Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våga värna barnbidraget

Förändringar i barnbidraget riskerar slå hårt mot ensamstående mammor, skriver Socialdemokraternas Magdalena Sundqvist.

Det här med barnbidrag. Och flerbarnstillägg. Mycket intressant. Sedan lång tid tillbaka har det ju debatterats om barnbidrag och flerbarnstillägg borde vara behovsprövat. Liberalerna har drivit just frågan om att bidraget borde vara behovsprövat. Jag har sympati för tanken och förstår resonemanget. Det sympatiska i resonemanget bygger på att de barn och familjer som behöver stöd ska få detta medan de som inte behöver det inte ska få det. Ingen bristande logik här. Jag själv har landat i att jag ej tycker att det ska vara behovsprövat, då detta är en fråga, som vid lite djupdykning är mer komplex än vad man först tänker sig.

Nu har det dock kommit en ny abrovinsch i hela debatten. Och för att använda ett uttryck som jag hör om oss sossar emellanåt så måste jag säga ”jag såg det inte komma”.

Man får ju ge cred för fullständigt nytänkande när det gäller att de som har det sämst ska få mindre i barnbidrag (närmare bestämt i flerbarnstillägget). Det har ingen kommit på tidigare!

Ser man över statistiken så blir det ensamstående kvinnor med barn som blir några av de mest drabbade. Det vill säga ensamstående kvinnor som lever på försörjningsstöd, det så kallade socialbidraget. Jag kan nästan tycka att det är lite komiskt om det inte hade varit för allvaret i frågan.

Lite oklart är det i förslaget när det gäller sjukskrivna. Kan vara så att förslaget innebär att hårt arbetande föräldrar som blir sjuka också blir av med flerbarnstillägget. Men det får jag nog låta vara osagt.

Magdalena Sundqvist (S)

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.