Här förverkligar de sitt drömhus i Kungsbacka

För ett år sen började Alexandra Henningsson och Viktor Karlsson bygga sitt drömhus i Kungsbacka, och de är inte ensamma. Under 2020 skedde en rekordökning i antalet bygglovsansökningar i kommunen och trenden tycks inte avta.
– Vi har haft en all-time-high. Det är en utmaning men samtidigt är det otroligt härligt att Kungsbacka växer som stad, säger Hanna Ståhl, verksamhetschef på Kungsbacka kommuns bygglovsavdelning.

ANNONS
|

För ett år sedan stod det klart att Alexandra Henningsson och Viktor Karlsson fick påbörja bygget av deras drömhus i Anneberg och i dag, ett år senare, är nästan allt klart. I december kunde de flytta in efter att ha spenderat många timmar i byggdammet.

– Det känns fortfarande lite overkligt. Det tog nog två veckor innan vi faktiskt fattade att det här är vårt hem nu. Nu är det mest småpill kvar runt fönstren annars är det bara utsidan som är kvar att fixa, säger Alexandra Henningsson.

Tanken på att bygga hus dök upp första gången under 2019 i samband med att Alexandra Henningsson och Viktor Karlsson på allvar började underhålla tanken på att hitta ett gemensamt långsiktigt hem.

ANNONS

Efter att ha flyttat ihop i en lägenhet i centrala Kungsbacka kände båda ganska snabbt att det var dags att leta efter ett lite större boende. Det visade sig däremot vara lättare sagt än gjort.

Rekordstor ökning av nybyggen i Kungsbacka

På en allt hetare bostadsmarknad låg priset för både bostadsrätter och villor högt över vad de egentligen var villiga att ge.

– Vi tittade runt och priserna var alldeles för höga, både på villor och lägenheter. Då tänkte vi att man lika gärna kan bygga ett hus där vi gör alla val själva när det ändå kostar så mycket, säger Alexandra Henningsson.

Och de är inte ensamma, enligt statistik från kommunens bygglovsavdelning har allt fler valt att satsa på att förverkliga sina husdrömmar och bygga nytt i Kungsbacka.

– Vi har haft en all-time-high i totala antalet ärenden som kommit in. Jämfört med tidigare år har till exempel ansökningarna om att bygga enbostadshus ökat med 30 procent och attefallshusen slår nya rekord, säger Hanna Ståhl, verksamhetschef på Kungsbacka kommuns bygglovsavdelning.

Det har bland annat lett till att kommunen tagit in mer resurser för att klara av den höga belastningen och handläggningstiden att få sitt bygglov godkänt har i flera fall överskridit den lagstadgade tioveckorsperioden.

ANNONS

– Det är så klart en utmaning, men samtidigt ser vi det som otroligt härligt att Kungsbacka växer som stad. Nu anställer vi fler för att klara av det här eftersom vi ser att den här trenden inte tycks avta, säger Hanna Ståhl.

LÄS MER:Värmepump stals från nybygge i Kullavik

Stigande priser på bostadsmarknaden

Den höga efterfrågan på boende är även något som visar sig på bostadsmarknaden. Trots coronapandemin har priserna fortsatt att öka och enligt Daniel Magnusson, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungsbacka, ökade villapriserna med upp till 15 procent under slutet av förra året och den uppåtgående trenden ser inte ut att avta.

– Den stora ökningen kom efter sommaren och framåt men bara efter årsskiftet upplever jag att priserna på villor ökat ytterligare med runt tio procent. Det kan delvis bero på ett lågt utbud men vi ser också en slags coronaeffekt där allt fler vill bo större, säger han.

Och det är inte bara villorna som stigit i pris, under de senaste åren har jakten på lediga tomter också ökat markant. Framför allt i Onsala, Vallda och Åsa är de särskilt eftertraktade.

– För ungefär fem år sedan sålde jag två tomter i centrala Onsala för 2,4 miljoner styck, i maj 2020 sålde jag granntomten för närmare 3,5 miljoner. Det är en nästan femtioprocentig uppgång. Det är många som drömmer om havet och att bygga havsnära, säger Daniel Magnusson.

ANNONS
Glad man i mörk kavaj och vit skjorta.
Daniel Magnusson, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungsbacka. Bild: Pressbild Fastighetsbyrån

Även tomter i de mer lantliga områdena Anneberg, Fjärås och Gällinge har sålt bra, men till ett lägre pris.

– På landet är det betydligt enklare att få loss tomterna, där vill kommunen fortsätta utveckla landsbygden på ett annat sätt, säger Daniel Magnusson.

Attraktiva tomter i Onsala och Vallda

För Alexandra Henningsson och Viktor Karlsson föll valet på just Anneberg, men det var inte för att de hittade en billig tomt. Eftersom Viktor Karlssons mormor äger en större del mark i området fick de i stället möjlighet att stycka av en del för att bygga drömhuset.

– Det kändes naturligt att bygga där och ha släkten nära. Sen är vi båda uppvuxna i Kungsbacka och har en del vänner som nyligen också byggt hus i området. Vi är i den åldern nu, man vill lämna sin lägenhet och bilda familj, säger Alexandra Henningsson.

När de först besökte tomten kände de hur allt föll på plats och det dröjde inte länge förrän de började titta på möjliga hustillverkare. Valet föll på en enplansvilla på 180 kvadratmeter, med stora fönster för kvällssolen i väst.

Sparade pengar på husbygget – trots oförutsedda utgifter

Efter en hel del förberedelser skickade de in en bygglovsansökan till kommunen, men blev väldigt besvikna när den kom tillbaka med ett avslag.

ANNONS

– Det visade sig att det blivit ett missförstånd kring husets placering på den avstyckade tomten. Det hela ledde till att vi först vände oss till mark- och miljödomstolen för ett avgörande men vi valde att göra om allt på nytt. Vi styckade av en ny tomt och utformade en helt ny ansökan. Det är väldigt svårt att få det rätt så det stämmer med alla gällande regler, säger Alexandra Henningsson.

LÄS MER:Nidingen kan bli grön – solceller ska leverera ström till fyrplatsen

Det innebar också en betydligt högre faktura till Lantmäteriet, men tack vare att Viktor Karlsson arbetar inom anläggningsbranschen var de inte främmande för att själva våga bidra till en del av det kommande bygget.

De valde också att själva köpa in interiören som golv, handfat, badkar och kakel i badrummet. Det gjorde att de kunde spara in en hel del än om de valt att köpa allt färdigt direkt från hustillverkaren.

– Det enda vi tog från husföretaget var köket, det skulle bli svårt att måtta in på egen hand. Annars har vi fyndat alltifrån spegeln i badrummet till fiskbensgolvet i vardagsrummet, säger Alexandra Henningsson.

Höll koll på varenda krona

Genom hela processen har de varit noga med att bokföra alla utgifter vilket de tror bidragit till att de trots bakslaget med bygglovet lyckats hålla budgeten nere.

ANNONS

– Vi skrev in alla fakturor och har haft en bra koll från början. Det gjorde att vi höll oss inom budgeten trots att vi ändå unnade oss det som vi kände verkligen var viktigt för oss, säger Alexandra Henningsson och fortsätter:

– Vi ville bygga ett hus där man känner att man är välkommen vilket jag tycker att vi har lyckats med.

LÄS MER:Monika Hamrin kampanjar för att rädda Alléskolan – ”en av de finaste byggnaderna vi har”

Guldläge att bygga kommande halvåret

Enligt mäklaren Daniel Magnusson att det just nu är ett ovanligt bra läge för att bygga ett hus i stället för att köpa med tanke på utvecklingen på bostadsmarknaden.

– När huspriserna stiger så blir tomterna billigare jämförelsevis, då får du en bättre totalkalkyl eftersom priserna från husleverantörerna inte hunnit justeras upp. Historiskt sett har man ofta legat på marginalen för vad du får tillbaka för ett nytt hus men under det kommande halvåret kan det vara guldläge, säger han.

Men han reserverar sig mot att allt kan skifta snabbt på marknaden beroende på hur utvecklingen blir.

Stresstest för relationen

För Alexandra Henningsson och Viktor Karlsson var husbygget inget de planerat från början men de insåg snabbt att det var en perfekt tidpunkt för att slå till. De menar också att processen blev något av ett stresstest för relationen.

ANNONS

– Nu har vi ändå varit ihop i fyra år och vi tänkte mycket att ”klarar vi det här, då klarar vi allt”, och nu står vi här, säger Alexandra Henningsson.

– Vi har fått mycket hjälp och har också märkt att vi kompletterar varandra bra. Det har snarare fört oss närmare och vi har lärt oss mer om både oss själva och varandra.

Till sommaren ska de måla fasaderna, bygga garaget och även en pool tillsammans med ett attefallshus där de hoppas att gäster ska kunna bo i framtiden.

– Det är såklart en del kvar att göra, men det mesta är i mål. Jag får fortfarande nypa mig i armen för att förstå att vi faktiskt klarade det. Nu har vi vårt drömhem, säger Alexandra Henningsson.

Så bygger du ditt drömhus – steg för steg

1. Se över din budget

Vad får ditt nya hus kosta? Börja med att räkna fram vilka kostnader din privatekonomi klarar av och gör därefter en boendekalkyl. På de olika bankernas hemsidor finns bra verktyg för detta.

2. Välj tomt

Var du ska bygga ditt hus beror så klart på dina önskemål om vad du vill ha nära till. Tänk även på hur huset kan placeras beroende på väderstreck och vegetation och undersök vad som behöver göras för att tomten ska bli byggklar. Stora kostnader kan tillkomma för sprängning, schaktning och andra markarbeten. Titta även på om tomten är ansluten till vatten och avlopp från kommunen och kolla vilka planbestämmelser som gäller just där.

3. Välj hus

Det finns många alternativ för hur du kan bygga ditt nya hus. Arkitektritat, ett lösvirkeshus eller ett kataloghus.

Det finns många hustillverkare att välja mellan och vissa erbjuder även tomter som är bundna till just deras katalog.

5. Välj hur mycket du vill bygga själv

Beroende på hur mycket arbete du själv vill utföra kan du lägga ut hela eller delar av arbetet på entreprenad.

6. Förberedelser

Upprätta ett köpeavtal med husföretaget där ni kommer överens om pris och entreprenadform. Beställ också en nybyggnadskarta från kommunen där du kan rita in var huset ska placeras.

Ställ i ordning en bygglovsansökan som innehåller samtliga ritningar och skicka in till kommunen. På deras hemsida kan du få hjälp och guidning till vad som behöver vara med. Upp till 80 procent av alla bygglovsansökningar behöver i dag kompletteras, läs därför på ordentligt för att spara tid. ceras.

7. Tekniskt samråd och byggstart

När bygglov är beviljat är det dags för tekniskt samråd med byggnadsnämnden. Alla handlingar kontrolleras, så byggnationen uppfyller Plan- och bygglagen och en kontrollplan upprättas. När kommunen godkänt kontrollplan och handlingar beslutar de om startbesked. Därefter får byggnationen påbörjas.

När du har fått bygglov måste du börja bygga inom 2 år och ha byggt färdigt inom 5 år.

7. Byggstart till inflyttning

Se över bankkontakterna för lånebesked och byggnadskreditiv, utse en av Boverket certifierad KA, kontrollansvarig som ser till att arbetet utförs enligt samhällets krav, och se över vilka försäkringar du vill ha.

Sen kan bygget börja med eventuella markarbeten, lägga grunden och själva husbeställningen.

Avslutningsvis ska en slutbesiktning av huset göras innan det är klart för inflyttning

Källa: Boverket.se, nybygget.se, Kungsbacka kommun

ANNONS