Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Andreas Olsson
Genrebild. Bild: Andreas Olsson

Skydda de som är beroende av hemtjänst

De som har hemtjänst ska vara trygga i sina hem och de ska skyddas från smitta, skriver företrädare för Kristdemokraterna.

Först ett stort tack till alla er som jobbar och sliter inom hemtjänsten.

Det har varit ett svårt och jobbigt år för de flesta av oss, men vi har också kunnat lära en del om hur saker fungerar. Vi kristdemokrater menar att det är viktigt att ta med dessa lärdomar när vi formar framtidens insatser.

Det är allt för många olika personal som besöker de som är i behov av hemtjänst. I synnerhet ett år med pandemi borde dessa många kontakter begränsas. Den allmänna rekommendationen är att vi ska ha så få kontakter med människor som möjligt, men ändå låter vi de som har hemtjänst få besök av nya personer allt för ofta. De som ska skyddas blir alltså utsatta för risk för smitta flera gånger per vecka.

Men det handlar inte bara om risk för virus. Det handlar också om trygghet i vardagen. Tänk själva att vara tvungen att få hjälp av nya människor med det mest intima, det som du helst skulle vilja göra själv. Av respekt för de som är i behov av hemtjänst måste vi anstränga oss att minimera antalet olika personer som besöker varje hem. Det är svårt att göra, men det är kommunens och de privata utförarnas ansvar att anstränga sig ännu mer för att lyckas med det. Om det krävs fler anställda, ja då får vi prioritera så. Det är inte personalen som ska springa fortare, det är utförarna som ska planera bättre.

De som har hemtjänst ska vara trygga i sina hem och de ska skyddas från smitta. Vi kristdemokrater tycker att det är en av de viktigaste sakerna att prioritera med våra gemensamma skattemedel.

Niklas Mattsson (KD), gruppledare, ledamot i Kommunstyrelsen

Ulrika Högstrand (KD), ledamot nämnden för Vård och Omsorg

Helene Engstrand (KD), ersättare nämnden för Vård och Omsorg

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.