De trivs i Anneberg, men snart måste de flytta härifrån. Gholam Razaie är orolig över vart de ska ta vägen. Han har fem barn totalt, här är två av dem: Ali, 3, och Feriba, 7.
De trivs i Anneberg, men snart måste de flytta härifrån. Gholam Razaie är orolig över vart de ska ta vägen. Han har fem barn totalt, här är två av dem: Ali, 3, och Feriba, 7. Bild: Mia Sandblom

Kommunens svåra pussel kring bostäder för flyktingar – kan komma färre

Europa skakades av en flyktingvåg 2015, då flera miljoner människor flydde från krigsdrabbade Syrien. I Kungsbacka placerades nödställda människor i skolor och idrottshallar. Hur ser situationen ut nu, drygt fem år senare?

ANNONS
|

Alléskolan är ett av de ställen som fungerat som en nödlösning sedan Migrationsverket anvisade nyanlända till Kungsbacka i samband med flyktingvågen. I klassrummen huserar fortfarande många människor som delar dusch, kök och tvättstuga. Samtidigt har kommunen presenterat en del mer permanenta lösningar. I Anneberg byggdes 52 modullägenheter som stod klara för inflyttning 2019.

Liberalerna la ett förslag om att 30 procent av bostäderna skulle gå till bostadskön för att få en så bra integration som möjligt. Förslaget röstades ner. Efter knappt två år bor inte en enda person med svensk bakgrund i området.

Där bor däremot Gholam Razaie och hans familj. De kom från Afghanistan för fem år sedan och fick uppehållstillstånd 2018. I hemlandet arbetade Gholam som lantbrukare, men i Sverige har han svårt att få jobb. För han och familjen är framtiden osäker.

ANNONS

– Först bodde vi i Kungsbacka sportcenter, men det var väldigt trångt, sju personer på 30 kvadratmeter. Barnen är oroliga för att vi ska behöva flytta tillbaka dit, berättar Gholam Razaie.

LÄS MER:Bevara Alléskolan

November 2019 kom han och familjen till Anneberg. Här har de mer utrymme, 93 kvadratmeter. Men de får bara stanna i två år, vilket innebär att de snart måste hitta en ny bostad på egen hand.

– Jag letar hela tiden, på Blocket, på Facebook och överallt. Det finns ingenting.

Gholam Razaie är inte ensam om problemet. Av 52 boende är det bara nio som hittat ny bostad.

– Jag trivs här, det är trevligt. Det stora problemet är bara att alla är flyktingar. Alla pratar arabiska och det är svårt att lära sig det svenska språket. Jag vet faktiskt inte varför politikerna vill att alla invandrare ska bo på samma ställe, säger Gholam Razaie.

I flera år har Alléskolan fungerat som ett temporärt boende för nyanlända. Arkivfoto
I flera år har Alléskolan fungerat som ett temporärt boende för nyanlända. Arkivfoto

– Vi vill ha en integration, det är så klart det bästa. Ett mål som Kungsbacka har är en blandad bebyggelse. Samtidigt gäller det att hålla isär äpplen och päron. Detta är bostäder med tillfälligt bygglov. De byggdes för att klara krissituationen som vi var i, säger Monica Neptun, kommunalråd för Liberalerna.

I Kläppa strax öster om Åsa samhälle byggdes också 52 modullägenheter. Dessa stod färdiga 2017.

ANNONS

Samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald ville ha frågorna på mejl. Hon svarar så här:

”Ett par av lägenheterna används även för andra kommunala bostadsbehov och sex stycken som bor i dessa har fått lägenheten via bostadskön. I nuläget har jag inget annat besked om byggnadernas framtid än att byggloven i Anneberg samt Kläppa är till utgången av 2026 och behöver nyttjas fram till dess”, skriver Emma Kjernald.

Samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald.
Samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald. Bild: Mats H Ljungqvist

Efter två år kommer nya flyktingar att flytta in i lägenheterna i Anneberg. De nuvarande, som bott där i två år, flyttar ut. Totalt handlar det om 250 personer. Av dessa har 30 procent fått permanenta kontrakt på bostäder.

– Det gör att vi tror att ungefär 180 personer kommer att ansöka om tak över huvudet. Men alla kommer att få en lägenhet och vi kommer inte behöva använda sovsalar igen. Det har jobbats stenhårt med detta. Ingen blir bostadslös och ingen kommer att gå före i någon kö, säger Monica Neptun.

Var kommer bostäderna från?

– Det har vi inte fått information om än.

Neptun tillägger att de som går i skolan i Anneberg inte kommer behöva byta skola mot sin vilja. Buss i linjetrafik kommer att ta barnen till och från skolan.

ANNONS
Monica Neptun, kommunalråd för Liberalerna.
Monica Neptun, kommunalråd för Liberalerna. Bild: Tobias Sandblom

Kungsbacka har blivit anvisade att ta emot 149 nyanlända under 2021. Den siffran kan komma att bli lägre.

– Vi får se hur mycket pandemin spelar in i detta. Eventuellt kan det bli färre, säger Monica Neptun.

Så här många nyanlända har Kungsbacka tagit emot år för år:

2013: 56 personer

2014: 54 personer

2015: 69 personer

2016: 247 personer

2017: 407 personer

2018: cirka 400 personer enligt prognos

2019: 186 personer

2020: 131 personer

Källa: Migrationsverket

ANNONS