Högstadieeleverna återgår till skolbänken – trots höga smittspridningen

Kungsbacka kommun lämnar all distansundervisning för högstadiet bakom sig – nu ska alla elever återgå till skolan. Trots fortsatt hög smittspridning avråder smittskyddsläkare inte från beslutet.
– Det är med blandade känslor som vi får beskedet att man öppnar upp igen, säger Ronnie Ripgården, ordförande för Lärarförbundet i Kungsbacka.

ANNONS
|

Sedan årskiftet har högstadieeleverna i Kungsbacka kommun fått undervisning på distans i olika grad. De senaste veckorna har det varit en tredjedel av eleverna som fått studera hemifrån men snart kan det bli ändring på det.

Under vecka 16 har planen varit att alla elever ska få återgå till undervisning på plats på skolorna vilket nu bekräftats av skolchefen Maria Andersson.

– Nu har vi i nära dialog med smittskyddsläkare i Region Halland beslutat att öppna upp skolan för samtliga högstadieelever. Smittskyddsläkare säger att de inte ser någon anledning till att rekommendera oss distansundervisning, säger hon.

ANNONS

Ronne Ripgården, ordförande i Lärarförbundet i Kungsbacka, ställer sig frågande till beslutet då smittspridningen fortsätter hålla sig på en hög nivå i Halland.

– Samhället har kraftiga restriktioner samtidigt som vi har en stor smittspridning, inte minst bland unga människor. Ingen ska behöva bli sjuk på grund av sitt arbete. Lärare utsätter sig för risker varenda dag och alla som har varit på en skola vet att det inte går att följa rekommendationerna om avstånd och distans, säger Ronnie Ripgården.

LÄS MER:Efter endast 13 år – skolan är redan för liten

”Vet att det sliter ute i hemmen”

Även skolchefen Maria Andersson är medveten om den höga smittspridningen där Halland ligger i topp bland övriga regioner i Sverige, men litar på regionens smittskydd.

– Vi vet att det är en hög smittspridning men det är smittskyddsläkarna som har bäst koll på detta och de rekommenderar oss nu att gå på stängning av skolan vid behov. Vi vet att de sliter ute i hemmen och vissa klarar distansundervisningen bra medan det är tuffare för andra, säger hon.

Camilla Jörgensen är rektor på Varlaskolan i Kungsbacka och ser trots allt positivt på att de nu öppnar upp.

– Innan påsklovet hade vi ingen personal som var sjuk och bara fyra elever. Vi känner ingen oro men har full förståelse för att föräldrar och personal kan vara det. Vi har ingen ökad smittspridning på Varlaskolan just nu men det kan skilja sig mycket åt, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Märta och Ellen byggde vinnande fågelholken

”Vi ser att eleverna far illa psykiskt”

Eftersom skolan har upp till 150 elever mindre än vad de har kapacitet för finns det goda möjligheter att hålla avstånd. Aktiviteterna på skolan har också anpassats för att minska smittspridningen.

– Personalen jobbar fortfarande med planeringstid hemifrån och sen glesar vi ut när det gäller raster. Vi ser fram emot att återgå men sen finns det såklart alltid risker. Blir det en förändring får vi ta nya beslut, säger hon.

Trots smittspridningen tror Camilla Jörgensen att det har en stor betydelse att eleverna kan få komma tillbaka. Hon har sett att många far illa av att vara på distans.

– Vi ser att eleverna far illa psykiskt, det vittnar hela samhället om. Är du 13 år är det inte lätt att ta ansvar för dina studier hemma och det handlar inte om att man inte vill, säger Camilla Jörgensen.

LÄS MER:Polis på plats efter dubbla hot mot Kollaskolan i Kungsbacka

Litar på smittskyddets bedömning

Mats Lönn är rektor för Kollaskolans högstadie i Kungsbacka och även han ser behovet av att eleverna får vara på plats på skolan.

– Som tjänsteman får man lita på att smittskydd gör de rätta bedömningarna och det får vi rätta oss efter. Anser de att det inte finns en så stor smittrisk och att det är viktigt utifrån elevernas psykiska hälsa tycker jag beslutet är klokt, säger han.

ANNONS

Han tror också att det kan bli lättare att anpassa undervisningen i och med att det blir varmare och eleverna kan vara ute på rasterna. Sen om det visar sig att det blir problem med smittoutbrott vet han hur det ska hanteras.

– Vi har behövt stänga två gånger redan och de möjligheterna kommer vi fortfarande ha kvar, säger han.

Att öppningen kan innebära en ökad oro bland personalen är också något han har en förståelse för.

– Det kan finnas en rädsla, det har jag upplevt. Man ska ha en respekt för smittan med all rätt och den måste man som rektor vara lyhörd för och förstå, säger Mats Lönn.

LÄS MER:Så blir nya Björkris – bostäder och lyxigt motionsområde

Svår avvägning

Läraren och Lärarförbundets ordförande Ronnie Ripgården ser att det är två olika perspektiv som står emot varandra, dels elevernas behov av att få undervisningen på skolan men också arbetsmiljön för lärarna.

– Det är med blandade känslor som vi får beskedet att man öppnar upp igen, men lärarna är otroligt lojala och ställer upp för att eleverna ska kunna få sin utbildning. Skolan är ju samhällsbärande och betydelsen av den är ju uppenbar just nu, säger han.

Ronnie Ripgården är lärare och ordförande för Lärarförbundet i Kungsbacka. Han har fått flera signaler från lärare som oroar sig för smittspridningen i skolorna.
Ronnie Ripgården är lärare och ordförande för Lärarförbundet i Kungsbacka. Han har fått flera signaler från lärare som oroar sig för smittspridningen i skolorna. Bild: Privat

Samtidigt tycker han att det känns olustigt att lärarnas arbetsplats ska hanteras annorlunda än alla andras.

ANNONS

– Lärare är inte immuna mot viruset. Det är svårt att förstå att vi på skolan behandlas annorlunda än andra tjänstemän inom kommunen eller i regionen. Hur kan det vara tillåtet på ena stället och inte det andra, det är ju samma smitta. Det blir väldigt dubbelbottnat, här hamnar lärarna mittemellan, säger han.

LÄS MER:Lärarnas nödrop från klassrummet: ”Mer rädda nu”

Ska kunna anpassa undervisningen

Det är något som också biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren vid Region Halland är medveten om. Hon betonar att de har kontinuerliga möten med huvudmännen kring hur smittläget ser ut.

I dag finns ingen regional rekommendation som säger åt skolorna till vilken grad man ska bedriva distansundervisning, utan det är ett verktyg de kan ta till om de ser att behovet finns.

– Vi ser att det är viktigt att vi ger skolhuvudmännen möjligheten att anpassa undervisningen på olika skolor. De har olika förutsättningar för hur man kan förhindra trängsel och anpassa skoldagen, säger Maria Löfgren.

Varför de trots den rådande höga smittspridningen låter skolorna återgå till full närvaro har flera anledningar.

– Det här är ju en avvägning, det är så viktigt för barnen att vara i skolan för lärandet och hälsan i stort. Och det är tydligt från flera instanser i samhället att det får stora effekter för eleverna när de måste ha distansundervisning. Det väger tungt när vi tar beslutet, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Oroande smittökning – nu rekommenderas munskydd inomhus

Barnens välbefinnande väger tyngst

De kommer ha löpande möten med skolcheferna för att stämma av hur det går och bistå med råd vid eventuella utbrott. Sen är hon tydlig med att det faller på arbetsgivaren att se till att arbetsmiljön är säker för de lärare som arbetar på skolorna.

– Det är deras ansvar att man bidrar till att arbetssituationen blir så säker som möjligt för lärarna, som att man kan hålla avstånd även till kollegor. Små förändringar är viktiga, man vädrar mer, lägger om måltider och är ute mer, säger hon.

Men hon har också förståelse för att situationen är tuff för många.

– Jag förstår att det är utmanande men när det gäller barnens närvaro och välbefinnande är det det som väger tyngst. Vi har en hög smittspridning men huvudinriktningen är att låta så många som möjligt vara på plats i skolan, sociala sammanhanget är också viktigt. Vi ser det som lämpligt om man lokalt inom kommunen bedömt att man ser förutsättningar för det, säger hon.

Hur det går kommer att följas upp löpande och möjligheten att återgå till distansundervisning kvarstår för alla skolorna i kommunen.

– Allt är en balansgång hela tiden, det finns situationer som vi behöver hantera och facit kommer först efteråt, säger Ronnie Ripgården.

ANNONS
ANNONS