Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Jari Välitalo
Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

Sätt upp askkoppar i Frillesås

Vi gjorde en fältstudie och hittade över 300 fimpar på torget, skriver Iza på Frillesåsskolan.

Jag tycker att det är viktigt att kommunen ska sätta upp askkoppar där det är mycket folk. För 62 procent av allt skräp som slängs i stan är fimpar. Om vi sätter upp askkoppar kommer det att bidra till att miljön blir mycket renare.

Ett stort problem i dagens samhälle är att det är mycket fimpar som slängs på gator och torg. Detta bidrar till att det kommer gifter som inte hör hemma ute i miljön. Vi har gjort en fältstudie i skolan som innebar att vi undersökte hur mycket fimpar det låg på gatorna här i Frillesås. Vi kom fram till att det enbart låg över 300 fimpar på torget i Frillesås.

LÄS MER: Här lämnas 1 746 namnunderskrifter över ”Kampviljan är stor”

För det första kommer kommunen att tjäna tid på att sätta upp askkoppar. För att då slipper man att gå runt och plocka upp alla de fimparna som slängs på gatorna. Dessutom kostar det 80 öre per fimp att gå och plocka upp dem, enligt Göteborgs kommun.

För det andra kommer miljön att bli mycket renare. Då kommer antagligen fler människor vara ute. För att när det är så mycket fimpar ute på gatorna så blir man inte så motiverad till att gå ut. I fimparna som slängs på gatorna är det plast och kadmium. Detta är ju jättedåligt för miljön.

Dessutom så kan inte de personer som röker sluta slänga fimparna på marken om det inte finns några askkoppar som man kan slänga fimparna i istället för på marken.

Så lösningen på detta problem är att man sätter ut askkoppar på busshållplatser, utanför affärer och vid Reale. Om man sätter ut askkoppar så kommer miljön att bli mycket renare och gladare. Fimpar som ligger på marken kan bidra till att djur får i sig dem och att det kommer ut massa dåliga gifter i naturen, och är det inte väldigt tråkigt? Detta är min åsikt och jag tror att det är många fler som håller med mig.

LÄS MER: Omsättningen har ökat – nu växer butiksytan med 30 procent

Fimpar som ligger på gatorna åker till slut ned i brunnar, ut i åar, sjöar, floder och till sist ut i haven. I cigaretter finns det plast som inte är nedbrytbart och även kadmium som är en av de giftigaste tungmetallerna. Och det som är så otroligt sjukt är att det slängs en miljard fimpar per år enbart i Sverige!

Därför vill jag och säkert många andra att kommunen sätter upp askkoppar här i Frillesås. Tänk på alla djur som drabbas av detta problem. Många personer tror säkert att det är ett ganska litet problem men egentligen är det ett väldigt stort problem. Alla kan påverka och förändra! Kommunen måste ta ansvar och sätta upp askkoppar där det rör sig mycket människor, de personer som röker kan ta ansvar och inte slänga fimparna på marken och vi människor som inte röker kan gå och plocka upp några när man är på väg hem från till exempel skolan eller jobbet. Om alla tar ansvar och skärper sig kan det bidra till en mycket bättre miljö för både djur och människor.

Iza

Frillesåsskolan klass 7A

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.