Politiska ideologier hör inte hemma i kyrkan

Frågar man de politiska partierna så har de ingen teologisk åsikt om nattvarden och dopet, två av de viktigaste sakerna i det kristna livet, skriver Per-Olof Hermansson, Nomineringsgruppen Frimodig kyrka.

ANNONS
|

Snart stundar kyrkovalet, det vill valet i Svenska kyrkan till lokala kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Kyrkans viktigaste uppgift framgår av den så kallade kyrkoordningen, som kan liknas vid Svenska kyrkans grundlag. Kyrkans huvuduppgift står i portalparagrafen: "Att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas."

Hela kyrkans organisation och alla beslut skall syfta mot detta mål. I kyrkoordningen specificeras också att kyrkans kärnverksamhet skall vara "gudstjänst, undervisning, diakoni och mission".

LÄS MER:Decentralisera Svenska kyrkan

Det märkliga är nu att, trots att kyrkan är skild från staten, så fortsätter politiska partier att styra kyrkan. Men inte i något av de politiska partiernas program kan du finna något som har bäring på ovanstående syften och mål. Frågar man de politiska partierna så har de ingen teologisk åsikt om nattvarden och dopet, två av de viktigaste sakerna i det kristna livet.

ANNONS

Det är inte heller så att något politiskt parti vill vara med och styra andra stora kyrkor och samfund, till exempel Katolska kyrkan, Equmenia, Pingstkyrkan eller muslimska samfund. Lika tydligt är det att politiska partier inte är med och styr våra största ideella organisationer: Röda korset, Rädda barnen, Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet. Än mindre styr de våra lokala föreningar.

Alla inser det rimliga i detta, och att det är orimligt om partierna skulle vilja börja styra dessa organisationer.

LÄS MER:Ett samtal kan skapa en avgörande skillnad

Men Svenska kyrkan vill flera partier fortfarande styra. Vi och flera andra partipolitiskt obundna nomineringsgrupper vill ändra på detta.

Vi vill att Svenska kyrkan skall styras utifrån sina egna grunddokument, där Bibeln ingår enligt kyrkoordningen, och inte utifrån politiska ideologier.

Församlingen är den grundläggande, och suveräna, enheten inom kyrkan, och där i praktiken de viktigaste uppgifterna som nämnts ovan utförs. Det är församlingen som skall stödjas och värnas. Tyvärr har utvecklingen de senaste 20 åren gått mot allt mer centralstyrning, och större enheter. Församlingar läggs ner och slås samman, vilket drabbar verksamheten och den lokala förankringen negativ. Även kyrkan har drabbats av det som kallas "public management"-filosofin. Hjälp oss att ändra detta!

LÄS MER:Nationell löneservice hotar församlingarnas självbestämmande

Politiska ideologier hör inte hemma i kyrkan. Däremot är alla, politiker och andra, välkomna att som privatpersoner engagera sig som förtroendevalda för att vara med och leda och styra, utifrån kyrkans egna grunddokument.

ANNONS

Rösta därför på något av de politiskt obundna alternativen i kyrkovalet. Rösta frimodigt!

Per-Olof Hermansson

Nomineringsgruppen Frimodig kyrka

Kandidat till Stiftsfullmäktige i Göteborgs stift i valkretsen Kungsbacka, Mark och Kinds valkrets

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS