Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekord i skjutningar

Det finns inga andra ord för den här utvecklingen än katastrofal. Det här är regeringens största misslyckande och det har bara blivit värre, skriver två kristdemokrater.

Socialdemokraterna har förlorat kampen mot gängen. Någon annan slutsats går inte att dra. Redan nu har fler människor mördats i gängkrigets Sveriges än under hela förra året. En 15-åring avrättade en man, mitt i ett fullsatt köpcentrum. Dödsskjutningarna fortsätter och nya gränser passeras. En kvinna och hennes son träffades på en lekplats i Eskilstuna. Sedan början av 10-talet har antalet dödsskjutningar i Sverige tredubblats. Sedan 2017 har det skett över 1 900 skottlossningar i Sverige.

Polisen räknar med att det finns omkring 8 000 gängkriminella i Sverige. För två år sedan räknade man med 5 000. Siffran har alltså ökat med 75 procent på bara två år. 1 200 av dessa är barn. Barn dras in i kriminaliteten och utnyttjas av mördare och gangsterledare. Barn och unga offras på straffrabatternas altare när mord ska utföras, vapen levereras och narkotika säljas. Det är cyniskt och ovärdigt.

Det finns inga andra ord för den här utvecklingen än katastrofal. Det här är regeringens största misslyckande och det har bara blivit värre. På vissa platser har de kriminella ett sådant inflytande att polisen inte kan göra sitt jobb.

Det här går att förändra. Med ett politiskt ledarskap som inte bara ser problemet, utan har lösningar. Som ser till att polisen växer. Sverige ligger fortfarande i botten i EU kring antal poliser per invånare. KD vill se 30 000 poliser till 2030. Det är en början. Straffen behöver skärpas väsentligt för strategiska brott. Den som hotar vittnen ska få minst ett års fängelse. Grova brott ska ge minst fyra års fängelse. Tystnadskulturen måste brytas genom anonyma vittnen. Vapenbrott ska ge fem års fängelse. Polisen behöver kunna avlyssna gängmedlemmar preventivt. Allt detta har Socialdemokraterna misslyckats med. Men den 11 september är det val. Då finns chansen för Sverige att börja om.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson

Larry Söder (KD), riksdagskandidat Halland

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.