Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Sabina Selin
Bild: Sabina Selin

Pengarna ska gå till elevernas utbildning

Varenda skattefinansierad krona som är avsedd för elevernas utbildning, ska gå till just elevernas utbildning. De ska inte gå till vinster eller krumbukter som görs för att inte visa vilka vinster som faktiskt görs. Så skriver två ledande Socialdemokrater.

Påståendet om att de sämsta skolorna är de 28 som Liberalerna skriver om har upprört lärare, rektorer och skolkunniga i hela landet. Det påståendet grundar sig i en okunskap om att elevers meritvärden är det sätt på vilket man bäst mäter en skolas kvalitet.

Man struntar högaktningsfullt i elevernas förutsättningar och bakgrund. Den största faktorn för hur väl en elev lyckas (just betygsmässigt) i skolan är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Det rör sig om många poäng och stor procentandel av avgångsbetyget som är näst intill avgörande av just föräldrarnas utbildningsbakgrund.

För att balansera detta har skolan ett kompensatoriskt uppdrag, det vill säga skolan ska kompensera för det en del elever inte kan få stöd med hemma. Förutsättningarna för att skolan att lyckas med sitt kompensatoriska uppdrag måste bli bättre. Det innebär att varenda skattefinansierad krona som är avsedd för elevernas utbildning, ska gå till just elevernas utbildning. De ska inte gå till vinster eller krumbukter som görs för att inte visa vilka vinster som faktiskt görs.

Socialdemokraterna är inte emot friskolor, dock ska respektive huvudman ha en ekonomi som motsvarar det ansvar de faktiskt har. Det innebär att de kommunala huvudmännen ska ha större del av kakan är de fristående huvudmännen. Stoppa vinstuttagen och finansiera de kommunala huvudmännens uppdrag så har vi kommit en bra bit på vägen till en bättre skola.

Magdalena Sundqvist (S)

förstanamn på kommunfullmäktigelistan, Kungsbacka

Johan Tolinsson (S)

andranamn på kommunfullmäktigelistan, Kungsbacka

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.