Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agnetha Ernegård, Kungsbacka framtidsparti. Bild: Mia Sandblom, Privat
Agnetha Ernegård, Kungsbacka framtidsparti. Bild: Mia Sandblom, Privat

Utvärdera den kylda maten

Fick omsorgstagarna provsmaka den kylda maten innan beslut togs, undrar Agnetha Ernegård, Kungsbacka framtidsparti.

Det är uppenbart att ingen politiker i nämnden för vård och omsorg som var med 2020 och tog beslutet om nedan vill kännas vid den försämring som omsorgstagarna känner, efter detta beslut. I ett antal insändare har undertecknad ställt ett antal frågor riktade direkt till politikerna i nämnden vård och omsorg gällande deras beslut att låta de som köper mat från hemtjänsten i Kungsbacka, efter sommaren 2022 skall få leverans 1 gång/vecka och då med kyld mat. Mina frågor är fortfarande obesvarade och nu vill jag och ett antal av ”köparna/omsorgstagarna” ha svar omgående på nedan frågor.

  1. Fick samtliga ”kunder/omsorgstagare” en ingående personlig genomgång av denna förändring, gällande leveranserna innan ni fattade beslut om kyldmatleverans?
  2. Fick de ”provsmaka” den kylda maten innan beslut togs?
  3. När kommer en utvärdering av kylda maten?

Vad gäller upphandlingen kan man på dess 42 sidor läsa bl.a. ”Avtalet ska öka säkerheten och delaktigheten hos den enskilde”. Vilken säkerhet och delaktighet? ”Kommunen kommer att tilldela avtalet till den anbudsgivare som lämnat det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet utifrån grunden pris och kvalitet. Alla rabatter och erbjudanden ska vara tillgängliga till samma pris som i butik och webbshop”. Detta stämmer inte då man varje vecka kan se lägre priser i butik på bland annat fryst mat, av samma märke som erbjuds via kommunen. Dessutom kan man läsa i underlagen för upphandling att ”En färdigrätt ska innehålla: Variation samt innehålla något av kött, fisk, fågel eller lakto-ovo-vegetariskt protein som proteinkälla tillsammans med övriga komponenter för en komplett måltid”. Inte heller detta stämmer vad gäller kylda matlådorna.

Den 3/1-22 var det cirka 630 omsorgstagare med beviljade bistånd kopplade till inköp och matdistribution. Vissa har beviljade bistånd gällande inköp eller matdistribution, andra har både och. Varje månad genomförs i genomsnitt cirka 1 000 dagligvaruinköp. Antal måltider som levereras till omsorgstagare i dagsläget är cirka 10 000 per månad. Detta var i januari -22. Jag undrar hur det ser ut nu, med dessa inköp?

Ser fram emot att nämnden gör en utvärdering från omsorgstagarna/kunderna snarast.

Agnetha Ernegård, Kungsbacka framtidsparti

LÄS OCKSÅ: Beklagligt att M och SD röstade nej till att utvärdera matlådorna

LÄS OCKSÅ: Leverans – av kylda maten

LÄS OCKSÅ: Förvaringen av den kylda maten

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.