Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Ola Folkesson
Arkivbild. Bild: Ola Folkesson

Viktigt för barn att börja i förskolan tidigt

Socialdemokraterna ställer sig bakom obligatorisk förskola för barn i fem års ålder. Det finns, som bekant, gott om forskning som visar på vikten av att börja i förskolan tidigt, skriver Johan Tolinsson (S) i en replik.

Svar till Niklas Mattsson (KD), 24 april.

Ansvarig förvaltning, Förskola & Grundskola, i Kungsbacka beskriver att en av de största utmaningarna är att nå likvärdig skola i Kungsbacka. Jag litar på våra tjänstemäns omdöme i samhällsviktiga analyser som ska hjälpa oss förtroendevalda att fatta visionära beslut som för samhället framåt.

De flesta barn i Sverige deltar i förskolan. Hösten 2019 fanns det emellertid cirka 22 000 folkbokförda barn i åldrarna 3-5 år som inte var inskrivna i förskolan. Cirka 6 200 av dessa barn var i stället inskrivna i pedagogisk omsorg, men omkring 15 800 barn var inte inskrivna vare sig i förskola eller pedagogisk omsorg. Det motsvarar cirka 4 procent av alla barn i åldersgruppen.

Med bakgrund av detta ställer sig Socialdemokraterna bakom obligatorisk förskola för barn i fem års ålder. Det finns, som bekant, gott om forskning som visar på vikten av att börja i förskolan tidigt. Dessa barn presterar bättre i skolan än de barn som börjat sent. Barnens valfrihet och valmöjligheter i livet kan väl ändå, i så fall, anses öka när de får bättre förutsättningar i tidig ålder, eller hur? Vad är då problemet? Ska vi inte ta till oss viktig forskning i ett led att föra samhällsutvecklingen framåt?

Socialdemokraterna fokuserar på sakpolitik som gör skillnad och för samhällsutvecklingen framåt. Det ska Kungsbackaborna och Niklas Mattson vara trygga med.

Johan Tolinsson (S)

2:e vice ordförande, Nämnden för Förskola & Grundskola Kungsbacka

LÄS MER: KD:s Niklas Mattson: S vill ha Myrdalsk barnomsorg