Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tommy Rydfeldt (L), regionpolitiker från Kungsbacka, tror att Vardagas historia i Kungsbacka snart är slut. Bild: Mats H Ljungqvist
Tommy Rydfeldt (L), regionpolitiker från Kungsbacka, tror att Vardagas historia i Kungsbacka snart är slut. Bild: Mats H Ljungqvist

Vardaga närmar sig slutet i Kungsbacka

När kommunen i början av 2000-talet beslöt att konkurrensutsätta äldreboendena var det ett riktigt beslut. 1992 genomfördes ÄDEL, dvs att ansvar för långvården överfördes från landstinget till kommunen. Innan dess hade kommunen bara drivit ålderdomshem. Nu kom sjukvård in i bilden. Idag utför kommunen cirka 30% av alla sjukvård.

Kostnaderna steg och kommunens kunskaper om t.ex. rätt bemanning var begränsade.

Privata aktörer låg steget före och kunde sänka kostnaderna för kommunen samtidigt som de gjorde vinst. Utan att kvalitén blev lidande.

På 20 år har kommunen kommit i kapp. Privata aktörer har fått allt svårare att inte tumma på kvalitén och göra vinst. Felet ligger i att handla upp boendena. Det blir kortsiktigt och det byts nästan företag vid varje upphandling.

LÄS MER: Efter vårdskandalen på Ekhaga – läget betydligt allvarligare än väntat

Det handlar inte om privat eller kommunal vård utan är ett systemfel där vårdval, precis som för vårdcentralerna i regionen, borde vara ett alternativ. Vårdföretaget står risken och får endast betalt om vårdtagare söker sig dit.

Frågan kring Vardaga är tvådelad. Systemfel där privat aktör med upphandling har svårt att leverera kvalité och samtidigt ha bra avkastning.

LÄS MER: Politikern vill få bort Vardaga ur kommunen

Den andra delen är Vardagas hantering. Kommunens utredning borde ge svar.

Och mycket talar för att Vardaga begått avtalsbrott och måste betala tillbaka pengar för vård de lovat ge men inte gett. Och skadestånd för de kostnader kommunen får för att ta över boendena.

LÄS MER: Hård kritik efter elva dödsfall på Kolla äldreboende

Jag tror inte Vardaga kommer ta en juridisk strid. Har man som börsföretag inte levererat vad man avtalat så gynnas man inte av att misslyckandena ska gå genom rättsinstanser och bli följetong i media.

Tommy Rydfeldt (L)

Gruppledare

Region Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.