Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Borg (S). Bild: Mats H Ljungqvist
Eva Borg (S). Bild: Mats H Ljungqvist

Sviktande demokrati under hot

I dag kan vi med oro se flera tendenser av polarisering i vår omvärld och till viss del även här i vårt närområde, skriver Eva Borg, Socialdemokraterna.

Att vår moderna demokrati precis fyllt hundra år utgör ett unikt tillfälle att uppmärksamma att demokratin ständigt måste främjas, förankras och försvaras.

I år är det hundra år sedan kvinnor för första gången kunde rösta i ett riksdagsval. De flesta har hög tilltro till det demokratiska systemet och valdeltagandet i Sverige är ett av de högsta i världen med undantag från länder med röstplikt.

LÄS MER: Sorgligt att SD inte ville stå bakom stödet till Älvsåkersskolan

Det är lätt att ta vår demokrati för given, men de rättigheter vi har idag, har under en lång och ständig kamp förverkligats. I dag kan vi med oro se flera tendenser av polarisering i vår omvärld och till viss del även här i vårt närområde, med allt större utrymme för auktoritära inslag och hårdare debattklimat på framför allt sociala medier.

Enligt SCB har intresset för politik och deltagandet i den politiska debatten ökat, framför allt bland kvinnor, vilket är bra. En utmaning är dock att allt färre är medlemmar i politiska partier, där medlemsantalet successivt minskat sedan 1980-talet, samtidigt som deltagare i olika partiers verksamhet också minskat. Allt färre förtroendevalda företräder en allt större befolkning.

LÄS MER: S vill återinföra öppna luncher på boenden: ”Det har vi råd med”

Demokratin är därför under påfrestning, och ger grogrund för missnöje och uppgivenhet. När tilliten sviktar i samhället förändras också medborgarens syn på det offentliga. Detta skapar större utrymme för populistiska röster med ogenomförbara lösningar på stora samhällsutmaningar.

När tilliten i samhället sviktar ifrågasätts fakta och kunskap av populistiska företrädare där begrepp som demokrati används i debatten för att rättfärdiga extremistiska åsikter. Förintelsen är ett skrämmande exempel på detta.

LÄS MER: Parkeringsplatser blir 300 bostäder mitt i centrum: ”Startar snart”

Vi socialdemokrater kommer alltid att stå upp för demokratin. Att den moderna demokratin precis fyllt hundra år utgör ett unikt tillfälle att uppmärksamma att demokratin ständigt måste främjas, förankras och försvaras. Detta arbetar vi för såväl nationellt, regionalt och lokalt. Demokrati innehåller många grundläggande fri- och rättigheter, men också ett ansvar att var och en gör det man kan för att respektera dessa fri- och rättigheter.

Demokrati är ändå det finaste privilegium vi har. Genom demokratin finns möjlighet för politiska partier att verka. Politik innebär att vi går samman för att lösa gemensamma uppgifter. Politik innebär att man ställer upp mål för samhällsutvecklingen, präglade av idén av ett gott samhälle som man tillsammans vill förverkliga.

Gemensamt ska vi stå upp mot de krafter som utmanar demokratin. Låt oss därför tillsammans bygga vidare på en fortsatt god samtalston, byggd på fakta och ömsesidig respekt för varandra.

Eva Borg (S)

Kommunalråd

LÄS MER: S-toppar till attack mot Alliansens hårdare tag-linje: ”Politiker ska följa lagen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.