Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

S-kvinnor: Bättre arbetsvillkor i vården

Bra arbetsvillkor innebär heltidsarbete, inte minst i kvinnodominerade vårdyrken, skriver styrelsen för S-kvinnor i en insändare.

LÄS MER: Kommunerna måste ta ansvar i kampen mot kvinnovåldet

Dagens arbetsvillkor är en konsekvens av ett ojämställt samhälle. Kvinnor är idag fortfarande de som drabbas hårdast av otrygga anställningar och dålig arbetsmiljö. Det kan vi aldrig acceptera. Alla som arbetar ska ha trygga och schyssta villkor, alla som arbetar måste därför skyddas mot godtyckliga uppsägningar. Bra arbetsvillkor måste också innebära heltid som norm på hela arbetsmarknaden och avskaffande av delade turer, allmän visstid, sms-anställningar och hyvling som idag är vardag för många kvinnor.

Sådana reformer har Socialdemokraterna i Kungsbacka drivit i flera år med vissa framsteg men en del missförhållanden finns kvar som måste åtgärdas.

LÄS MER: S-kvinnor: Stort behov av fler bostäder i Kungsbacka

Arbetsmiljön inom främst de kvinnodominerade sektorerna är ytterst bristfällig och som konsekvens tvingas kvinnor ofta gå ner i arbetstid, ha längre och återkommande sjukskrivningar och gå i förtidspension. Arbetsgivarna måste få och ta ett ökat ansvar för att tillgodose en bra och trygg arbetsmiljö, inte minst utifrån ett perspektiv om psykisk hälsa och att motverka stress. Ingen ska behöva bli sjuk eller sjukskriven på grund av sitt arbete. Medarbetarnas egenmakt och inflytande över arbetssituationen måste därför öka, liksom möjligheten och rätten till kompetensutveckling och rehabilitering vid behov. Det är också viktigt att i de verksamheter och yrkesområden där den anställde riskerar att möta och utsättas för våld, göra det tydligt att det är helt oacceptabelt och att det är en arbetssituation som inte ska accepteras.

LÄS MER: S-kvinnor: Stort behov av fler bostäder i Kungsbacka

Styrelsen för S-Kvinnor Kungsbacka.

Maj-Britt Rane Andersson, ordförande

Eva Borg, vice ordförande

Elisabeth Lyckevall

Ann-Christin Eliasson

Maud Lanne

May-Louise Flyrin

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.