Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kalle Påsse Sundvall (M). Arkivbild. Bild: Tobias Sandblom
Kalle Påsse Sundvall (M). Arkivbild. Bild: Tobias Sandblom

Så kan vi stärka den sociala tilliten

Minskningen av social tillit i samhället riskerar att rasera samhällskontraktet, skriver Kalle Påsse Sundvall (M).

Vem kan man lita på i dessa dagar? Litar du på myndigheterna? Kan man, och varför skulle man, lita på någon överhuvudtaget?

Alla känner inte alltid tillit och då är det relevant att lyfta detta och en viktig diskussion att ha hemma, i skolan, på jobbet och i det offentliga rummet. Det vi idag ser är en minskning av social tillit i samhället och detta riskerar att rasera samhällskontraktet. Om vi förlorar tilliten till t.ex. rättsväsendet och varandra så är den oerhört svår att återskapa vilket då kan leda till en känsla av otrygghet. En utmaning för oss nu är att upprätthålla våra normer och värderingar så att den sociala tilliten och tilliten till t.ex. socialtjänsten stärks. Vi måste klargöra våra viktiga värden och vi måste vinna förtroende samt lita på varandra, även om vi ibland har olika uppfattningar.

LÄS MER: Kungsbacka – Sveriges första innanförskapsområde

Social tillit är den viktigaste resursen vi som samhälle har och kombinerat med normer och värdegrund ger det oss det sociala kapitalet. Social tillit är själva fundamentet i samhällskontraktet.

Vad kan vi de facto göra? Först. Vi måste påminna oss om att vi i grunden har det bra men vi måste agera för att öka den sociala tilliten. Sedan. Vi måste våga vara nyfikna och prata med varandra. Vi måste ha tillit till varandra för att må bra och känna oss trygga. Vi måste vara lyhörda, öppna och transparenta med vårt agerande och våra beslut. Vi måste motverka arbetslöshet och stärka arbetslinjen så att fler kan bidra efter förmåga. Vi måste skapa resurser för samverkan och social innovation. Det ger mening, förbättrad självkänsla, förståelse och respekt för varandra. Vi bryter isolering och utanförskap samt möjliggör för fler att vara i ett socialt sammanhang. Fler vill och kan bidra till det gemensamma.

Gör vi allt detta så stärks den sociala tilliten och vi skapar en hållbar socialtjänst som är grunden för det hållbara Kungsbacka.

Kalle Påsse Sundvall (M)

Ordförande, Nämnden för individ och familjeomsorg

LÄS MER: Socialtjänsten pekade ut mamma som våldsam – kritiseras av JO

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.