Nu är båtlivet igång i Sandö hamn

I strålande solsken var Kungsbacka-Posten i lördags på plats i Sandö Hamn. Bland fixande båtägare står Helena Fast i en tjock röd jacka, målandes på sin båt. — Solen värmer, men blåser gör det, säger Helena med ett leende på läpparna.

ANNONS
|

På den grusiga Sandöhamnsvägen åker bilarna i karavan mot hamnen.

Den här lördagen ska bestå av fix med båten inför sommaren, är det många som tänker. Men man ska inte låta sig luras av solen, för i hamnen blåser det så pass friskt att målarfärgen nästan hamnar någon annanstans.

— Man målar och så flyger det iväg lite färg. Båtarna står tätt också, så det kan hända att grannens vax hamnar på ens egen båt. Men vi har nog bara fått lite fågelbajs på vår, säger Helena Fast och skrattar.

Helena Fast står och målar på hennes och hennes mans båt.
Helena Fast står och målar på hennes och hennes mans båt. Bild: Vilma Stockvall

”Seglingen blir på olika sätt i olika delar av livet”

Helena har varit på plats i båthamnen i några timmar. Medan hon målar lyssnar hon på en dokumentär om hur valar påverkar miljön. Om någon vecka hoppas Helena och hennes man att de kan sjösätta båten och ge sig ut på sommarens äventyr.

ANNONS

— Vi tar planerna som det kommer, det blir enklast så. Vi är här på västkusten och så kanske barnen med deras familjer kommer, säger hon.

När familjen hoppar på segelbåten står olika saker på schemat.

— När vår son med sina barn kommer så vill barnbarnen till Styrsö och köpa glass, eller så tar vi gummibåten till någon ö i närheten. Men när vår andra son och hans flickvän kommer så seglar vi runt lite. Så seglingen blir på olika sätt under olika delar av livet, säger Helena.

Mycket jobb innan sjösättning

Bakom Helena sitter Magnus Bolin och Therese Ohlson med deras grannar Marianne och Per Hagmar och fikar och skyddar sig från blåsten.

Här är termosar med kaffe framplockat och skrattet hörs långa vägar. Den ena grannen, Magnus Bolin, berättar om deras båtplaner inför sommaren.

— Nu när man inte kan segla till Danmark eller Tyskland så blir det Sverige. I år tänkte vi segla till Vänern, säger Magnus.

Sedan grannarnas barn var två år, i dag är de 27, har de varit goda vänner. Nu planerar gänget att göra resan till Vänern tillsammans – om de får semester samtidigt.

— Vänern är så speciellt för då kan man slussa också, säger Marianne.

ANNONS

Efter fikapausen står mer jobb på schemat. Marianne och Per ska fortsätta putsa båten medan Magnus och Therese ska tillbaka till blåsten längst ut på piren och fixa till deras mast.

— Det är jobb med båt, det brukar bli några helger innan sjösättning, säger Per.

— Ja, och vardagskvällar också, inflikar Therese.

En medlemsägd hamn

Sandö Hamn är en medlemsägd hamn, vilket betyder att alla har olika uppgifter att göra. En bit bort från Helena Fast och de fyra grannarna står därför ett gäng uppe på klubbhusets tak och snickrar.

Medlemmar i hamnen gör i ordning klubbhusets tak.
Medlemmar i hamnen gör i ordning klubbhusets tak. Bild: Vilma Stockvall

— Allmänheten får komma hit och bada på sommaren. Så badplatsen och bryggan ska fixas också, så det är inte bara att göra i ordning sin båt, säger Helena.

Även Pieter Sierts är på plats med sin svärfar. Pieter står uppe på sin svärfars båt och fixar när han berättar om sommarens båtplaner. Båda två är glada att de fått sitt vaccin mot covid-19 och hoppas på att kunna segla mot Limhamn i sommar.

— Vi jobbar på här, och sjösätter kanske om två till tre veckor, säger Pieter Sierts.

ANNONS