Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alma Bernesson, ordförande MUF Kungsbacka, John Bladh, distriktordförande KDU Halland, Ludvig Andersson, distriktordförande Ungsvenskarna Halland.
Alma Bernesson, ordförande MUF Kungsbacka, John Bladh, distriktordförande KDU Halland, Ludvig Andersson, distriktordförande Ungsvenskarna Halland.

Stärk den svenska jakten

Det finns ingen anledning att överlåta makten från våra kunniga och laglydiga jägare till EU-byråkrater, skriver debattörerna.

De senaste åren har viltdjursbestånden ökat kraftigt. Riksdagen beslutade 2013 att vargbeståndet bör ligga mellan 170-270 individer. Idag ligger vi långt ifrån det målet, med närmare 400 individer. Ett för stort viltdjursbestånd skapar stora påfrestningar i relationen mellan djur och människa. Förutom en ökad risk för rivna betesdjur i vargtäta områden ökar även risken för viltolyckor och att markägare får sina grödor förstörda av vildsvin som söker efter föda. Det är beklämmande att regeringen försummat jaktpolitiken under de senaste mandatperioderna. Vi i MUF, KDU och Ungsvenskarna vill därför se en förstärkning av den svenska jakten. Det måste både bli enklare och mer lukrativt att vara jägare i Sverige.

Jaktlagen är i ett stort behov av modernisering. Lagen är numera 35 år gammal och saknar inte bara en folklig förankring, den är heller inte anpassad efter nuvarande storlek på viltstammarna. En bristande jaktlag skapar både säkerhetsmässiga och ekonomiska problem för människor i hela landet. Man beräknar exempelvis att vildsvinen orsakar skador på uppemot 20 procent av Sveriges totala jordbruksareal. Incitamentet för jakt på vildsvin behöver därmed vara större. Det bör vara möjligt för jägare att sälja viltsvinskött direkt till konsumenter, under förutsättning att ett trikinprov tas först. Denna process borde förenklas, exempelvis genom subventionerade trikinprov.

På sikt bör jakten bli en nationell angelägenhet

2017 antogs en skärpning av vapendirektivet på EU-nivå. Tre år senare ville regeringen implementera även dessa skärpningar i svensk lag, detta trots att Sverige redan har bland de mest restriktiva vapenlagstiftningarna i Europa. Häxjakten på jägare måste upphöra, och jägare måste få ett större lokalt inflytande över jakten. Lagar som stiftas på EU-nivå är inte alls anpassade efter svenska behov och förutsättningar. EU ställer orimliga krav på svensk skyddsjakt av arter som ur ett europeiskt perspektiv anses vara hotade, men som dock inte är hotade i Sverige. Svenska jägare har bland den högsta kunskapsnivån i världen och jaktetiken är hög. Det finns ingen anledning att överlåta makten från våra kunniga och laglydiga jägare till EU-byråkrater. För att uppnå detta bör vi implementera en nationell jakt- och viltvårdsmyndighet för att effektivisera och underlätta viltärenden. Myndigheten ska ha i uppdrag att främja jakten för att gynna jobb och utveckling, särskilt på landsbygden. Man bör även utreda möjligheten att överlåta vapenlicensärenden från polisen till denna myndighet, i syfte att korta ner handläggningstiderna.

Alma Bernesson, ordförande MUF Kungsbacka

John Bladh, distriktordförande KDU Halland

Ludvig Andersson, distriktordförande Ungsvenskarna Halland

LÄS OCKSÅ: Här attackerar Jörgens häst vargen – skrämde bort den från gården

LÄS OCKSÅ: Trendbrottet – nu minskar vildsvinsstammen: ”Var är alla grisar?”

LÄS OCKSÅ: Labrador Retriever toppar listan – här är de populäraste hundraserna i Kungsbacka

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.