Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Obs, bilden till vänster är en genrebild och har inget med texten att göra. Bild: Stefan Bennhage, Privat
Obs, bilden till vänster är en genrebild och har inget med texten att göra. Bild: Stefan Bennhage, Privat

Vem har ansvar för äldreomsorgen?

Det spelar ingen roll hur fina menyer som skrivs eller om det lagas fantastisk mat i köket av duktiga kockar. Om den inte serveras rätt tempererad, fint upplagd, hygieniskt fraktad och når fram till kundens mage så gör det ändå ingen nytta, skriver Kristina Brännström.

Personalen på våra äldreboenden i kommunen sliter och kämpar och vänder ut och in på sig själva för att räcka till när bemanningen är minimal. Ordinarie personal går på knäna och får dessutom lära upp extra inkallad personal som inte har kunskapen att ta hand om svårt sjuka människor. Kunderna kommer i kläm och får inte den omsorg och vård de behöver så väl. De behöver dessutom få näringstät rätt tempererad kost väl fördelad över dygnet varje dag. Ena dagen fungerar detta mycket väl för att nästa dag fallera totalt.

LÄS MER: Klart: Vardaga får inte förlängt kontrakt för Kolla äldreboende

Det spelar ingen roll hur fina menyer som skrivs eller om det lagas fantastisk mat i köket av duktiga kockar. Om den inte serveras rätt tempererad, fint upplagd, hygieniskt fraktad och når fram till kundens mage så gör det ändå ingen nytta.

Bilden visar ett ofta förekommande mellanmål. Det har fraktats i långa korridorer på en matvagn utan hygienskydd. Smörgåsrånet med marmelad och minimal bit brieost serveras på ett kaffekoppsfat utan någon dryck, till alla i korridoren (bilden tagen på Ekhaga äldreboende).

Ofta är det budbäraren som får skulden för resultatet men ansvaret ligger på en helt annan nivå. De som bär ansvaret till detta är chefer på boendena, Vård och omsorg, Miljö och hälsoskydd, politiker och de som säljer ut våra äldre till lägstbjudande.

LÄS MER: Här får Kerry tredje dosen av vaccinet: ”Alla har längtat”

Så här borde det vara:

Från kök till mun skall det vara personal som är utbildad inom kost och livsmedelshygien. De skall också vara ansvariga för att kunden får i sig sin dagliga dos av näringsämnen väl fördelat över dygnet.

Personal som har en grundlig utbildning inom städ och hygien i vården skall sköta rengöring av gemensamma lokaler, lägenheter och tvätt med mera.

Undersköterskor skall ha daglig kontakt och vara ansvariga för nära hjälp och omsorg med kunden och se över helheten i vårdbehovet och ha huvudansvaret att larma läkare och sjuksköterskor. Naturligtvis måste det också till en REJÄL löneökning till alla som ansvarar för de äldres liv och hälsa.

Kristina Brännström

Dotter till kund på Ekhaga äldreboende

LÄS MER: Skyddsombudet om läget på Ekhaga: ”Fortfarande mycket att förbättra”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.