Kungsbackas kommunala bostadskö är dyrast i landet, men Lisa Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka menar att avgifterna för bostadskön inte sticker ut särskilt mycket jämfört med Uppsala eller Sigtuna.
Kungsbackas kommunala bostadskö är dyrast i landet, men Lisa Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka menar att avgifterna för bostadskön inte sticker ut särskilt mycket jämfört med Uppsala eller Sigtuna. Bild: Arkivbild

Kungsbacka har dyraste bostadskön i hela Sverige

Kungsbackas kommunala bostadskö är den dyraste i hela landet. Snittiden för att få en bostad är sju år vilket innebär en totalkostnad på 3 100 kronor – mer än dubbelt så högt som för samma kötid på Boplats Göteborg, rapporterar Hem & Hyra.

ANNONS
|

Det är inte många kommuner i Sverige som valt att ha en egen bostadskö. I dag finns det i de tre storstadsregionerna samt Uppsala, Växjö, Sigtuna och – Kungsbacka.

Hur kommunerna väljer att ta ut avgifter från de som väljer att ställa sig i kön skiljer sig däremot en hel del. Efter att tidningen Hem & Hyra kartlagt samtliga avgifter hos de olika bostadsförmedlingarna i Sverige placerar sig Kungsbacka i topp på listan av de dyraste i landet.

Med en snittid på sju år för att få ett hyreskontrakt har den bostadssökande totalt fått betala 3 100 kronor, 500 kronor för att registrera sig, 300 kronor om året för att stå i kö, och 800 kronor för att skriva på kontrakt.

ANNONS

LÄS MER:25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

Bara Kungsbacka har registreringsavgift

Kungsbacka är också ensamma om att ha en särskild registreringsavgift för att ansluta sig till kön. Trots detta finns det bara fyra bostadsbolag anslutna till den kommunala bostadskön jämfört med exempelvis 39 i Uppsala.

Det är däremot inget som Lisa Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande tycker är anmärkningsvärt.

– Det är ingen enorm skillnad mellan de avgifter som vi tar ut och vad det kostar i Sigtuna och Uppsala. 500 kronor kan vara mycket pengar för vissa, men man får ju tyvärr stå ett antal år i kön och om man slår ut det på hela kötiden så skiljer det inte så mycket, säger hon.

Om man som bostadssökande däremot väljer att ställa sig i kö på Boplats i Göteborg blir kostnaden bara hälften så stor, och allt sedan stora privatvärden Aranäs lämnade förmedlingen redan 2016 har upp till 94 procent av de förmedlade lägenheterna kommit från det kommunala bostadsbolaget Eksta. Aranäs har nu en egen kö där det är gratis att vara med.

KommunRegistreringKöavgift/ årFörmedlingsavgift
Kungsbacka500300800
Uppsala3051000
Sigtuna250625
Malmö300
Göteborg200
Stockholm200
Växjö100

LÄS MER:Rickard letar efter hus – vill köpa slottet ”Nog dyrt att värma upp”

Vill att fler ansluter sig

Men att i stället be Eksta att ansluta sig till Boplats är enligt Lisa Andersson (M) inte aktuellt.

– Vi har valt att ha en egen kommunal bostadskö i stället för att ingå i Boplats, säger Lisa Andersson till Hem & Hyra.

ANNONS

Enligt Lisa Andersson (M) är det däremot deras intention att fler privatvärdar ska vilja vara med i den kommunala förmedlingen, vilket var tanken när beslutet om att den skulle finnas kvar togs 2013.

– Det fortsätter vi att hoppas. Vi ser att många privata bolag väljer att ha egna köer, men det skulle underlätta för de sökande om det var en gemensam förmedling, säger Lisa Andersson (M) till Hem & Hyra.

LÄS MER:Amorteringskrav slår hårt mot unga Kungsbackabor

Något annat som också togs upp när beslutet togs att kön skulle finnas kvar var att den skulle vara självfinansierande. Politikerna har bestämt att inga skattepengar ska gå till bostadsförmedlingen utan det är de köande som får stå för notan, även om anslutna bostadsbolag också bidrar.

– Avgifterna har inte ändrats sedan dess och den går cirka plus minus noll. Vi tycker det finns ett värde i att erbjuda den servicen, säger Lisa Andersson (M) till Hem & Hyra.

Om Kungsbackas bostadsförmedling

  • Nästan 6 500 personer står i kön.
  • 2020 förmedlades 191 bostäder varav 180 kom från det kommunala bostadsbolaget Eksta.
  • Drygt två heltidstjänster krävs för att sköta förmedlingen.
  • I Kungsbacka bor de allra flesta i villa, endast 15 procent av befolkningen bor i hyresrätt.

Källa: Kungsbacka kommun

ANNONS