Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

För Kajsa Boström från Fjärås är hästarna allt. Ända sedan hon var liten har de alltid upptagit hennes liv, drömmar och hjärta. Hästarna har tagit henne till olika platser, tävlingar och möten med andra människor. Och nu har de även tagit henne till ett nationellt storpris, årets tränare.
– Jag är ridskolebarn i grunden, säger hon.

ANNONS
|

När Kajsa Boström växte upp på tidigt 70-tal fanns det inte många ridskolor i hennes del av landet och verkligen ingen i närheten av Nääs i Floda där hon drömde sig bort i hästvärlden. Det närmaste hon kunde komma var till två arbetshästar som stod i en hage, med cykelavstånd från där hon bodde. Där kunde hon sitta i flera timmar och bara titta på hästarna. Kajsa Boström skrattar åt minnet.

– Det var så det var. Cykla upp och glo på en häst en hel dag det var höjdpunkten på dagen. Sen när jag blev 9 år fick jag äntligen börja i ridskola, det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Golfen en växande pandemisport

När hon var 13 år bestämde hon sig, hon skulle bli ridlärare. Det fanns inga tränarutbildningar då men ridlärare kunde man utbilda sig till.

– I skolan när man skulle välja utbildning så sa de att det inte var något riktigt jobb. Men jag hade väldigt tur, för ingen av mina föräldrar kunde något om hästar eller den världen, men de var verkligen stöttande, speciellt pappa.

Kvinna rider på häst.
Kajsa Boström följer varje steg som Flavour och Maria Carlsson gör och ser små detaljer som bara ett öga med lång erfarenhet och utbildning kan se. Bild: Ellinor Svensson

Parallellt började hon jobba i restaurangbranschen och tyckte det var roligt med högt tempo med många besökare under säsongen. Hon blev erbjuden att gå in som partner i restaurangen. Så hon kom hem och berättade det för sina föräldrar.

LÄS MER:Efter covidkritiken – nu backar kommunen om städrutinerna på skolorna

– Jag tänkte som man gör i den åldern att det är kul med nya utmaningar. Men så sa pappa till mig; är det verkligen det du vill göra Kajsa? Du ska göra det du vill göra.

– Det var ju självklart redan då, det har alltid varit hästarna. Sedan dess var det hästar på heltid. Det är där hjärtat är.

Svårare att lyckas nå toppen i dag

Hon gick ridlärarutbildningen på Strömsholm och i samma veva flyttade hon ner till Kungsbacka och började jobba för en dressyrtränare. Efter ett helt liv med hästarna har hon sett hästvärlden förändras till det bättre.

ANNONS

– Ur hästarnas synvinkel så har det nog blivit bättre, med mer kunskap. Det var en annan typ av hästhållning på 70-talet. Tävlingsbiten dock, har blivit tuffare. Det är tävling året runt och man åker över hela världen för att tävla. Det gjorde man inte förr på samma sätt, säger Kajsa Boström.

Kajsa Boström

  • Ålder: 60
  • Bor: i Fjärås
  • Yrke: B-tränare i dressyr men tränar också ekipage i de andra ridsportgrenarna.
  • Hästen närmast hjärtat: ”Crossby, en hopphäst med galoppörmamma. Som jag älskade men han gav mig många gråa hår. Men han är den som gjort mest avtryck”.
  • Hur Kajsa beskriver sina styrkor som tränare: grundlig, lugn, bra pedagog, lite självdistans mycket humor, lång utbildning och erfarenhet. Stor insyn i sporten och nyfiken hela tiden.

Hon förklarar också att det är svårare att lyckas i dag, för hästsporten har blivit en stor pengafråga.

– Det är mycket svårare att ta sig fram som en amatör, med ridningen som en hobby. Det är få som lyckas att få ihop ekonomin och speciellt om man inte har föräldrar som har intresset.

Kajsa Boström och hästen Flavour.
Kajsa Boström har ett helt liv med hästarna bakom sig och kommer fortsätta träna alla kategorier av ryttare. Bild: Ellinor Svensson

Hon ställer sig ofta frågan, varifrån kommer kraften att vilja fortsätta med hästarna? Vad är det som driver många unga ryttare att fortsätta kämpa och vilja? När hon och hennes kompis var små så red de på trappstegar i trä som de tog hand om som deras egna hästar.

– När vi var 13 började vi jobba i stallet en sommar och fick 125 kronor i veckan. Men det spelade ingen roll.

Hennes drivkraft i karriären har aldrig varit stora mästerskap, utan kärleken till hästarna.

– Jag har alltid drömt om att förstå mig på hästar och ridning. Jag tycker att alla ryttare ska få en chans, alla kan inte vara med i olympiaden men många kan få vara med, åtminstone lite.

ANNONS
Kajsa Boström första året på ridskolan.
Kajsa Boström första året på ridskolan. Bild: Privat

Sätter alltid hästen först

Hon minns Bengt, en av hennes första ridlärare på ridskolan. Han var en elegant man, iklädd kavaj och så fort han klev in i stallet blev det ordning och reda.

– Jag var livrädd när jag började rida. Jag föll av en gång, hjälmen flög före mig i backen och jag fick sy ihop svålen här på sidan av huvudet. Bengt såg nog något hos mig, han tyckte jag var duktig. Jag fick rida hästarna som andra ramlade av på, det var så på den tiden vi fick veta att vi var begåvade. Han supportade mig, på sitt vis.

LÄS MER:Josefines ponny rusade rätt ut i vägen: ”Alla var så fina”

Hon skrattar när hon tänker på vad han brukade kalla henne.

– Din obstinata ungjävel sa han alltid med glimten i ögat. Det var för att jag ofta tyckte synd om hästarna och ville göra annorlunda än han, säger hon och ler.

Och det är också det som tagit henne dit hon är i dag och till vinnare av Årets tränare på Ryttargalan 2020, där en av meningar från motiveringen var: ”Kajsa sätter alltid hästen i första rummet.”

– Det är på hästens villkor, man måste tro och ha en otrolig viljestyrka för att fortsätta orka med det här. Men ibland kan jag fortfarande se mig där som liten när jag sitter och glor på hästarna i hagen.

ANNONS
Kajsa Boström ger feedback under hela lektionen med Maria Carlsson och hästen Flavour.
Kajsa Boström ger feedback under hela lektionen med Maria Carlsson och hästen Flavour. Bild: Ellinor Svensson
ANNONS