Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skärpning politiker – värna om oss äldre

Det ska vara god mat och lite festligare till helgerna. Allt sådant här funkar i grannlandet Danmark på deras plejehjem för de gamla, skriver Janne Heimbrand.

Ska inte gamlingar vara hållbara, eller gäller det bara hus och allt annat populärt i samhället? Värna oss gamla och ge oss ett tryggt, människovänligt och hållbart leverne. Allt tjat om att ”vi gör allt vi kan som står i vår makt” gör mig arg. Bara brödtext och Bolibompa-teater. Arvodena tickar ju in ändå.

Gör regelbundna inspektioner av exempelvis från miljö och hälsas inspektörer på äldreboenden och hemtjänsten. Prata med de boende, personal och chefer. Låt inspektörerna göra anmälda besök och ge dem makt att kräva förändring, och kräva vite om inte man följer påpekanden. Låt dem sitta med de boende och äta, kolla att de får det som de betalar för.

LÄS MER: Klart: Vardaga får inte förlängt kontrakt för Kolla äldreboende

Bemanningsfrågan är kanske det största problemet. All personal ska kunna uppvisa intyg från polisen att de är ostraffade och kunna prata svenska på ett bra sätt. Medicinsk personal ska finnas tillgänglig men framförallt ska det vara god mat och lite festligare till helgerna. Allt sådant här funkar i grannlandet Danmark på deras plejehjem för de gamla. Det är bara att sätta ner foten och bestämma.

Jag blir upprörd när politiker skryter om att deras nämnd går med vinst. Vår kommun går med cirka 275 miljoner kronor i vinst. Bygga idrottshall för 600 miljoner klubbas snabbt igenom, men vem bryr sig om de som byggt upp vårt fina samhälle, det hållbara som idag alla kan njuta av.

LÄS MER: Nu ska de äldre få vara med och odla grönsaker och blommor

Ni politiker som sitter i vård och omsorg: skärp er och se till att det hållbara även omfattar oss äldre oavsett om vi bor och betalar dyra pengar på boende eller annat. Ni får ett arvode för att bry er och värna de gamla och utsatta. Se till nu att det blir gratis broddar till alla äldre för att slippa kosta pengar på ortopeden och lida i onödan. Vi saknar ett tjänstemannaansvar men det borde även finnas ett ansvar på politiker som inte sköter sig så att de kan bytas ut, och inte behöva vänta till valåret. Så ni politiker och ansvariga tjänstemän: Skärpning och se till att äldre äntligen kan få en chans att bli hållbara och lite lyckligare.

Janne Heimbrand

Kristdemokrat i Kungsbacka

LÄS MER: När boende dricker vin får de dementa sitta kvar på sina rum

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.