Intresset för parkour har vuxit kraftigt i Kungsbacka under pandemin

Idén väcktes i pandemin, när hallen var stängd och träningen flyttades utomhus. Filma och lägga ut videos på kanalen och få fler att inspireras till parkouren. Och föreningen har växt under året, med 100 nya medlemmar.
– Jag tror det är för att vi har varit ute och synts mycket när vi tränat. Globalt har det inte vuxit men här i Kungsbacka har det gjort det, säger Elias Andersson.

ANNONS
LocationKungsbacka||

LÄS MER:Nu uppmärksammas smittsamma hästsjukdomen – vill minska stigma

Trots att det är lördag och dagen efter valborg är det full rulle i parkourhallen på Energigatan. Passande namn för hallen som ligger här och som delas med gymnastikföreningarna Tölö och Tempo. För det är inte bara en parkourbana som finns här, utan även trampoliner och tjockmattor för gymnastik.

Men det är inte bara träning och nötande av svåra tricks som står på agendan under dagen. Det filmas även till tränarnas Youtubekanal, som de startade under pandemin.

– Hallen var stängd och vi började träna mer utomhus. Så blev det fler som hakade på och ville vara med och sprida parkouren, säger Elias Andersson, en av tränarna på Free running Sweden, FRS i Kungsbacka.

ANNONS

Från början var det tre av tränarna som filmade och redigerade allting själva. Tvillingparet Kevin och Robin Jacobsson samt Viktor Palmdahl är initiativtagarna bakom gruppen som nu kallar sig Aspera.

Hård träning och ständigt nötande

Namnet kommer ifrån ett latinskt ordspråk (per aspera ad astra) som kan översättas med genom hårt arbete (ska vi nå) till stjärnorna. Och hårt arbete, läggs ner på parkourträningen. Killarna nöter samma övning gång på gång, ibland lyckas någon och då ekar hurrarop genom hallen.

– Man kan inte klara allting på första försöket, ibland kan det ta ett år innan man sätter en grej helt perfekt, säger Albin Lorentz.

LÄS MER:Seglartalangens resa mot balans på vågorna och mentalt

Deras kanal har vuxit under pandemin. Det är också fler som börjat med parkour i föreningen. De har fått 100 nya medlemmar på ett år, och är nu uppe i 300 medlemmar. Även fler tjejer har hittat till sporten. Elias Andersson tror att anledningen är att de varit ute och synts mycket och att de lägger ut videos.

– Globalt har det inte vuxit men här i Kungsbacka har det gjort det. Det här är en barndomsdröm jag haft, det var ju såna här videos jag kollade på som liten, säger han.

Han och Buster Hedeblom övar på en speciell bakåtvolt där man ska snurra runt sin egen axel och landa på fötterna, en så kallad cork. Gång på gång försöker de få till det och även om de första 20 gångerna inte går så är det bara att fortsätta.

ANNONS

– Många har tanken att parkour bara är att hoppa mellan hustak och göra farliga volter och hopp. Men oftast är man på marknivå och man behöver inte vara insatt i sporten för att förstå det här ruset när någon klarar ett trick, säger Albin Lorentz.

LÄS MER:Föreningen förlorar viktigaste inkomstkällan när Gothia cup ställs in

Även i december och januari när det var snö och kallt så tränade de utomhus och filmade. Robin Jacobsson som var med startade filmandet, tycker att det är kul att de nu är så många.

– Det var svårt att göra allting när vi bara var tre. Vi turas om att filma, ofta är det den som är skadad som får stå för det, säger han och skrattar.

Albin Lorentz gör en så kallad line, då man ska ta flera hinder i ett bra flow.
Albin Lorentz gör en så kallad line, då man ska ta flera hinder i ett bra flow. Bild: Ellinor Svensson

Få sporten att växa genom kanalen

De brukar filma med vanlig kamera, Gopro, drönare och mobilkamera för att kunna klippa mellan olika vinklar. Albin Lorentz kör en så kallad line, där man ska genom olika hinder så smidigt och snabbt som möjligt medan tre kameror följer honom.

– Jag älskar att redigera och innan var det mer en hobby att filma och lägga ut. Nu när det går så bra så vill man ju få fler prenumeranter, visa sporten för andra och få den att växa, säger Kevin Jacobsson.

De tror att gruppen hade växt fram även utan pandemin, men att det troligtvis gått lite långsammare. Nu var alla hemma och kunde ses oftare.

ANNONS

– Vi har kommit varandra väldigt nära. Det som är kul med parkour är att alla kan göra det, man behöver inte vara en speciell slags person. Alla peppar varandra och känslan när man klarar någonting är helt fantastisk, säger Elias Andersson.

Buster Hedeblom gör en volt ner på mattan.
Buster Hedeblom gör en volt ner på mattan. Bild: Ellinor Svensson
ANNONS