Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Molander (L) Bild: Jari välitalo
Ann Molander (L) Bild: Jari välitalo

Utrangerad ambulans ska göra nytta i Ukraina

Vi vill självklart hjälpa till på de sätt vi kan, skriver Ann Molander (L), ordförande Ambulans diagnosti hälsa i Region Halland.

Vi i Ambulans diagnostik och hälsa har beslutat att donera en utrangerad ambulans till Ukraina. Ambulansen kommer med hjälp av insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan att transporteras ner till Ukraina. Ambulansen har varit i drift hos oss i Halland i flera år. Enligt ambulanssjukvårdens utbytesplan för fordon har denna ambulans gjort det den kan i Halland och är bedömd att bytas ut. Den har rullat 41 000 mil men är i så pass bra skick att verksamheten bedömer att den kan doneras.

Region Halland skänker löpande sjukvårdsmateriel till Ukraina genom organisationen Human Bridge. Det handlar exempelvis om operationsbord, britsar, sängar, medicinteknisk utrustning och engångsmaterial. I augusti, cirka ett halvår efter den ryska invasionen, hade 24 trailers med sjukvårdsmateriel från svenska sjukhus nått Ukraina och närliggande regioner med behov av flyktingstöd.

Human Bridge har dock inte organisation för att ta emot fordon. Därför har vi i Ambulans diagnostik och hälsa undersökt möjligheter för hur detta ska kunna göras på ett tryggt och säkert sätt. Stiftelsen Blåljus i samverkan bedriver en insamling för Ukraina och via dem är det möjligt att skänka fordon.

Vi vill självklart hjälpa till på de sätt vi kan. Vi hoppas och tror att denna ambulans kan fortsätta ge förutsättningar för god vård till personer som behöver den, fast nu i ett krigsdrabbat Ukraina.

Ann Molander (L), ordförande Ambulans diagnosti hälsa

LÄS OCKSÅ: Här är politikerna som plats i regionfullmäktige

LÄS OCKSÅ: Nya ambulansen dröjer: ”Hade inte personal att starta i höst”

LÄS OCKSÅ: Alliansen går fram med minoritetsstyre i regionen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.