Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hembygsmuseets samlingar är unika, men måste kunna ses av fler, skriver bland andra Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid.
Hembygsmuseets samlingar är unika, men måste kunna ses av fler, skriver bland andra Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid.

Samlingarna är viktiga – men låt fler ta del av dem

Hembygdsmuseets samlingar är unika, men de måste komma fler invånare till del. Det skriver tre ledande politiker i nämnden för kultur och fritid, i en replik om framtiden för museet.

2011 beslöt Nämnden för Kultur & Turism enigt, att förändra regelverket för Kulturbidrag. Anledningen var att allt större del av bidragen gick till hyror och allt mindre gick till kulturaktiviteter.

Beslutet innebar en extremt stor förändring för museet, så därför beviljades ett extra bidrag för att täcka en stor del av hyran, så att en övergång till kulturbidraget skulle kunna ske.

2016 fördes återigen dialog om övergången då det var dags att skriva ett nytt hyresavtal. Eftersom övergången inte kommit så långt, förlängdes hyreskontraktet i ytterligare fem år.

2019 beslöt Nämnden för Kultur och Fritid enigt, att bevilja extra bidrag men att det skulle fasas ut i samband med att hyreskontraktet gick ut 2021. Sedan dess har föreningen fått stöd för att hitta nya sätt att nå ut med sin verksamhet samt flera förslag på nya lokaler.

De samlingar som finns i museet är väldigt viktiga för invånarna. Då måste också samlingarna komma fler invånare till del.

Utåtriktade aktiviteter som finansieras med kulturbidrag skulle göra samlingarna levande och fler skulle kunna ta del av dem. Samma pengar som nu går till hyra kan användas till aktiviteter.

Samlingarna kan användas som fakta, men också som kuriosa i aktiviteter om hur tidens tand förändrar samhället. De kan riktas till äldre, på vård & omsorgsboende, till skolor och förskolor samt till våra invånare.

All den kunskap som finns samlad måste användas för att vara värd något för framtiden.

Vi vill få till många fler kulturaktiviteter för invånarna men också för turister och hemvändare, där vi alla på olika sätt kan bidra. Vi erbjuder stöd från förvaltningen med personalresurser, marknadsföring mm.

Med hopp om ett rikare kulturliv för fler i Kungsbacka!

Kristina Karlsson (C), Maria Gathendahl (M) och Marie Wadström (KD)

Presidiet för Kultur och Fritid

LÄS MER: Kungsbacka har råd att stödja Hembygdsmuseet

LÄS MER: Vi har ett gemensamt ansvar för hembygdsmuseets samlingar

LÄS MER: Inget beslut om Hembygdsmuseets kontrakt – styrelsen inte enig

LÄS MER: Hoppet rinner ut för Hembygdsmuseet – kan tvingas säga upp lokalerna