sidan, och det är nog lätt att romantisera livet på landet. Samtidigt tror jag verkligen att vi hade trivts lite närmre naturen. Bor man centralt så är man alltid tillgänglig och det är lätt att känna en press att göra massa saker, även om det kanske sällan blir av.

LÄS MER:Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

”Många ger mig inte ens en chans”

Om flytten går tillbaka till Kungsbacka återstår att se, relationen till hemorten är speciell.

– Jag tror man kan hitta lycka var som helst så länge man har relationer man trivs med och gör något man brinner för. Det behöver inte vara svårare än så. Jag har haft en jättebra uppväxt i Kullavik, det jag kan sakna där är kanske lite andra kulturer.

ANNONS
Man med blont hår klädd i svart jacka och stickad röd tröja med blommig skjorta.
27-åriga Ulrik Munther i dag är glad över den resa han gjort och ser fram emot en ny resa med mer fokus på sig själv. Bild: Erika Arnadottir

Han hade önskat att han nått ut till fler med senaste plattan och han tror att många dömt honom redan på förhand.

– Jag tror många redan placerat mig i ett fack. Det är inte så konstigt. Jag hoppas bara så många som möjligt ger det här albumet chansen. Men det är såklart utanför min kontroll.

Med albumet ”Put your self out there” vill han få fler att våga tro på sig själva.

– Jag vill inspirera andra till reflektion och introspektion, men också att våga vara sårbara och att varken döma sig själv eller andra så hårt.

ANNONS