Kommunens rabatter länsas av blomtjuvar

I takt med att våren har gjort sitt inträde har också kommunens vårplantering tagit fart – och med den kommer också blomtjuvarna. Alltifrån penséer, primula till ranunkel försvinner från rabatterna varje år, det skriver GP.
– Vi sparar alltid blommor eftersom vi vet att det är ett svinn, säger Leon Martini, driftchef på Kungsbackas parkförvaltning.

ANNONS
|

I Kungsbacka kommun är blomstölder vanligt förekommande. Varje år upptäcks det att det saknas på flera ställen runt om i staden.

– Vi beställer blommor på brätte och får alltid några över. De sparar vi eftersom vi vet att det är ett svinn, säger Leon Martini, driftchef på kommunens parkförvaltning till GP.

Enligt honom handlar det inte om blommor till ett stort värde, styckpriset på vårblommorna uppskattas till mellan tre och tolv kronor. Däremot kostar arbetstimmarna desto mer.

– Det blir en del åkande för en eller två personer som ska plantera om några få plantor. Det kostar nästan mer än själva plantan, säger Leon Martini.

ANNONS

I Kungsbacka är det också en hel del stölder i rondellerna.

– Det kan vara att de kliver ut under eftermiddag eller kväll med en påse.

LÄS MER:Majblomman tillbaka efter coronapaus: ”Allt var väldigt osäkert”

”En viss person går och plockar”

Under de senaste åren har Kungsbacka kommuns personal också börjat ana ett mönster.

– På Kungsbacka torg har vi alltid samma typ av färgkombination som försvinner ur samma plantering varje år för att en viss person går och plockar där. Det är vita, blåa och lila penséer som alltid försvinner och som hon tycker är väldigt gulliga. Det försvinner alltid lika många varje år, säger Leon Martini till GP.

Hon? Vet ni vem det är?

– Ja… Det bor en kvinna som vi vet om, som vi har sett. Men vi låter det vara så. Vi ser henne liksom inte plocka men vi ser att hon har blommorna på sitt ställe.

LÄS MER:Blomstrande budverksamhet för Tomas under pandemin

Länsade nästan en hel urna

Och Kungsbacka kommun är inte ensamma om att drabbas av blomtjuvar, både i Mölndals kommun och i Göteborgs stad har man liknande problem.

I Mölndals kommun länsades en av urnorna i Mölndals centrum i måndags nästan helt – endast en ensam pensé fick stå kvar.

– Det är inte så vanligt att en hel urna töms som det var nu. Det är oftare att det är några här och där. Det känns som folk i förbifarten plockar med sig till sin täppa. Ett komplement till det man har hemma. Det känns lite svårt att förstå hur man kan glädjas åt det, säger Frida Hefty, parkarbetare i Mölndal.

ANNONS

Vårens penséer tycks vara ett av de vanligaste stöldbytena för klåfingriga hobbybotaniker.

– Vi förvånades lite över att det var penséer eftersom det nästan är det billigaste man kan ta, säger Frida Hefty till GP.

LÄS MER:Monika Hamrin prisas för engagemang och idéer

Unika sällsynta växter eftertraktade

Samtliga kommuner köper därför in mer än vad som behövs vid en första utplantering. I Göteborg har de ett särskilt problem med att sällsynta blommor stjäls.

– Ofta är det sådant som är lite svårt att köpa i butikerna. Vi har ett helt annat sortiment som vi kan köpa från. Vi gör beställningar där odlare odlar för oss och vissa av de växterna går inte att få tag på i vanliga butiker. Det är ofta de lite mer unika växterna som är eftertraktade, säger Victoria Isojärvi Steen, som arbetar med utplanteringarna i Göteborgs stad till GP.

De vet inte exakt hur stort svinnet blir men de får lägga många extratimmar på att kompletteringsplantera. Samtliga kommuner upplever stölderna som ett problem trots att det inte handlar om stora summor.

– Vi har en överbeställning på alla blommor. Det låter hemskt men så är det. Vi vill ha våra planteringar kompletta eftersom vår utsmyckning ska vara för alla, inte för att de ska pryda någons privata kruka eller urna, säger Victoria Isojärvi Steen.

ANNONS
ANNONS