Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hravn Forsne (M), ordförande i Nämnden för vård och omsorg. Bild: Christian Johansson/Moderaterna
Hravn Forsne (M), ordförande i Nämnden för vård och omsorg. Bild: Christian Johansson/Moderaterna

Vi satsar på varmast mat

Målet med denna förändring är valfrihet och att maten ska ha den temperatur som den som äter den vill att den ska ha, skriver Hravn Forsne (M), ordförande i Nämnden för vård och omsorg.

Jag ser med förfäran på hur Roger Larsson och Agnetha Ernegård vill servera ljummen mat som de själva bestämmer till de som har hemtjänst och behov. Idag får man, om man behöver få mat hem till sig, välja på två rätter på vardagar och på helgerna finns bara en rätt att få. Den rätten kommer när kommunen anser att det är lämpligt och om du är en av de senare i leveranskedjan så får du vara glad om den är halvljummen.

Från Moderaternas sida såg vi detta som direkt olämpligt. När våra föräldrar och så småningom vi själva vill ha den här servicen ska det vara mat som man själv tycker om. Det blir 40 rätter att välja mellan i dagsläget och fler ska till. Utan älsklingsmat och stort utbud varje dag.

Dietister påpekade att maten hittills inte håller rätt näring, de som idag får den här tjänsten klagar över bristen på valfrihet och att det vissa dagar inte funnits någon rätt man ville ha. Sedan måste man ju också säga att det är direkt slöseri med att kompetenta undersköterskor ska åka och servera mat.

Målet med denna förändring är valfrihet och att maten ska ha den temperatur som den som äter den vill att den ska ha. Vill man ha den ljummen så värmer man den till det, vill man ha den rykande varm så lagar man den så. Jag ser heller noll skäl till att tro att professionella företag som är specialiserade på färdigrätter inte skulle kunna laga bättre mat än kommunen.

Om vi tar priset blir det ännu mer intressant, det som vi har upphandlat gör att det kostar 43 kronor per rätt. Alla kan gå in och titta på vilka kylda rätter det är på matdirekt.se under färdigrätter från LaVenue. För de som vill ha längre hållbarhet finns också frysta och konserverade. Man kan samtidigt köpa alla andra typer av varor som man behöver och man får hjälp av kommunens personal att beställa om man inte klarar det själv. Detta blir billigare för den enskilde och den får mer makt över vad den vill ha.

Vad händer då säger ni med de som inte klarar att värma sin mat? För de som har den svårigheten blir det ingen skillnad förutom att de får mer makt över vad de vill äta och får precis samma hjälp som de har idag. Nej jag tycker nog ändå att de som bor i Kungsbacka ska kunna välja sin mat själva, inte äta det som Larsson och Ernegård tycker de ska.

Hravn Forsne (M), ordförande i Nämnden för vård och omsorg

LÄS OCKSÅ: Att vilseleda invånarna är inte okej

LÄS OCKSÅ: Dags för val – så röstade Kungsbacka 2018

LÄS OCKSÅ: Varm mat till hemtjänsttagarna

LÄS OCKSÅ: Varför sa ni inte nej när ni hade chansen?

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.