Bilden visar hur ett ett coronavaccin kan se ut, och är en arkivbild.
Bilden visar hur ett ett coronavaccin kan se ut, och är en arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Så ser läget ut i Kungsbacka – smittspridningen av coronaviruset ökar

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Kungsbacka kommun. Vecka 11 var det 371 smittade av viruset, jämfört med 301 smittade veckan innan.
– Det är en oroväckande ökning, säger smittskyddsläkaren Maria Ryberg Mo.

ANNONS
|

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man se att 647 totalt har smittats av covid -19 i Kungsbacka kommun.

– När man börjar titta på enskilda eller mindre områden ser man att det blir en större effekt från enskilda utbrott. Det är därför det är bättre att se på siffrorna över tid, säger Region Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

I Region Halland är det totalt 29 685 bekräftade fall, 44 personer vårdas på sjukhus och 9 personer på iva, intensivvårdsavdelningen. I Regionen har 286 totalt avlidit av covid-19.

– Sedan är det så att vi har en väldigt hög nivå på samhällssmitta i Halland generellt. Det är väldigt oroande och är på en väldigt hög nivå. Det är bekymmersamt, säger hon.

ANNONS

Smittskyddsläkaren Maria Ryberg Mo. Arkivbild.
Smittskyddsläkaren Maria Ryberg Mo. Arkivbild. Bild: Johan Persson

Fler faktorer bakom ökande smittspridning

Hon berättar att det är flera olika faktorer som driver upp coronasmittan. Det är alltså inte en enskild orsak. En av faktorerna är: den accelererande smittspridningen, vilket betyder att om många personer redan är smittade smittar de också fler.

– Vi har även en hög andel av den brittiska mutationen. Jag har inga siffror för vecka 11, men vecka 10 var det 73 procent som hade mutationen. Den spär på smittspridningen. Den är mer smittsam och har ett snabbare förlopp. Men man insjuknar och blir också smittsam snabbare.

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo berättar också att det kan öka på grund av att närkontaktsprovtagningen, utanför hushållen, har varit i gång ett tag nu.

– Det gör så att vi hittar några smittade som vi inte skulle hitta annars, och vi hittar dem i ett tidigt skede. Det är ju också syftet. Förhoppningsvis hinner vi att bryta smittkedjorna och att smittan dämpas de kommande veckorna.

Här sprids coronaviruset

Smittan ökar mycket bland barn och ungdomar mellan 10-19 år. Men Maria Ryberg Mo poängterar att det fortfarande finns flest fall bland vuxna i arbetsför ålder.

– I smittspårningen så är det en nollförändrad bild. Det är fortfarande inom familjen eller hushållen, på arbetsplatser eller i skolor, som covid-19 smittar flest.

ANNONS

Så ska du tänka inför påsklovet

Maria Ryberg Mo uppmanar alla att fortsätta följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Man ska försöka hålla sig i sin egen bubbla, hålla avstånd och helst träffas utomhus. Det är väldigt mycket smitta och man kan känna sig smittad även fast man känner sig fullt frisk. Ett till ett och ett halvt dygn innan man får symptom kan man vara väldigt smittsam och helt ovetandes.

Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka kommun, år 2021

Vecka 1: 419

Vecka 2: 234

Vecka 3: 234

Vecka 4: 224

Vecka 5: 214

Vecka 6: 279

Vecka 7: 248

Vecka 8: 349

Vecka 9: 352

Vecka 10: 301

Vecka 11: 371

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS