Rose-Marie Eriksson är ordförande i föreningen Hunehals, som vårdar minnet av den danske stormannens 1200-talsfästning på udden längst in i Kungsbackafjorden.
Rose-Marie Eriksson är ordförande i föreningen Hunehals, som vårdar minnet av den danske stormannens 1200-talsfästning på udden längst in i Kungsbackafjorden. Bild: Mats H Ljungqvist

Bli arkeolog för en dag – frivilliga sökes till utgrävningar av medeltidsborg

Har du alltid drömt om att bli arkeolog och få ligga på knä för att borsta fram medeltidens skatter? Då har du chansen nu. I augusti väntar nya utgrävningar på 1200-talsborgen Hunehals och föreningen söker frivilliga som vill hjälpa till med arbetet.

ANNONS
|

LÄS MER:Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten

Hunehals Borg vid mynningen av Rolfsån var en gång i tiden ett maktcentra under en dramatisk medeltid, när Halland var danskt. Dit flydde den danske greve Jakob efter ett lönnmord i hemlandet och borgen blev hans fasta punkt i maktkampen mellan medeltidens stormän. Någon gång i början av 1300-talet brändes den ner och ruinen föll sakta in i historiens glömska.

Men lämningarna har fortsatt fascinera. Både 2014 och 2016 gjordes arkeologiska utgrävningar i området. Fynden var ”överraskande många” och det fullkomligt drällde av lämningar från medeltiden. Arkeologerna hittade pilspetsar från både armborst och pilbågar, tillsammans med spännen från kläder och till och med tärningar från dåtidens sällskapsspel. Dessutom grävdes grundmuren fram och arkeologerna fann också tegelbeläggning på det som en gång var borgens inre delar.

ANNONS

Söker frivilliga

Nu stundar en ny utgrävning. Under två veckor med start i slutet av augusti drar arkeolog-teamen in igen. Och föreningen Hunehals, som vårdar fornminnet, vill ha in frivilliga som kan hjälpa till med utgrävningarna.

– Vi behöver omkring tio personer per dag, i ganska många dagar, så är någon intresserad så är det bara att kontakta oss. Det krävs inga särskilda kvalifikationer annat än kanske ett intresse för historia, men man ska veta att det är ett pillejobb,, säger Rose-Marie Eriksson på föreningen Hunehals.

En armborstpil, ett av många fynd från en tidigare utgrävning i området.
En armborstpil, ett av många fynd från en tidigare utgrävning i området. Bild: Föreningen Hunehals

De frivilliga krafterna ska arbetsledas av fackfolket, med allt från att gräva till att finputsa sig fram i groparna, eller sila uppgrävda jordmassor i jakt på fornfynd.

LÄS MER:Se stjärnfotografens bästa naturbilder från Kungsbacka

Den här gången fokuserar arkeologerna på nya delar av området, berättar Rose-Marie Eriksson. Bland annat lämningar efter en brunn, eller till och med en fånghåla, som man vet grävdes ut på 30-talet. Resultaten är dock illa dokumenterade och hålan ansågs farlig för besökare och fylldes igen på 50-talet.

– Vi tror att den kan vara flera meter djup och det är så klart spännande att titta närmare på vad den kan ha använts till, säger Rose-Marie Eriksson.

Drömfyndet är halländska mynt

Mycket handlar också om att tolka fynden som eventuellt kommer fram. Till exempel sägs att greve Jakob, som dömts fredlös i hemlandet, tog en dansk myntmästare som gisslan med sig när han gick i landsflykt. Och kanske döljer sig en medeltida myntverkstad någonstans under de nutida mjuka kullarna på Hanhals Holme. Eller kanske till och med en myntgömma, där halländska mynt präglats av en dansk storman, som skapat en fristad på Hunehals på flykt från kungamakten därhemma.

ANNONS

– Den danske kungen förbjöd all handel med halländska mynt, så ett sådant fynd hade så klart varit väldigt spännande. Och vi vet var vi bör leta, efter tidigare sökningar med metalldetektorer så är det noga noterat var de gett mest utslag, säger Rose-Marie Eriksson.

Arkeologerna har genom åren använt markradar, för att få en bild av vad som vilar under jorden.
Arkeologerna har genom åren använt markradar, för att få en bild av vad som vilar under jorden. Bild: Lotta Nyvall

Den som är intresserad av att ställa upp som frivillig under utgrävningarna kan kontakta föreningen Hunehals via hemsidan på nätet. Utgrävningarna pågår från 23 augusti fram till 10 september, under ledning av arkeologer från Kulturmiljö Halland, som också finansierar arbetet. Årets Arkeologidag för norra Halland hålls i år den 29 augusti och kommer att uppmärksammas på plats i Hunehals.

Så småningom planeras en utställning på Hallands museum i Varberg, där de mest spektakulära fynden från de olika grävningarna i Hunehals ska visas upp.

LÄS MER:Fiskeläge eller naturhamn? Ingen öppning för båtar i Näsbokroks hamn

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS