Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ermin Skoric (S) och Maj-Britt Rane Andersson (S). Bild: Pressbild, Mia Sandblom, Privat
Ermin Skoric (S) och Maj-Britt Rane Andersson (S). Bild: Pressbild, Mia Sandblom, Privat

S: Vårt förtroende för Vardaga är förbrukat sedan länge

Vi kommer fortsätta arbeta för att verksamheten i sin helhet går över till kommunal regi, skriver Ermin Skoric och Maj-Britt Rane Andersson, Socialdemokraterna.

Det blir ingen förlängning för Vardagas avtal av Kolla vård- och omsorgsboende efter att det går ut nästa år. Socialdemokrater har konsekvent arbetat för att sätta tryck på frågorna om avtalen med Vardaga och vi har yrkat och initierat ärenden om att avsluta dessa. Våra äldre är en prioriterad fråga eftersom deras välmående är en hörnsten i vårt välfärdssamhälle.

LÄS MER: Vardagachefen om Kolla: ”Tråkigt att vi inte får fortsätta”

Vi ville säga upp avtalen, ty de politiker och den nämnd som tar beslutet om att lägga ut verksamhet på upphandling har också rätt att avbryta det om det bedöms vara nödvändigt – detta röstades återigen ner. Ansvaret vilar på nämnden för vård och omsorg. Den bedömningen, i egenskap av den enda riktiga opposition i nämnden, har vi fortfarande och vårt förtroende för Vardaga är förbrukat sedan länge och vi kommer fortsätta arbeta för att verksamheten i sin helhet går över till kommunal regi.

LÄS MER: Klart: Vardaga får inte förlängt kontrakt för Kolla äldreboende

Det är viktigt att markera skillnader i hur politiska partier agerar eftersom politik spelar roll. Vi har tydliggjort öppet hur och varför vi agerar. Men mycket arbete återstår för oss som opposition att belysa och agera på. Det är värt att notera att inga verksamheter ska konkurrensutsättas under nästa år, det vill säga under valåret. Undrar ni vad det beror på? Högerkonservativa med Moderaterna i spetsen, tillsammans med SD, känner nog att Socialdemokraterna har rätt i sin kritik och behöver ”dämpa” sin ideologi och i möjligaste mån ligga lågt inför valet.

LÄS MER: Skyddsombudet om läget på Ekhaga: ”Fortfarande mycket att förbättra”

Värt att notera är att under sammanträdet 20/10 tydliggjorde Socialdemokraterna att vi INTE accepterar att verksamheten inte får ersättning som motsvarar verksamhetens uppdrag utifrån lagda yrkanden som givetvis avslogs. I åtgärdsplanerna, som presenterades, var det tydligt för alla att se att pengar saknas i verksamheten vilket innebär en omöjlig ekvation att lösa (i en kommun som väntas gå med ca 275 miljoner i överskott). Nog med konkurrensutsättningar och svältbudgetar för våra äldre. Vi kommer fortsätta försvara välfärden för våra äldre och vår fantastiska personal.

Maj-Britt Rane Andersson (S)

2:e vice ordförande, Nämnden för vård och omsorg

Ermin Skoric (S)

Ledamot, Nämnden för vård och omsorg

LÄS MER: S vill bryta med Vardaga direkt: ”Dags att ta ansvar”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.